حکومت عدل یا حکومت عادلان
حجتالاسلام والمسلمین مهراب صادقنیا در یخشی از یادداشت «حکومت عدل یا حکومت عادلان» آورده است: فلسفهی قیام امام حسین علیهالسلام، را در اندازهی مبارزه با بوزینهبازی، مستی، و بوالهوسی یزید پائین نیاوریم، غرض امام حسین ع آنگونه که خود میگویند “اصلاح امت” بود.
به گزارش ردنا (ادیاننیوز)، دکتر مهراب صادقنیا عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب در یادداشتی با عنوان حکومت عدل یا حکومت عادلان» آورده است:
بیشتر دینپژوهان بر این باورند که قانونهای نوح نخستین بیانیههای تشریعی الهی برای بشر هستند. قانونهای هفتگانهای که به روایت سِفر پیدایش، پس از طوفان به نوح ابلاغ شدند تا مفادِ صلحنامهی خدا و انسان باشند. بر اساس این صلحنامه خدا دگربار، جهان را با طوفان ویران نخواهد کرد؛ مشروط بر آنکه نوح و همنسلانش به آن هفت قانون وفادار و پایبند بمانند. در پایان نیز خدا رنگینکمان را به نشانهی امضای این معاهده در آسمان آشکار کرد. از میانِ آن هفت قانون، “عدالت را در محکمهها حاکم کنید” مهمترین به شمار میرود.
جالب آن که خدا از نوح نخواست که عادلان را بر مسند قضاوت بنشاند، نخواست که عادلان را حاکم کند؛ بلکه خواست که “عدالت” را حاکم کند. چیزی که بعدها در قرآن کریم (حدید: ۲۵) هدف از بعثت رسولان معرفی شد. حاکم شدن عادلان اگر چه میتواند به اقامهی قسط و حاکمیّت عدالت کمک میکند ولی به معنای آن نیست. ای بسا در جامعهای عادلان بر مستند حکم بنشینند ولی سیستم و فرآیند قضاوت به گونهای باشد که عدالت اقامه نشود و نیز برعکس.
حالا و در آستانهی تاسوعا و عاشورای حسینی این را بهانه کنم و بگویم، فلسفهی قیام امام حسین علیهالسلام، را در اندازهی مبارزه با بوزینهبازی، مستی، و بوالهوسی یزید پائین نیاوریم، غرض امام حسین ع آنگونه که خود میگویند “اصلاح امت” بود. اصلاح امت امری بسیار مهمتر از حذف یزید است. امام در پی تحقق عدالت و اقامهی حکم خدا بود؛ چه این که خود نیز میفرمایند: “به جانم سوگند که امام کسی نیست جز آن که بر اساس کتاب خدا فرمان براند و عدل و داد را اقامه کند.”.