خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

سنت‌های مسلمانان «سودان» در رمضان و عید فطر

رمضان در کشورهای اسلامی؛

در سودان در ایام رمضان رسم زیبای افطاری دادن به رانندگان و رهگذران در خیابان ها وجود دارد. مسلمانان سودان با برپایی چادرهای بزرگ و کوچک این رسم را گرامی می‌دارند.

به گزارش ردنا (ادیان نیوز)،  سودان کشوری با ۴۳ میلیون نفر جمعیت می باشد که بیش  از ۹۷ درصد جمعیت آن را مسلمانان تشکیل می دهند.

ماه رمضان در سودان ماه اجتماعات خانوادگی، معاشرت فراوان و رفتن به مساجد است.

افطاری به رانندگان

در سودان در ماه رمضان رسم زیبایی وجود دارد که مخصوصاً برای فقرا و نیازمندان بسیار عالی است. در طول ماه مقدس رمضان، مردم محلات – فقط مردان و پسران – در خیابان ها جمع می شوند و روی تشک های بزرگ می نشینند یا چادرهای غذا برپا می کنند. آنها منتظر می شوند تا رهگذران بیایند و اطمینان حاصل کنند که همه رانندگان و موتورسواران متوقف می شوند  و روزه  هایشان را در چادرهای بزرگ و کوچکی که آن ها ترتیب داده اند باز می کنند.

در محله هایی که مثلا ۵ خانوار باشد، چادرها کوچکتر است و در محله های بزرگتر از ۱۵ خانوار چندین چادر برپا شده و مردان غذا از خانه آورده و آن را با رهگذران به اشتراک می گذارند. این رسم در مکان های مختلف  ایالت گزیرا، در جاده ملی خارطوم قابل مشاهده است.

افطاری دادن به رانندگان تنها سنت سودانی ها نیست. داوطلبان در ماه مبارک رمضان همچنین در تقاطع خیابان ها در شرق خارطوم، پایتخت سودان، غذا و آب رایگان را به افرادی که هنگام غروب آفتاب رانندگی می کنند، توزیع می کنند.

در بعضی مواقع موانعی در وسط جاده قرار می گیرد تا قبل از غروب آفتاب جلوی ترافیک را بگیرد. در مواقع دیگر، پسران جوانتر داوطلبانه سعی می کنند  ترافیک را هدایت کنند تا رانندگان هر چه سریع تر بتوانند به مقصدشان در منازل برای افطار در کنار خانواده برسند.

تصاویر ویژه از ماه رمضان در سودان بیانگر صف های طولانی مردانی است که در خیابان ها با لباس های بلند سفید در زیر درختان نئوم نشسته اند و منتظر غروب خورشید هستند و صدای شلیک توپ را برای افطاار می شنوند. مردم پس از غروب خورشید به هم سلام می کنند و یک روزه مقبول  را تبریک می گویند.

رسم مبادله غذایی همسایه ها

زنان در آنجا می مانند و غذای  افطاری را تهیه کنند. آنها با سایر زنان همسایه وعده های غذایی خود را تهیه می کنند که اغلب خورش ماهی را به همسایه می دهند و در عوض  خوراک مرغ از خانه دیگر  می گیرند تا به این شکل همگی غذاهای مختلف را خورده باشند.

ماه رمضان در سودان مانند یک اجتماع خانوادگی است، با معاشرت فراوان و رفتن به مساجد.

غذاهای رمضانی در سودان

سفره ماه رمضان سفره افطاری سودانی ها متشکل از چندین نوع غذا و شربتهای مختلف می باشد.

“عصیده” غذای مورد علاقه و دوست داشتنی مردم این دیار که از آرد ذرت به عمل می آیـد بـسیار مورد توجه است ، انواع خورشت های مختلف ،سبزیجات بهمراه، سـالاد، سـوپ، فلافـل، تخم مرغ، خرما وگوشت سرخ شده . وانواع شربت آبریه ،کرکـردی و امبـه شـکل دهنـده سفرافطارمردم سودان می باشد.

نوشیدنی های مخصوص ماه رمضان نیز از سورگوم و ادویه های مختلف مانند «هیلو-میر» تهیه شده اند. ادویه هیلو میر (شیرینی تند) اغلب به غذاها یا سس های جانبی غذا افزوه می شود.

چای هیبیکوس و آب لیمو نیز نوشیده می شود و تابالده و آرادیب نیز دو میوه آکیای تند هستند که مصرف می شوند.

سایر غذاهای محبوب افطاری «بالیلا» پخته شده از نخودفرنگی آب پز، لوبیا قرمز با نمک و تکیلیا هستند. غذای  هندی «کیمه» با پودر بامیه، و غذای سامبوسیک در کنار غذاهای معمول عربی (مرغ سرخ شده، مای سرخ شده، فلافل، سالاد حمص، روغن زیتون و پنیر) سرو می شوند.

عصیده (به زبان عربی) خوراک محبوب رمضانی برای سودانی هاست که از یک خمیر آرد گردم پخته شده تهیه می شود و گاه کره یا عسل به آن اضافه می شود.

عید فطر
قبل از فرارسیدن عید سعید فطر،کودکان با خرید لباسهای جدیـد و نـو خـود را آمـاده مـی کنند آنها در این ایام بیشتراز بزرگترها شاد و خوشحال هستند.

این مسرت کودکان به حدی است که آنها اولین کسانی هستند که به منظور تماشای برنامه های خاص عید فطر از منازل خارج مـی شـوند، در ایـن جـشن قبایـل مختلفـی در سـودان شرکت می کنند که هر یک بـه هنرنمـایی پرداختـه و هنرهـای خـود را کـه از گذشـتگان آموخته اند، اجرا می کن ند، این هنرنمائی هـا شـامل رقـصهای محلـی و قبیلـه ای بـه سـیاق گذشته، بازی با چوب، آتش بازی و اجرای موسیقی‌های خاص می باشد.

در این ایام زنان خانه دار خانه های خود را تمیزو مرتب کرده، به بهترین وجـه خانـه هـای خود را آراسته و مزین می کنند، لباس نو می پوشند و خود را برای آمدن میهمانـان آمـاده می کنند، چرا که این روز بسیار خوش یمن است و میهمانانی که تا به حـال بـه خانـه هـای آنها نیامده اند و یا سالی یکبار می آیند، تنها در این روز به خانه های آنها رفت و آمد مـی کنند.

زنان خانه دار منازل خود را با عطرهـایی خوشـبو معطـر کـرده و برخـی از گیاهـانی را کـه میراث گذشتگان آنهاست دم کرده تا بوی آن در فضای خانه پخش شود، زیرا آنها اعتقـاد دارند که این بخور ارواح خبیثه و زیانهای ناشی از وجود آنها را دور می کند.

سودانیها در این روز صبح زود از خواب بیـدار مـی شـوند، بـه میـادین بـزرگ مـی آینـد، لباسهای سفید خود را می پوشند و نماز عید فطر را در یک تجمع گسترده دینی و روحانی برپا می دارند، آنها بر حفظ سنن اولیه آباء و اجدادی خود بسیار تأکید دارنـد و از عـادات اجدادی آنهاست که نماز عید را با لباسهای سفید در میادین بزرگ بخوانند.

منبع تقریب
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.