مسجد مصر و نمادی از معماری نوین دینی
بنای مسجد مصر در پایتخت اداری این کشور، بزرگترین مسجد آفریقا، سومین مسجد خاورمیانه و نمادی از معماری نوین دینی در مصر است.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، با وجود مسجد مصر میتوان گفت مصر تنها سرزمین اهرام نیست، بلکه سرزمین مساجد بزرگ و تاریخی نیز بوده است. از ابتدای ورود اسلام در دوره فتوحات به این کشور تاکنون، سرزمین مصر شاهد بنای شماری از بزرگترین و باشکوهترین مساجد بوده است، امویان، عباسیان، فاطمیان، ممالیک، عثمانیها، خدیویان هرکدام مساجدی با معماری خاص دوران خود را ساختهاند تا نام خود را در تاریخ به عنوان بناکنندگان مساجد جاودانه سازند و از سویی شکوه اسلام را به نمایش گذاشته و از سوی دیگر به مردم مسلمان مصر اطمینان دهند که این حاکمان بیگانه نیز مسلمان هستند، از طرفی عظمت دولت خود را نیز به نمایش بگذارند.
در دوران کنونی نیز اگرچه حاکمان مصر دیگر دودمانی بیگانه نیستند اما در تأکید بر حمایت خود از اسلام و همچنین نمایش شکوه دولت خود از دیگر دورههای تاریخ مصر مستثنا نیستند. از این رو با وجود مساجد بزرگ و باشکوه تاریخی، تلاش برای ساخت مساجد باشکوه جدید نیز متوقف نشده است.
مسجد مصر که در تپهای مشرف به پایتخت اداری جدید در مجاورت قاهره در حال ساخت است، پس از اتمام یکی از بزرگترین مساجد جهان خواهد بود. این مسجد پس از مسجدالنبی و مسجدالحرام بزرگترین مسجد خاورمیانه و همچنین بزرگترین مسجد مصر و آفریقا خواهد بود. مسجد مصر در قلب ناحیه دولتی در پایتخت اداری جدید واقع شده و مساحتی بالغ بر ۱۹ هزار و صد متر مربع خواهد داشت.
این مسجد بر فراز تپهای به ارتفاع ۲۴ متر ساخته میشود تا به تمام بناهای پایتخت جدید مشرف باشد. این الگو از مسجد محمدعلی در قاهره گرفته شده است. مسجد مصر سه باب اصلی خواهد داشت که بر فراز هرکدام گنبدهایی ساخته شده است و باب چهارم که به خادمان اختصاص خواهد داشت. این مسجد به سبک معماری ممالیک ساخته شده و دو مناره بلند به طول ۱۴۰ متر دارد و بر فراز هرکدام هلالی به طول ۹ متر قرار گرفته است.
مسجد مصر دارای ۲۱ گنبد شامل ۱۲ گنبد کوچک، ۸ گنبد متوسط و یک گنبد اصلی به قطر ۳۰ متر است. صحن اصلی برای اقامه نماز ۹۶۰۰ متر مربع وسعت و گنبد اصلی بر فراز آن قرار دارد. این مسجد شامل مجموعه بزرگی از صحنهای بزرگ برای برگزاری جشنها و مراکز آموزش و حفظ قران کریم ویژه کودکان، زنان و مردان خواهد بود.
همچنین این مسجد شامل ۶ صحن داخلی بزرگ است که هرکدام ۳۵۰ متر مربع وسعت دارند و بر فراز هرکدام گنبدی قرار گرفته است. علاوه بر این محلی برای برگزاری مراسم تشییع رسمی در این مسجد در نظر گرفته شده است.
در برابر این مسجد نیز میدان بسیار بزرگی به نام میدان مردم و میدانی دیگر به نام میدان شهدا قرار دارد. در جانب دیگر نیز محوطه بزرگی برای رژه نظامی، یادمان شهدا و بوستان بزرگی قرار گرفته است. مسجد مصر همچنین دارای یک پارکینگ طبقاتی با ظرفیت ۳۰۰۰ خودرو خواهد بود.
این مسجد که یکی از بزرگترین مساجد مصر و جهان خواهد بود، بخشی از پروژه عظیمی به نام «مرکز فرهنگی اسلامی مصر» است که علاوه بر مسجد، شامل یک مرکز فرهنگی متشکل از ۴ بنای مختلف است. بسیاری سبک معماری مملوکی را یکی از شگفتانگیزترین سبکهای معماری در جهان اسلام توصیف کردهاند که در مصر به کمال خود رسیده است.
از سویی دیوارها و منارهها به سبک تزئینات دوران مملوکی و خدیوی تزئین شده است و بیشتر این تزئینات شامل آیاتی از قرآن کریم و همچنین تزئینات هندسی ویژه مصر است.
این مسجد و مجموعه اصلی آن یعنی مرکز فرهنگی مصر مقصدی برای گردشگرانی از سایر نقاط جهان نیز خواهد بود. به گفته شماری از طراحان رونق گردشگری اسلامی در پایتخت اداری جدید مصر یکی از اهداف ساخت و طراحی این مسجد بوده است که برخی آن را شاهکار معماری دینی جدید در مصر خواندهاند. تلاش بر این بوده است تا پایتخت اداری جدید نیز چون قاهره دوران فاطمیان که به شهر «هزار مناره» شهرت داشته به منارههای باشکوه و زیبا آراسته شود.