امربهمعروف در مسئله طلاق بهمثابه منفورترین حلال
معروفهای فراموش شده
هنگامی که یکی از اعضای خانواده شما در شرف طلاق دادن همسر خود باشد و اگر آگاه باشید و بدانید این طلاق حتماً محقق خواهد شد، بهترین امربهمعروف توصیه به پسر برای پرداخت حقوق زن و رفتاری است که طبق آیات قرآن از فشار روانی ناشی از طلاق بکاهد.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، با آغاز ماه محرم، هفته احیای امربهمعروف و نهی از منکر نیز آغازشده است؛ البته همه بهخوبی میدانیم که امربهمعروف و نهی از منکر یکی از فروع دین است و آشنایی با ابعاد و نحوه عمل به این واجب دینی بر هر مسلمانی واجب است و آن را به هیچ هفته یا دههای نمیتوان محدود کرد.
بسیاری از معروفهایی که در قرآن به آنها امر شده و مصداق مسلم امربهمعروف هستند، نهتنها برای عموم مردم ناشناخته هستند بلکه بسیاری در مواجهه با آنها برخلاف دیدگاه اسلام و نص صریح قرآن امر به مکروه میکنند.
بهرهمند کردن حقوق زنان در آستانه طلاق
یکی از این معروفهای مهم مطرح در قرآن که به آن امر شده در خصوص بانوانی است که طلاق داده میشوند. خداوند در آیه ۲۴۱ سوره بقره بهصورت کاملاً واضح و آشکار دستور میدهد که مردان، زنانی را که طلاق میدهند را به چیزی بهرهمند کنند، که این کار سزاوار مردم پرهیزکار است و میفرماید: «وَلِلْمُطَلَّقَاتِ مَتَاعٌ بِالْمَعْرُوفِ حَقًّا عَلَى الْمُتَّقِینَ؛ و فرض است بر مردان پرهیزگار که زنان طلاق دادهشده را به شایستگی چیزى دهند».
پرداخت مهریه زنان
«درآیات قبل از این آیه در قرآن، نحوه پرداخت مهریه به زنان طلاق دادهشده، قبل از آمیزش و بعدازآن بیانشده است. این آیه یا در مورد کسانى است که در ضمن عقد، مهریه آنان مشخص نشده و قبل از آمیزش طلاق داده مىشوند و یا یک سفارش عاطفى و اخلاقى براى تمام موارد طلاق است که علاوه بر پرداخت تمام یا نصف مهریه، هدیهاى جداگانه براى جبران ناراحتىها و دلشکستگىهاى زن، از سوى شوهر به آنها پرداخت شود.
البته اینیک دستور اخلاقى و استحبابى است که سزاوار است متقین و پرهیزکاران آن را مراعات کنند.
بههرحال از جلمه «حَقًّا عَلَى الْمُحْسِنِینَ» در آیه ۲۳۶ سوره بقره، «حَقًّا عَلَى الْمُتَّقِینَ» در آیه ۲۴۱ سوره بقره و «لا تَنْسَوُا الْفَضْلَ بَیْنَکُمْ» آیه ۲۳۷ سوره بقره مىتوان توجه مخصوص اسلام را درباره حفظ حقوق و عواطف زنان مطلقه به دست آورد. (جلد ۱ طبرسی، مجمع البیان فی تفسیر القرآن- صفحه ۳۷۶).
جامعه دچار منفورترین حلال خداوند
حال وضعیت جامعه ایران را که بهشدت دچار منفورترین حلال خدا هست و طبق آمارها از هر سه ازدواج یک ازدواج به طلاق منجر میشود را در خصوص مهریه ببینید. میزان طلاق و متعاقب آن درگیریهای قانونی مرتبط با آن به حدی افزایشیافته که متأسفانه بسیاری از خانوادهها از آگاهی و اطلاعاتی که درزمینهٔ طلاق و نحوه پرداخت مهریه کسب کردهاند، برای امر به منکر سایر خانوادهها استفاده میکنند.
توجه به حقوق و اصول انسانی در طلاق
در اسلام و عرف جامعه طلاق مسئله خوشایندی نیست و امری مکروه تلقی میشود. حتی در خصوص طلاق گفتهشده که منفورترین حلال اسلام طلاق است؛ اما همین طلاق منفور نیز اصول اسلامی، اخلاقی و انسانی بسیاری دارد که باید به آنها توجه شود تا طرفین در مواجهه با طلاق کمترین آسیب روانی را ببینند.
متأسفانه خانوادهها در تلاش هستند هنگام طلاق بیشترین آسیب را بهطرف مقابل وارد کرده و در کنار مقصر جلوه دادن دیگری برای طلاق، از هر روشی برای عدم پرداخت مهریه و یا پرداخت حداقلی آن استفاده کنند و گاهی توصیههای خانواده پسر و راهکارهایی که برای عدم پرداخت مهریه ارائه میکنند بهشدت ظالمانه و عمیقاً امر به منکر است درحالیکه توصیه اسلام خوب زندگی کردن و یا خوب طلاق گرفتن است: «فَأَمْسِکُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ أَوْ سَرِّحُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ؛ پس بهخوبی نگاهشان دارید یا بهخوبی آزادشان کنید» (آیه ۲۳۱ سوره بقره).
همچنین اسلام به مردانی که آنها را متقین و محسنین توصیف کرده، توصیه میکند که حتماً بانوان را با هدیهای که موجب خرسندی آنها شده و ناراحتی ناشی از طلاق را کاهش میدهد، بهرهمند کنند. امربهمعروف در هنگام طلاق نیز همین است که مردان بهترین رفتار را هنگام طلاق داشته و بدون واردکردن آسیبهای بیشتر به همدیگر طلاق بگیرند وزنان را با هدیهای بهرهمند کنند.
این توصیه باید هنگام طلاق توسط خانواده پسر در قالب امربهمعروف بیان شود.