خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

آیین جشن‌خوانی درگذشت اشوزرتشت در شیراز و یزد + تصویر

به صورت مجازی برگزار شد؛

انجمن زرتشتیان یزد با همکاری سازمان و باشگاه جوانان زرتشتی یزد، و انجمن زرتشتیان شیراز به مناسبت سالروز درگذشت اشوزرتشت اسپنتمان، آیین جشن‌خوانی را به صورت آنلاین برگزار کرد.

به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، آیین جشن‌خوانی را موبدان فریبا مالی و رستم کاووسیان‌زاده به یاد یگانه وخشور ایران‌زمین اشوزرتشت مهراسپنتمان، از ساعت ۱۵:۳۰ در آتشکده‌ی زرتشتیان یزد آغاز کردند. سخنرانی دینی موبد مهربان پولادی، جانشین فرنشین انجمن موبدان تهران، بخش پایانی آیین در آدینه پنجم دی‌ماه ۱۳۹۹خورشیدی بود. با پایداری فراگیری کووید-۱۹ امسال آیین بدون باشندگی ره‌پویان آن پیام‌آور یکتاپرستی، برگزار شد. رسانه‌های خبری زرتشتیان در فضای اینستاگرام پخش زنده‌ی آیین را پوشش دادند. با راه‌اندازی درگاه رسمی انجمن زرتشتیان یزد در فضای اینستاگرام، پخش زنده جشن‌خوانی نخستین برنامه‌ای بود که در این فضا همرسانی شد.

موبد مهربان پولادی از جهان‌بینی اشوزرتشت و سفر مینوی آن یگانه پیام‌آور آریایی گفت: در این زمان آیین یادبود سفر مینوی اشوزرتشت را به جا می‌آوریم. اشوزرتشت نخستین پیامبر مکتوب جهان است که در ۳۷۸۸ سال پیش در کنار رود دُرجین در شهر رَگه که به دریاچه‌ی چیچست می‌ریخت، از مادری به نام دغدو و پدری به نام پوروشسب دیده به جهان گشود. ۳۰ سال بعد از سوی اهورامزدا به پیامبری برگزیده می‌شود. در گات‌ها کتاب آسمانی زرتشتیان هات ۲۸ بند ۳ و ۴ می‌خوانیم که اشوزرتشت از سوی خداوند برای رهبری روان مردمان جهان برگزیده شده، همچنین در هات ۳۱ بند ۲ آمده است، اشوزرتشت برای پیامبری و راه درست نشان دادن مردمان گیتی نیز از سوی خداوند برگزیده شده است. ۳۷۵۸ سال پیش، زمانی که اشوزرتشت در کوه سبلان از سوی خداوند برای رهبری مردمان جهان برگزیده می‌شود، پیام خود را برپایه‌ی راستی و اشویی گسترش می‌دهد. سعی براین است که سرشت انسان را که بالقوه است به فعل تبدیل کند و برپایه‌ی راستی گسترش دهد. همان سخن زیبا که راه یکی است و آن راستی است. اشوزرتشت زمانی که به پیامبری برگزیده می‌شود، پیام‌هایی را برای مردم می‌‌آورد. پیام‌هایی برپایه‌ی گسترش راستی و پاکی و انجام کار نیک. خودشناسی را مبنای انجام هر کاری می‌گذارد. در جهان‌بینی اشوزرتشت آمده خودشناسی خداشناسی است. در گات‌ها هات ۴۵ بند ۱۰ گاهان، خودشناسی خداشناسی شناخته می‌شود. زمانی که خود را شناختیم، سپس به سوی خداشناسی هدایت می‌شویم. اشوزرتشت در گات‌ها می‌گوید بررسی کنید، هدف از آمدن به دنیای خاکی چیست؟ از کجا آمده‌ایم و به کجا خواهیم رفت. در اشتودگات به زیبایی به آن اشاره شده است. خداوند را سرچشمه‌ی هستی یا اهورامزدا و یا واجب‌الوجود نامگذاری می‌کند بدین معنا که هستی خدا از خودش است. زمانی که اهورامزدا سرچشمه‌ی هستی و انرژی است در گاهان هات ۴۵ بند ۹ آمده است فقط خداوند بزرگ درخور ستایش است و نیروهایی که خداوند آفریده را نیایش و از طبیعت و گیتی پرستاری و پرستش می‌کنیم. در گات‌ها هات ۴۵ بند ۱۱، اشوزرتشت، خداوند را دوست همکار پدر و مادر، خواهر و برادر معرفی می‌کند. خداوند در دین زرتشتی در وجود خود ما قرار دارد. یعنی آدمی به اندازه‌ای والا است که نیرویی از خداوند، اهورامزدا، که ذاتی از او فروهر است در دل ما گذاشته شده است و ما از خداوند هرگز نمی‌ترسیم چون خداوند هماره بخشنده و بخشایشگر است. اشوزرتشت از پرسش‌های درونی آگاهی پیدا می‌کند. در گات‌ها آمده است، اینک پرسشی دارم ای اهورا مرا آگاه فرما. زمانی که از آگاهی سخن به میان می‌آید چندین پرسش از خودشناسی و خداشناسی مطرح می‌شود.

دومین محور از بینش جهانی زرتشت، زایش به دنیای مینو، سفر از جهان گیتی به جهان مینو یا معاد بازگشت به سوی آخرت است. اشوزرتشت از نیروهای مینوی ما نام می‌برد و زمان سفر فرامی‌رسد به زیبایی بیان می‌کند که این نیروهای مینوی از جسم خاکی خارج خواهد شد و به سوی دنیای مینو خواهد رفت. ما سوگواری، شیون و ناله برای سفر از گیتی به مینو نداریم و نادرست می‌شمریم. دومین محور که همه انجام خواهیم داد سفر مینو و بازگشت به سوی خداوند است. اشوزرتشت پیام‌های خود را برای جهانیان گسترش می‌دهد. پیام‌ها با زمان در ارتباط نیست. پیام‌ها جهان‌بینی است. آموزش‌ها برپایه‌ی به سوی راستی، گسترش نیکی و درستی است.

برای گسترش پیام‌ها به سراسر جهانیان، اشوزرتشت از غرب ایران به شرق سفر می‌کند. گات‌ها هات ۴۶ بند یک آمده که اشوزرتشت از آزار کسانی که همراهی نمی‌کنند می‌گوید و در سرمای زمستان به شرق ایران سفر می‌کند. به دربار گشتاسب‌شاه می‌رود. در زمان لهراسب‌ بوده، ۴۷ سال پس از پیامبری در سن ۷۷ سالگی هنگامی که زرتشت، لهراسب و یارانش در آتشکده‌ی بلخ به نیایش بودند، تورانیان گروهی از دشمنان ایران، در زمان ارجاسب‌شاه آنان را به درجه‌ی از خودگذشتگی و یا شهادت می‌رسانند. اشوزرتشت در سن ۷۷ سالگی، برپایه‌ی تاریخی که در کتاب‌های دینی مانند دینکرد ۷ فصل پنجم نوشته شده در کتاب زادسپرم و در پژوهش‌هایی که بررسی شده و برپایه‌ی ملاک انجمن موبدان این روز را سفر مینویی اشوزرتشت می‌دانیم و در این روز آیین یادبود اشوزرتشت و سفر مینوی و رسیدن به درجه‌ی از خودگذشتگی اشوزرتشت را انجام می‌دهیم. بر ما زرتشتیان بایسته است که آیین دینی درگذشتگان را برگزار کنیم. یادی می‌کنیم از نیروهای مینوی که در وجود ما نهاده شده باید این نیروها را بشناسیم و آیین‌ها را به زیبایی برگزار کنیم. به یاد داشته باشیم یاری و همازوری به هم نوعان را. ما پیش از این که زرتشتی باشیم ایرانی هستیم پس بایسته است که بر همه‌ی مردمان جهان سودرسان باشیم و انرژی دهیم.

آیین جشن‌خوانی درگذشت اشوزرتشت در شیراز

آیین جشن‌خوانی را موبدیار رستم خسرویانی به یاد یگانه وخشور ایران‌زمین اشوزرتشت مهراسپنتمان، به‌جا آورد. گات‌هاخوانی با آوای آرنیکا بهمردی‌کلانتری و فرنام ایرجی، سخنرانی خسرو قدس، فرنشین انجمن زرتشتیان شیراز و ناهید فلفلی از دیگر برنامه‌های بامداد آدینه پنجم دی‌ماه ۱۳۹۹خورشیدی در تالار روانشاد یزدانی بود. با پایداری فراگیری کووید-۱۹، امسال این آیین بدون باشندگی رهروان آن پیام‌آور یکتاپرستی، به شیوه‌ی مجازی برگزار شد.

خسرو قدس فرنشین انجمن زرتشتیان شیراز با درود به فروهر پاک اشوزرتشت مهراسپنتمان، نخستین پیام‌آور راستی و یکتاپرستی گفت: «اشوزرتشت پیامبری است که گزینش راه نیکی از بدی را خردمندانه و آگاهانه به خودمان محول کرده است، امیدوارم ما بتوانیم پیروان خوبی برای ایشان باشیم».

قدس با یادی از اشویی روان بهدین افلاتون سهرابی، فرنشین پیشین انجمن زرتشتیان شیراز گفت : «آن روانشاد یکی از پیروان راستین اشوزرتشت بود و در طول زندگی پربار خود خدمات شایانی را به جامعه زرتشتی ایران به ویژه جامعه زرتشتی شیراز عرضه کرد»

وی در بخشی از سخنانش از کمیسیون‌های سه‌گانه‌ی انجمن زرتشتیان شیراز (دینی، بانوان و ورزش) برای برگزاری شایسته‌ی همه‌‌ی برنامه‌ها، جشن‌ها وآیین‌ها به شیوه‌ی مجازی از آغاز فراگیری بیماری کرونا تاکنون سپاسگزاری کرد.

در ادامه خسرو قدس از شرکت‌کنندگان شیرازی همایش اوستاخوانی و گات‌هاشناسی مانتره که امسال به گونه‌ی مجازی برگزار شد، با نام‌بردن آنها سپاسداری کرد. در همایش مجازی امسال راتا پوردهی زین‌آباد و آرتان سرایی در رده ی ازبرخوانی زیر ۱۰ سال، آرنیکا بهمردی‌کلانتری در چالش دوستی با گاهان، مهتاب گشتاسبی و فرشته هنگامی در رده‌ی اشتود و سپنتمدگات، فرشاد خدادادی، ساناز گشتاسبی و مهتاب گشتاسبی در چالش آوای خوش شرکت کردند که فرشته هنگامی در رده ی اشتود و سپنتمدگات برگزیده شد.

فرنشین انجمن زرتشتیان شیراز در بخش پایانی سخنانش، ساناز گشتاسبی و فرشته هنگامی را به عنوان پذیرفته‌شدگان آزمون ورودی دانشگاه‌ها در مقاطع کارشناسی ارشد ژنتیک دانشگاه کرمان و روانشناسی دانشگاه شیراز معرفی کرد و به ایشان شادباش گفت.

سپس ناهید فلفلی در سخنانی زندگینامه‌ی اشوزرتشت را از زادروز تا درگذشت روایت کرد و گفت: «اشوزرتشت ذهنی پرسش‌گر داشت و بایستی از اشوزرتشت بیاموزیم که خواستار دانایی و آگاه شدن باشیم و هیچ‌گاه از پرسیدن هراس نداشته باشیم».

وی افزود: «اشوزرتشت همواره از داشتن اندیشه‌ای روشن سخن به میان می‌آورد، اندیشه‌ای که از افزایش اطلاعات و آگاهی بدست می‌آید و در آن خودبینی و تعصب جایی ندارد، اندیشه‌ای که سودمند بوده و خوشبختی را برای همگان به ارمغان می آورد».

فلفلی ادامه داد: «اشوزرتشت پیوسته از ما تلاش و کوشش و آبادانی می‌خواهد و ریاضت و گوشه‌نشینی در دین زرتشتی جایگاهی ندارد».

منبع امرداد
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.