جشن سال نو آشوریان باستانیترین جشن سال نو در تاریخ بشر است
جامعه آشوریان ایران بر اساس گاهشماری آشوری که یکی از قدیمیترین تقویمهای کهن است جشن سال نو آشوریان (آکیتو، عید باستانی بابل) را به مناسبت آغاز اعتدال بهاری برگزار میکنند. بنابراین آغاز سال ۱۴۰۲ خورشیدی برابر است با آغاز سال ۶۷۷۳ آشوری.
به گزارش سرویس ویکی ردنا (ادیان نیوز)، آشوریآنکه درگذشتههای دور همسایه ایران بودند و سپس خود نیز در حوزه تمدنی ایران قرار گرفتند، همچون دیگر اقوام این حوزه تمدنی، سال نو را همزمان با نوروز ایرانی آغاز میکردند؛ اما از زمانی که آشوریان همچون دیگر اقوام مسیحی تقویم میلادی را برگزیدند، جشن سال نو آشوریان نیز به اول آوریل انتقال یافت.
جشن نیسان صدها سال در میان آشوریان منسوخشده بود و دیگر این روز جشن گرفته نمیشد؛ اما چند وقتی است که دوباره این جشن باستانی به همت آشوریان ایرانی رونق گرفته و هرساله آشوریان مختلف در سراسر کشور این روز را گرامی میدارند.
آشوریان، کلدانیان و آسوریان هرسال این جشن را برگزار میکنند، هرچند امروزه اعتقادی به ادیان باستانی هزاران سال پیش ندارند.
در دوره باستان آغاز هرسال اعتدال بهاری، برابر با آغاز سال نو آشوری بود که با پذیرش تقویم گرگوری بهروز اول ماه آوریل تغییر یافت. این جشن را بانام باستانی آکیتو و نام نوین خاب نیسان (آغاز بهار) میشناسند.
در حال حاضر این مراسم در بخشهایی از ترکیه و عراق و نیز در میان آشوریان ایران در ارومیه، اصفهان، سلماس، کرمانشاه و تهران و نیز آشوریهای اروپا و آمریکا و استرالیا برگزار میشود.
مانند دیگر جشنهای بهاری، ازجمله نوروز و جشنی مانند آنکه در میان مصریان مرسوم است، آکیتو یادگار بابلیها، سومریها، اکدیها و کلدانیان باستان است.
مورخان درباره معنای دقیق کلمه آکیتو اختلافنظر دارند. برخی میگویند معنی آن ریختن آب بر زمین است، ولی برخی دیگر آن را دانه گندم ترجمه میکنند.
بر پایه تقویم باستانی تمدنهای میانرودان، امسال آغاز سال ۶۷۷۳ برای پیروان این آیین است. هیئت تحریریه ردنا (ادیان نیوز) این عید باسعادت آئینی را خدمت جامعه محترم آشوریان و بابلیان ایران تبریک عرض مینماید.
منابع:
- گاهشماری آسوری/ ویکی پدیا
- نوروز آشوریان و آغاز سال ۶۷۶۷ آشوری/ تابناک
- آکیتو، جشن سال نو آشوریان/ فرارو
- سال نو آشوری/مجله آشوری گیلگمش
فراوری: محمد پناه زاده