یک پروفسور هندی میگوید: صنعت فیلمسازی هند (بالیوود) به صورت چراغ خاموش علیه هندوها و سیکها کار میکند.
به گزارش سرویس ترجمه ردنا (ادیان نیوز) به نقل از “The Youths” دیراج شارما، پروفسور هندی موسسه مدیریت در شهر احمدآباد هند که علاقه زیادی به تماشای فیلم ندارد گفت: تشویق شدم فیلمی از سلمان خان به نام Bajrangi Bhaijaan “باجرنگی باهیجان” را تماشا کنم اما از نحوه برخورد کارگردان با موضوع متعجب شدم.
نام فیلم از دو بخش باجرنگی (نام یکی از خدایان بوداییها) و باهیجان (در زبان هندی یعنی برادر جان) تشکیل شدهاست. این فیلم در ایران بهنام شاهدا نمایش داده می شود.
وی افزود: در این فیلم بیشتر هندیها کوتاه نظر، محافظهکار و تبعیضآمیز نشان داده شدهاند در حالی که اکثریت پاکستانیها روشنفکر و غیر متعصب به تصویر درآمدهاند.
این پروفسور هندی میگوید: این مسئله وی را واداشت تحقیقی گسترده مبتنی بر اطلاعات درست در این مورد انجام دهد، اینکه آیا این موضوع به صورت استثناء نادرست ارائه شده یا نوعی سبک رایج در فیلمهای هالیوودی است؟
به گفته وی انجام این کار بسیار مهم بود چون تحقیقات گوناگون در امریکا و اروپا در مورد تأثیر فیلم بر اذهان تأثیرپذیر جوانان نشان داد فیلم به صورت عمدهای بر رفتار، افکار و احساسات بینندگان تأثیر میگذارد.
به صورت واقعی تأیید شده فیلمنامهها و نمایش فیلمها سبب برانگیختی فیزیولوژیکی و در نتیجه همان گونه که مشاهده شده تمایل به تقلید از رفتار شخصیتهای فیلمها میشود.
بررسی این موضوع در محیط هند نیز نشان میدهد نوع به تصویر کشاندن شخصیتهای متعلق به یک دین یا قبیله بر نحوه تفکر و دیدگاه بینندگان در مورد آن مذهب یا طایفه تأثیر میگذارد.
پروفسور شارما افزود: این موضوع سبب شد وی نوع فیلمنامهها و نمایش فیلمها در بالیوود را بررسی کند.
وی گفت: چنین مطالعهای ممکن است به درک تأثیر سبک خاصی بر نگرش جامعه نسبت به اجتماع خاصی کمک کند.
تیم تحقیق وی به صورت تصادفی پنجاه فیلم از هر دهه از سالهای ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۰ و ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰ را انتخاب کردند و فهرستی از فیلمها در این دههها تهیه شد.
نتایج شوکه کننده بود! پنجاه و هشت درصد از سیاسیون فاسد در فیلمها “برهمن هندو” و شصت و دو درصد از تاجران فاسد از طایفه هندو وایشیا بودند. نه تنها هندوها که در حدود هفتاد و هشت درصد از فیلمها زنان با شخصیتهای سست مسیحی بودند. نتایج نشان داد که در حدود هفتاد و چهار درصد از فیلمها شخصیتهای سیک خندهدار نشان داده شده بودند. هشتاد و چهار درصد از شخصیتهای مسلمان در فیلمهای هالیوودی بسیار مذهبی و صادق به تصویر کشیده شده بودند حتی اگر این شخصیتها در فیلمها نقش افراد مجرم را ایفا کرده بودند.
تیم تحقیقاتی دیراج همین طور بیست فیلم بالیوودی که در آنها پاکستانیها به تصویر کشیده شده بودند را بررسی کردند. در هجده فیلم پاکستانیها مردمی مؤدب، شجاع، روشنفکر و مهماننواز نشان داده شده بودند اما دولت پاکستان بنیادگرا، ناخوشایند و جنگوئیستی به نمایش درآمده بود. در همین تعداد فیلم اما هندیها مردمی ناخوشایند، کوتاه ذهن و محافظهکار نشان داده شده بودند.
به گفته پروفسور شارما در فیلمهای بررسی شده مقامات دولت هند عمدتاً افرادی خنثی، ممانعت گرا، وسواس به دنبال کردن روندهای رسمی و بلاتکلیف نشان داده شدهاند. شارما افزود از دهه ۱۹۷۰ کلیشه سازی افزایش یافته و بیشتر آن در دهه کنونی و دهههای قبلی اتفاق افتاده است. سرانجام اینکه فیلمهای سینمای بالیوود که به این سبک مذهب و طایفه را بیان کرده بودند به صد و پنجاه دانشآموز مدرسه نشان داده شد و این نتایج به دست آمده است.
نود و چهار درصد دانش آموزان احساس کردند این سبک ارائه معتبر است.
شارما اما افزود وی متوجه شده فیلمهای بالیوودی در حدود صد و هشتاد میلیون بیننده در پاکستان دارد به اضافه چندین میلیون پاکستانی دیگر در غرب آسیا، اروپا و امریکا و کارگردانان و هنرپیشههای بالیوود میخواهند این تعداد بیننده را تسکین دهند اما کلیشه سازی ایده خوبی نیست.
شارما تأکید کرد نمیداند سینمای بالیوود به دنبال بیان واقعیت است یا تلاش میکند واقعیت خلق کند.
وی افزود هالیوود سالهاست که فرهنگ آمریکایی را در سراسر دنیا صادر میکند اما بالیوود به درستی فرهنگ هندی را نشان نمیدهد و دولت، رسانههای خانگی و فیلمسازان هندی میبایست اقدامات جدی در ارائه عادات رسانهای به جوانان انجام دهند در غیر این صورت کلیشه سازی میتواند روی اعتماد به نفس کودکان و به طور کلی روی اعتماد به نفس کل ملت تأثیر منفی بگذارد.