رادیو بیگم در کابل امید اندکی برای زنانی است که با روی کار آمدن طالبان بیش از گذشته در چهاردیواری خانه حبس شدهاند. این رادیو به عنوان رسانهای زنانه با کادر فنی که بیشتر کارکنان آن را خانمها تشکیل میدهند میخواهد فرصتی برای زنان ایجاد کند.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، حمیده امان، بنیانگذار رادیو بیگم میگوید: «راهاندازی رادیو برای من یک راه حل بدیهی بود، چرا که در رادیو تنها با صدا سر و کار داریم و نه با تصویر. از سوی دیگر رادیو بیگم یک رادیوی اختصاصی برای زنان است. به باور من طالبان این نوع رویکرد را منع نمیکند چرا که نوعی از یک خدمت عمومی به زنان به شمار میآید.»
او میافزاید: «در شرایط کنونی افسردگی در سراسر افغانستان- به ویژه در میان زنان – وجود دارد. برای آنهایی که در اینجا کار میکنند، این یک فرصت تازه است، راهی است برای بیرون رفتن از خانه و ادامه کار و سهیم شدن در فضای عمومی. برای مایی که میتوانیم به کار خود ادامه دهیم، یعنی هنوز امیدی وجود دارد.»
یک رسانه مستقل برای آگاهیبخشی به زنان
خانم امان در سال ۱۹۷۳ در کابل متولد شد و سال ۱۹۸۱ همراه خانوادهاش به سوییس رفت و آنجا پناهنده شد. او ۲۰ سال در سوییس زندگی کرد و تحصیلاتش را در رشته روزنامهنگاری و ادبیات به پایان رساند .او سپس در یک هفته نامه سویسی به فعالیت پرداخت و پس از وقوع یازدهم سپتامبر در سال ۲۰۰۱، به افغانستان بازگشت. خانم امان آنجا با رسانههای مختلف همکاری داشت. رادیو بیگم به تعریف او «یک رسانه مستقل برای آگاهیبخشی به زنان است.»
این روزنامهنگار میگوید: «رادیو بیگم فضایی است برای برون ریختن ترسها، احساسات و بیان و روایت داستانها و راهی برای شنیده شدن و شنیدن صداها. زنانی که درها به رویشان بسته شده با استفاده از چنین فرصتی میتوانند از طریق تلفن و دیگر روشها صدایشان را به ما گوش برسانند و با ما در تماس باشند.»
مرسل، دختر جوان افغان که در کلاس رادیو بیگم حضور یافته به دیگر دختران میگوید که به برنامههای این رادیو گوش فرا دهند و این فرصت طلایی را از دست ندهند. به ویژه دخترانی که در حال حاضر فرصت آموختن و مدرسه رفتن را از دست دادهاند.
برنامههای آموزشی و درمانی با حضور روانشناس و پزشک زنان
در رادیو بیگم نکات آموزشی مختلفی به زنان توضیح داده میشود. از مسایل بهداشتی گرفته تا سلامت روان. خانم امان بر این باور است که وضعیت به وجود آمده در افغانستان و شرایط دشوار اقتصادی موجب شکلگیری موجی از ناامیدی در میان افغانها و به ویژه زنان این کشور شده است.
او درباره برنامههای این رادیو چنین توضیح میدهد: «ما یک متخصص روانشناس را به استودیوی خود دعوت کرده و افراد میتوانند تلفنی سوالهای خود را مطرح کنند. در همین حال در برنامهای دیگر یک پزشک متخصص زنان داریم تا پاسخگوی سوالات باشد.»
رادیو بیگم مارس ۲۰۲۱ در کابل پا گرفت و برنامههای آن برای شهروندان ولایات مختلف افغانستان قابل دسترسی است.