خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

خدمات اجتماعی و رفاهی آیت الله العظمی سیستانی

اشاره؛ این روزها تحولات عراق با نام مرجعی نام آشنا گره خورده است؛ از رد کردن دیدار با آمریکایی ها در سالهای حضور اشغالگران گرفته تا فتوای جهاد در برابر تکفیری ها، موضع گیری هایی بوده است که این مرجع تقلید در سالهای اخیر اتخاذ کرده و نقش آفرینی بی بدیلی در تحولات سیاسی و اجتماعی عراق از خود نشان داده اند اما جالب است بدانیم که ایشان به همان مقدار که برای حال و آینده کیان اسلامی دغدغه مند بوده اند، نگاهی همه جانبه و فراگیر برای خدمات علمی و اجتماعی به جامعه داشته اند؛
شاید باورش سخت باشد اما تجربه عملی آیت الله العظمی سید علی سیستانی ثابت کرده است که یک فرد می تواند منشا خدمات عظیم علمی، اجتماعی و رفاهی برای آحاد جامعه باشد.
در گزارش ذیل، گوشه ای از این خدمات را روایت کرده ایم.
*آشنایی با خدمات اجتماعی حضرت آیت الله سیستانی*
*مجتمع فرهنگی مسکونی مدینه العلم ـ نجف اشرف
این مجتمع بنا به دستورات حضرت آیت الله سیستانی در نجف اشرف جهت اسکان طلاب حوزه علمیه با ۹۰۰ واحد مسکونی وابسته به مدیریت وقف شیعی بنا شده است.
این واحدها برای طلاب متأهل بوده؛ اما برای طلاب مجرد نیز ساختمان مجزایی جهت اسکان آنان ساخته شده و بناست ساختمان دیگری برای کلاس های آموزشی و فرهنگی احداث گردد.
مهد کودک و مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان، مراکز بهداشتی، مراکز تجاری، ورزشگاه، مدرسه دینی با ۵۰۰ حجره برای طلاب، کتابخانه با ۱۰۰ هزار عنوان کتاب، سالن کنفرانس با گنجایش ۵۰۰ نفر، مجتمع اداری، فضای سبز، نیروگاه برق، تعمیرگاه و … از امکانات مجتمع فرهنگی مسکونی مدینه العلم نجف اشرف می باشد.
*مدرسه علامه بلاغی ـ نجف اشرف*
این مدرسه در محله حویش، خیابان سور نجف اشرف با زیر بنایی حدود ۳۶۶ متر مربع با ۴۱ حجره جهت اسکان طلاب بنا شده و فضای قابل استفاده آن نزدیک به ۱۵۰۰ متر مربع در چهار طبقه می باشد,
نام این مدرسه علمیه به دستور حضرت آیت الله سیستانی برگرفته از نام یکی از اعلام نجف اشرف در قرن چهاردهم هجری یعنی آیت الله محقق، شیخ محمد جواد بلاغی (متوفی ۱۳۵۲ هـ) می باشد که مؤلف کتاب های: آلاء الرحمن، الرحله المدرسیه، الهدی إلی دین المصطفی و کتاب های گران بهای دیگری نیز است.
از سوی دیگر, از آنجایی که وجود پایگاهی جهت شناسایی هلال ماه های قمری ضروری به نظر می رسید و مرکزی جهت این کار وجود نداشت، دفتر این مرجع تقلید بر آن شد تا چنین پایگاهی در پشت بام این مدرسه تأسیس شود؛ زیرا از جهت مکانی علاوه بر ارتفاع مناسب، بر غرب شهر نجف اشراف دارد و در آن مشاهده افق به راحتی امکان پذیر است.
*مدرسه دینی نجم الائمه ـ نجف اشرف
این مدرسه در یکی از محله های شهر قدیمی نجف با زمینی به مساحت ۱۰۰۰ متر مربع و زیر بنای بالغ بر ۶ هزار متر مربع در ۶ طبقه و شامل ۱۲۰ حجره برای اسکان طلاب و سالن های متعدد برای درس، کتابخانه بزرگ و سایر سرویس های خدماتی ما یحتاج طلاب بوده و مراحل پایانی احداث را می گذراند.
نام این مدرسه به حسب الامر معظم له به نام یکی از اعلام نجف اشرف در قرن هفتم هجری به نام «نجم الائمه ـ الشیخ الرضی محمد بن الحسن الغروی الاسترابادی» شارح کتاب الکافیه و الشافیه می باشد.
*مؤسسه رفاه اجتماعی العین
این مؤسسه در راستای «مستند سازی مصیبت های شهدا»، «تحت پوشش قرار دادن ایتام، مراقبت از آنان و انگیزه دادن مؤمنین به این امور» و «ایجاد پروژه های “صدقه جاریه” که درآمد آن به ایتام ثبت نام کننده در مؤسسه تعلق می گیرد»، فعالیت می نماید.
«حقوق شرعی (دو سهم مبارک امام علیه السلام و سادات) و یک سوم ارث مرحومینی که وصیت کرده اند از آن در این مؤسسه استفاده شود»، «صندوق های صدقات»، «کمک های مالی عام»، «کفالت های موردی»، و «پروژه های “صدقه جاریه”» از درآمد های مؤسسه رفاه اجتماعی العین است.
تعداد پروژه های خیریه “صدقه جاریه” اعم از ساختمان ها، زمین ها و خانه هایی که با تولیت مرجعیت اعلای شیعیان وقف ایتام مؤسسه گشته اند به ۹ مورد رسیده است,
این پروژه ها در شهر های نجف اشرف، کربلای معلی، شهر مقدس کاظمین، استان المثنی و استان بابل قرار دارند.
*مجتمع فرهنگی مسکونی حضرت آیت الله سیستانی ـ قم
یکی از مشکلاتی که طلاب حوزه علمیه قم با آن مواجه هستند، مشکل مسکن است با توجه به بافت اقلیمی شهر مقدس قم و اجتماع عشاق علم و معرفت در این شهر، دفتر این مرجع عالیقدر برای فائق آمدن بر این مشکل، مبادرت به تأسیس مجتمع مسکونی با نام آن مرجع بزرگوار نموده است.
این مجتمع در زمینی به مساحت ۴۰ هزار متر مربع در شهر قم قرار داشته و کلنگ آغاز این پروژه در سوم شعبان ۱۴۱۶ هـ ق به مناسبت ولادت حضرت سید الشهداء (علیه السلام) و حضور جمعی از علما و فضلا به زمین زده شد.
این مجتمع شامل ۳۲۰ واحد مسکونی است که مساحت برخی از آنها به ۱۱۵ متر مربع و مساحت بعض دیگر ۱۰۰ متر مربع می باشد.
*مجتمع مسکونی مهدیه ـ قم 
شکی نیست تهیه مسکن مناسب از مهمترین دغدغه های طلاب است که در صورت تامین آن می توانند با آرامش بیشتری به ادامه تحصیل بپردازند؛ بر این اساس مدیریت حوزه علمیه قم با سعی و کوششی که برای خدمات رسانی مضاعف به طلاب حوزه از خود نشان داد، بانی پروژه های مختلف مسکونی گردید که از مهمترین آنها، پروژه مجتمع مسکونی مهدیه است که در اجرای آن تعدادی از دفاتر مراجع عظام سهیم می باشند، دفتر حضرت آیت الله سیستانی نیز ساخت ۲۰۰ واحد مسکونی از آن مجتمع را با وسائل گوناگون رفاهی به عهده گرفت تا قدمی در جهت اسکان طلاب حوزه علمیه قم برداشته شود.
*مجتمع مسکونی ثامن الحجج (علیه السلام) ـ مشهد
در مشهد مقدس نیز مجتمع مسکونی ثامن الحجج (علیه السلام) در جاده قدیم قوچان (مشهد) در زمینی به مساحت ۷ هزار و ۳۰۰ متر مربع بنا گردید مقرر شد تا ۲۰۰ واحد مسکونی با مساحت های مختلف ۴۰، ۴۵، ۷۵ و ۹۰ متر مربع به صورت آپارتمانی و واحدهای مسکونی مستقل بنا نهاده شده و قسمتی از آن نیز برای میهمانان حوزوی حضرت امام رضا (علیه السلام) اختصاص یافته است.
*مجتمع مسکونی امام هادی (علیه السلام) ـ قم
شهر قم به سبب موقعیت فرهنگی و مذهبی، پذیرای مهاجرین گوناگون داخلی و خارجی است و یکی از مشکلات آن، مسکن می باشد که گریبان گیر همه اقشار این شهر شده است.
به منظور غلبه بر این مشکل؛ خصوصا قشر کم درآمد، از طرف دفتر حضرت آیت الله سیستانی و زیر نظر حجت الاسلام والمسلمین سید جواد شهرستانی، ساخت مجتمع مسکونی به مساحت ۱۴ هزار و ۸۰۰ متر مربع در جاده سراجه در سال ۱۴۲۲ هـ ق آغاز و در سال ۱۴۲۳ هـ ق به مناسبت بعثت پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه وآله) شامل ۱۸۰ واحد مسکونی با مساحت ۸۵ متر مربع، افتتاح گردید که این واحدها با قرار اجاره به شرط تملیک به متقاضیان تحویل گردید.
*مجتمع مسکونی امام علی بن موسی الرضا (علیه السلام) ـ کربلا
این مجتمع در زمینی به مساحت ۵۰۰۰ متر مربع،  شامل ۸ ساختمان و هر ساختمان دارای ۸ واحد مسکونی است و در حال حاضر ۷۰% آن به پایان رسیده است.
*درمانگاه خیریه امام صادق (علیه السلام) – قم
برای استمرار بخشیدن به فعالیت هایی که برای تمام طبقه های اجتماعی؛ خصوصا فقرا و مستضعفین انجام می گیرد، از سوی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله سیستانی در سال ۱۴۲۰ هـ ق و به مناسبت ولادت با سعادت حضرت زهرا(علیها السلام) این درمانگاه در قم با حضور جمعی از علما، فضلا و پزشکان افتتاح گردید که در آن از بهترین پرسنل پزشکی، پرستاری و … استفاده می گردد.
خدمات این درمانگاه شامل طب تخصصی، طب عمومی، طب شرعی و قسمتی جهت تزریقات، پانسمان، نوار قلب و امور اورژانسی می باشد.
*درمانگاه خیریه امام حسن مجتبی (علیه السلام) ـ ایلام
از دیگر فعالیت های دفتر حضرت آیت الله سیستانی، تأسیس درمانگاه بنا به درخواست معتمدان و بزرگان شهر ایلام جهت رفاه حال مستمندان، فقراء و افراد بی بضاعت می باشد.
این درمانگاه به مناسبت سالروز ولادت با سعادت حضرت ثامن الائمه امام علی بن موسی الرضا (علیه السلام) افتتاح گردید و از فعالیت های بارز آن، خدمات پزشکی، آزمایشگاهی، دندانپزشکی و … به قشرهای محروم این منطقه می باشد.
*درمانگاه تخصصی امام حسین (علیه السلام) ـ کربلا
این درمانگاه شامل بخش دندان پزشکی، چشم پزشکی و داروخانه بوده و مجهز به پیشرفته ترین تجهیزات پزشکی می باشد، در حال حاضر تعداد مراجعه کنندگان درمانگاه بالغ بر ۱۰۰ الی ۱۲۰ نفر در روز می باشد.

*مرکز تخصصی و فوق تخصصی چشم پزشکی جواد الائمه (علیه السلام) ـ قم 
در اجرای منویات خیرخواهانه و خداپسندانه حضرت آیت الله سیستانی و با همت و تحت نظارت حجت الاسلام و المسلمین سید جواد شهرستانی نماینده تام الاختیار معظم له، در اردیبهشت سال ۱۳۸۳ همزمان ۱۷ ربیع الاول ۱۴۲۵ سالروز میلاد مسعود خاتم الانبیاء حضرت محمد مصطفی (ص) با حضور آیات عظام ، علمای اعلام و شخصیت های اداری و مسئول استان قم مورد بهره برداری قرار گرفت.
«ویزیت درمانگاه تخصصی چشم»، «ویزیت درمانگاه فوق تخصصی شبکیه چشم»، «اپتومتری (سنجش بینائی)»، «پکی متری (سنجش ضخامت قرنیه)»، «ارب اسکن (تصویر رنگی سه بعدی از قرنیه)»، «Zywave (تعین نمره چشم و تعین ناهمواری بینائی کامپیوتری)»، «A و B اسکن (اکو گرافی چشم)»، «یگ لیزر (کپسولوتومی لیزری – ایرید تومی لیزری)»، «پری متری (تعین میدان بینائی)»، «آنژیو گرافی چشم، لیزر شبکیه (دایود لیزر)»، «اطاق عمل جراحی جنرال چشم»، «اطاق عمل جراحی لیزیک» و … از جمله خدمات این مرکز به مردم قم می باشد.
*مدرسه قرآنی ـ کربلا
مدرسه تخصصی علوم قرآن مجید شامل ۲۸ کلاس، سالن درس و … با زیر بنای بالغ بر ۱۲۰۰ متر مربع که در حال حاضر ۸۰% این مدرسه به پایان رسیده است.
*مدرسه حضرت رقیه (علیها السلام) ایتام ـ کربلا
این مدرسه با زیر بنای ۲ هزار و ۸۰۰ متر مربع در چهار طبقه که شامل ۱۷ اتاق، ۱۴ سالن و … است.
*مدرسه دینی شیخ انصاری ـ کربلا
این مدرسه با زمینی به مساحت ۵۰۰ متر مربع و زیر بنای ۱۵۰۰ متر شامل ۱۵ حجره، ۳ سالن و … در شرف تکمیل است.
منبع: حوزه
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.