خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

مدرسه ای به سبک دموکراتیک در ایران نامزد اصلی جایزه معماری آقاخان شد

مدرسه ای با طراحی کم نظیر و خالی از سیستم های سلسله مراتبی به سبک دموکراتیک در صدکیلومتری چابهار نامزد اصلی جایزه معماری آقاخان شد.

به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، معماری این مدرسه ابتدایی که با طراحی متمایز خود نامزد اصلی جایزه معماری آقاخان را به خود اختصاص داده است در یکی از روستاهای چابهار و از مناطق سنی نشین ایران بسیار جلب توجه طراحان و معماران بین المللی قرار گرفته است و امید می رفت که جایزه نهایی آقاخان را تصاحب کند.

با توجه به اینکه معماری مدرسه ابتدایی جدگال بودجه محدودی داشت و قرار بود فقط با کمک های مردمی ساخته شود، سناریوی «بساز و اهدا» برنامه ریزی نشد و در عوض روش مشارکتی ساخت و ساز را انتخاب شد تا باعث توسعه پایدار و تولید اجتماعی، اقتصادی و اجتماعی با زیرساخت های فرهنگی شود. در نتیجه، مدرسه ای را با ایده تبدیل شدن به روستا و مرکز توسعه جوامع وابسته به آن طراحی شد. به این ترتیب مدرسه محل تعلیم و تربیت کودکان و محل تجمع و فراگیری همه ساکنان روستا بود.

با توجه به جمعیت دانش آموزان نسبت به معلمان این روستا و با رعایت قوانین نوسازی مدارس، مدرسه به چهار کلاس نیاز داشت. در طراحی کلاس ها، هر دو کلاس با اندازه های مختلف به یکدیگر متصل شدند. در بزرگ ترین دسته، فضای میانی وجود دارد که دانش آموزان کوچک تر را قادر می سازد تا با بهره گیری از آموزش یک معلم، که به دلیل محدودیت پرسنل آموزشی لازم است، به کلاس بزرگ تر بپیوندند و همچنین فضایی برای تعامل با آن ها با دانش آموزان پایه بالاتر فراهم کند.

جایزه+مماری+آقاخان
photo archline

اهمیت و تأثیر پروژه

شکل دایره ای حیاط مدرسه و نحوه چیدمان کلاس ها با مفهوم کانونی آموزش، به معنای “یادگیری با هم” – خالی از سیستم های سلسله مراتبی و به سبک دموکراتیک شکل گرفته است. چرخش چیدمان کلاس در حالی که آنها را در گوشه های آنها به هم متصل می کند، امکان گردش هوا بین کلاس ها را فراهم می کند و محوطه های ثانویه کوچکی را برای انجام برخی از کارهای گروهی و فعالیت های بیرونی ایجاد می کند. در نتیجه، با این نمودار فضایی، یک حیاط مرکزی در وسط مدرسه به عنوان محل تجمع بچه های مدرسه و ساکنان روستا، یک فضای مدور در اطراف کلاس ها و کلاس ها و همچنین حیاط های خصوصی به دست آورده شد.

این طرح با تلاش برای تغییر لایه های فکری و اجتماعی روستاییان، توانمندسازی زنان روستایی، ایجاد مشارکت عمومی و تبدیل آن به اهرمی در ساخت مدرسه آغاز شد. در نهایت، با به چالش کشیدن مفهوم سیاسی و اجتماعی مرز (دیوار) بین اراده آزاد و اجبار در حضور مدرسه – در جامعه ای که به طور سنتی تحت سلطه استبداد بود – توانست اکثریت ذهنی اکثر روستاییان را – که در ابتدا – مخالف ساختن دیوار و تبدیل مدرسه به مرکز محله و تجمع همه ساکنین بود. تمرینی برای تأثیرگذاری بر معماری در گذار به دموکراسی.

در ادامه ادیان نیوز شما را به دیدن سایر تصاویر معماری مدرسه ابتدایی جدگال دعوت می نماید.

فرآوری: محمد پناه زاده

منابع:

آشنایی با متفاوت ترین طراحی مدرسه در ایران و نامزد اصلی جایزه معماری آقاخان/ کانال ایتا مسلمنا

معماری مدرسه ابتدایی جدگال، اداره معماری داز/ سایت خط معماری

به خواندن ادامه دهید
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.