ثبت جهانی کلیسای وانک زمانبر است
مدیر کل میراث فرهنگی اصفهان:
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان گفت: با توجه به سهمیه و موضوعاتی که یونسکو مشخص میکند، ثبت جهانی آثار اولویتبندی میشود، اما ثبت جهانی کلیسای وانک زمانبر است و امیدواریم بتوانیم آن را به سرانجام برسانیم.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، روزهای گذشته شورای خلیفهگری ارامنه اصفهان و جنوب ایران در اعلامیهای که بر سردر کلیسای وانک نصب شده بود، از لغو تزئینات کریسمس و مراسم آتشبازی سال نو میلادی به دلیل تعمیرات مرتبط با آمادهسازی ثبت جهانی کلیسای وانک در یونسکو خبر داده بود.
علیرضا ایزدی افزود: با توجه به محدودیت ایران در سهمیه یونسکو و از طرفی پروندههای ثبت آثاری که جلوتر از پرونده کلیسای وانک هستند و البته کش و قوسهایی که کارهای کارشناسی دارد، ثبت جهانی کلیسای وانک از سوی وزارتخانه رد نشده اما در نوبت ثبت است.
وی اظهار داشت: فهرستی از آثاری که برای ایران اولویت ثبت جهانی دارد آمده شده است و کلیسای وانک هم در این فهرست قرار دارد اما مثل سایر پروندههای ثبت جهانی، در بازدیدهای کارشناسی عیب و ایرادهایی هست که باید مرتفع شود.
ایزدی یادآور شد: همان طور که پیگیر ثبت جهانی محور تاریخی فرهنگی اصفهان هستیم، ثبت کلیسای وانک هم از اولویت ما در فهرست میراث میراث جهانی یونسکو ست؛ اما این نهاد جهانی در سنوات اخیر به گفته خودش -به دلایل کارشناسی- سهمیه کم برای ایران قائل شده است.
وی با اشاره به اینکه سهمیهبندیها بیشتر برای کشورهای قدر در حوزه تاریخی مثل ایران چالشآفرین است، افزود: تعیین یک سهمیه برای کشوری مثل ایران در قیاس با ۹۰ درصد کشورها به نوعی ظلم بر کشورهای دارای آثار واجد ارزش است اما نمیشود کاری کرد و باید کجدار و مریز پیش برویم.
مدیر کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی اصفهان با تاکید برای اینکه کلیسای وانک به عنوان یکی از آثار ارزشمند ما دارای عناصری است که بایستی به عنوان یک اثر در فهرست آثار جهانی در یونسکو بگنجد گفت: خودمان را موظف میدانیم که کلیسا را برای کارشناسان و بازرسانی که از طرف مجموعه یونسکو به ایران میآیند و آثار ما را میبینند، مهیا کنیم.
وی افزود: امیدواریم که بتوانیم به گونه ای بستر را فراهم کنیم که ایرادات کمتری از ما بگیرند و حداقل از این لحاظ روند ثبت جهانی کلیسای وانک را که از آثار بسیار واجد ارزش ما است، تسریع ببخشیم .
ایزدی با اشاره به فصل غیر توریستی که فرصتی برای برطرف کردن این ایرادات است، گفت: یکسری تعمیرات در موزه کلیسای وانک در حال انجام است. هدف ما این است که بستر را به گونهای فراهم کنیم که وقتی بازرسان برای بازدید اثر میآیند، ایراد کمتری بگیرند.
کلیسای وانک یا آمنا پرکیج (نجات دهنده همگان) یا سن سور با قدمت ۳۵۰ ساله، نمادی از همدلی و همزیست مسالمتآمیز ادیان توحیدی و شاهکاری از معماری و هنر در محله جلفای شهر اصفهان است.
این کلیسا مرکز تربیت کشیش و خلیفه و کانون ارتباط ارمنیان شهر اصفهان با جهان ارامنه قلمداد میشود که به دستور شاه عباس دوم و تشویق خلیفه وقت (داوید اول) درمدت ۹ سال در محله جلفا ساخته شده است.
کلیسای وانک از لحاظ طلاکاری در سقف و همچنین سطح داخل گنبد و نقاشیهای تاریخی و مذهبی در شمار آثار تاریخی مهم اصفهان قرار دارد.