محسنحسام مظاهری نوشت: اربعین امسال به عرصهی تقابل و رقابت جریانهای شیعی بدل شده است و این نخستینباری نیست که مناسک به میدان رقابت جریانهای شیعی تبدیل میشود…
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، اربعین حسینی ، امسال به عرصهی تقابل و رقابت جریانهای شیعی بدل شده است. درشرایطی که آیتالله خامنهای (به استناد نظر ستاد ملی کرونا) مردم را از شرکت در مراسم امسال نهی کرده است، آیتالله شیرازی در سخنرانیهای اخیرش تأکید ویژهای بر شرکت در این مراسم به هر قیمت دارد. همچنین برخلاف سالهای گذشته که رسانههای رسمی جمهوری اسلامی و بهویژه صداوسیما تبلیغات گسترده و سنگینی دربارهی اربعین داشتند و برای بالابردن هرچه بیشتر آمار زایران ایرانی تلاش میکردند، امسال مانور تبلیغاتی اصلی بر شرکت در اربعین را رسانههای نزدیک به جریان شیرازی عهدهدار شدهاند؛ مانوری که در این رسانهها در سالهای اخیر سابقه نداشته است.
این نخستینباری نیست که مناسک به میدان رقابت جریانهای شیعی تبدیل میشود. در دو سه دههی اخیر نمونههای دیگری از این رقابت را میتوان سراغ گرفت که مشهورترین آنها قمهزنی و جشن نهم ربیع بودهاند. مناسکی که یک جریان (تشیع سیاسی) از آنها نهی میکند و جریان دیگر (تشیع سنتی / تشیع هویتی) آنها را ترویج میکند.
ازسوی دیگر، ممنوعیت رسمی شرکت در مراسم اربعین (بستن مرزها، لغو پروازها به کشور عراق، ممنوعیت دستههای عزاداری و…) که متناسب با شرایط بحرانی و نگرانکنندهی کرونا در کشور اتخاذ شده، در محافل «هیئتی» نارضایتیهای بسیاری پدید آورده است. این میان، مداحان، منبریها، فعالان مذهبی و هیئتیهای سیاسی و حامی نظام شرایط سختتری دارند. چون از یک سو موضع سیاسیشان حمایت از نظام است و ازسوی دیگر در بسیاری موارد ازجمله همین اربعین امسال ذایقهی مناسکیشان با ذایقهی رهبری تفاوت دارد و با مواضع وی همدلی ندارند. همین نارضایتیها آنها را به تبعیت از مواضع مراجع سنتی در امر مناسک و تخطی از نظر رهبری متمایل کرده است (در یکی از مقالات کتاب «ساکن خیابان ایران» نیز در این باره نوشتهام). بههمینجهت است که این روزها افراد و گروههایی از هیئتیها درصددند به هرقیمت که شده و از راه قاچاق خود را به اربعین عراق برسانند (و برخی هم رساندهاند).