خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

آیت‌الله عاملی: شعار زن زندگی آزادی باید در مسیر شکوفا کردن استعدادهای بزرگ زن باشد

خطیب جمعه اردبیل «آیت‌الله عاملی» در راستای شعار زن زندگی آزادی گفت: «زن برای تبرج جاهلی خلق نشده است بلکه خدای متعال آن چنان قدرتی به آنها داده است که می توانند به برکت آموزه های دینی یک کشور و یک ملت را مدیون خود بکنند شعار زن زندگی آزادی باید در مسیر تکریم زن یعنی شکوفا کردن استعدادهای بزرگ زن باشد.»

به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، آیت‌الله سید حسن عاملی در مطلبی با اشاره به شعار زن زندگی آزادی بیان داشت: شیخ صفی الدین اردبیلی بر خلاف آنچه برخی گمان می کنند یک صوفی مسلک نبود او یک عالم یک عارف یک مفسر و یک محدث بود شیخ صفی الدین اردبیلی در ردیف ابن طاووس و ابن فهد حلی بود شیخ صفی الدین کسی بود که در کنار علامه حلی در دستگاه شاه خدابنده ایل خان مغولی پادشاه شیعه ایران توانستند جوانه های شیعه را در قرن هفتم و هشتم در ایران به وجود آورند و پایه های فقهی متین و استدلالی آن را در حوزه های علمیه رعایت کنند.

خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی صاحب کتاب ارزشمند جامع التواریخ از مورخان نامدار و بنیانگذار دانشگاه جامع رَبع رشیدی در سده هفتم و هشتم هجری قمری، و وزیر اعظم دو پادشاه نامدار از ایلخانان مغولی در ایران، با آن عظمت علمی و جایگاه قدرت سیاسی، شیخ صفی الدین اسحاق را این گونه معرفی می کند: طوطی شکرستان براعت ،بلبل بوستان فصاحت ، سالک مسالک تحقیق ، مالک ممالک توفیق ، خلاصه ی نوع انسان، قطب فلک ولایت ، قطب فلک حقیقت، مهر سپهر هدایت ، شجره ثمره ی مروّت ، ثمره شجره ی فتوّت ،حامی بیضه دین ،حارس ملک یقین ،مطرح انوار هدایت ،مظهر اسرار ولایت ،سَبّاح بحار شریعت ، مَسّاح مضمار طریقت، شیخ الاسلام و المسلمین ، برهان الواصلین‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ، قدوه صفّه صفا ، گلبن دوحه وفا ، شیخ صفی المله و الدین.

وی ادامه داد: صفویه شاهکارهای متعددی داشته‌ است یک شاهکار عجیب آنها نقش بسیار استثنایی خانم ها در شکل گیری این سلسله است و این افتخار بزرگی برای ایران ماست که صفویه و اردبیل ما هشتصد سال پیش بر نقش زن واقف شده و از ظرفیت عظیم آنها استفاده کرده است زن برای تبرج جاهلی خلق نشده است بلکه خدای متعال آن چنان قدرتی به آنها داده است که می توانند به برکت آموزه های دینی یک کشور و یک ملت را مدیون خود بکنند شعار زن زندگی آزادی باید در مسیر تکریم زن یعنی شکوفا کردن استعدادهای بزرگ زن باشد و این شعار با این معنا هشتصد سال پیش در اردبیل محقق شد هرکس می‌خواهد تعریف زن شخیص را تماشا کند باید سراغ صفویه برود هرکس می‌خواهد قدرت روحی یک زن را ببیند به صفویه نگاه کند کجاست آنهایی که شعار زن زندگی آزادی می‌دهند تا بیایند و در برابر این نقش پر افتخار زن ایرانی خاضع شوند؟

وی با بیان اینکه بخشی از نقش آفرینی زن در سلسله صفویه از دوران طفولیت شیخ صفی شروع می شود تصریح کرد: صفی الدین اردبیلی، کودک شش ساله بود که پدر نامدارش را از دست داده و یتیم شد.‌ حال، عزّت و عظمت مادری مهربان و خاتون فهیم« دولتی خانم« از اهل «باروق» اردبیل را در این خاندان را بنگرید که چسان پشتیبان تربیتی و اخلاقی فرزندش شده و برای سفرهای معنوی و تحصیل علم و ادب و طی مراحل عرفانی صفی الدین نوجوان آستین بالا زده و اسباب سفر وی به شیراز و گیلان را فراهم و وی را در مقام « صفّی المله و الدین» جا داد.

آیت الله عاملی گفت: بانو« بی بی فاطمه» دختر شیخ زاهد گیلانی نیز همدم و انیس معنوی شوهر جوانش شد و در کسب مدارج والای عرفانی و علمی یار و یاور شیخ صفی الدین اردبیلی شد.‌

این شجره معنوی در مدرسه عالی منتسب به شیخ صفی الدین استمرار یافته و در حسّاس ترین برهه از تاریخ صفویان، نقش بانوان شیخاوند و عروس ها و دختران اردبیلی، عشایر قزلباش و شاهسون و طالش و قره داغی و مغانی ها بود که ارکان معنوی، اجتماعی و سیاسی صفویان را استوار ساختند.

این صحنه را بنگرید: سلطان حیدر غازی شهید شده است. پسر نوجوانش سلطان علی پادشاه به فاصله کمی از وی در منطقه شام اسبی اردبیل به شهادت رسید.‌ بسیاری از قزلباشان جنگاور شهید و زخمی شدند.‌ اما نهضت شیعی و مردمی صفویه تعطیل نشد.

وی افزود: شاه پاشا خاتون عمه نامدار شاه اسماعیل و عروس شجاع قبیله ترکمان در روستای کرگان هیر، رهبری نهضت را عهده دار شد؛ و مادرش عالم شاه بیگم اسماعیل میرزا را در بقعه شیخ صفی پنهان ساخت. چون‌ زیر شکنجه قرار گرفت، زنان اردبیلی این کودک را از مادر جدا ساخته، « خان جان خانم» یک ماه وی را در خانه اش پنهان کرد.‌ سپس خاتون ایل ذوالقدر قزلباش «آبَه ننه جراحه» عهده دار محافظت از اسماعیل میرزا شد. و در منزل و سردابه بقعه« الله ویرمیش آقا »واقع در مسجد جامع اردبیل پنهان ساخت.‌ و سرانجام همین بانوی عالمه و حکیمه به طرز بسیار وحشیانه به شهادت رسید و جنازه اش بر دار میدان پایتخت ترکمان ها در تبریز آویزان ماند.

خطیب جمعه اردبیل در پایان گفت: همه این فعالیت ها زیر نظر شاه پاشا خاتون صورت گرفت. اردبیل را در آتش سوزاندند و غارت کردند واما دشمن نتوانست بر رهبری و تدبیرزنان قزلباش پیروز شوند.‌‌سرانجام اسماعیل میرزای نونهال را به منزل شاه پاشا خاتون در کرگان هیر بردند و با تدبیر شوهرش به خلخال و طالش و لاهیجان فرستادند و پنج سال در گیلان تربیت کرده و بر تخت سلطنت نشاندند.نقش آفرینی زنان صفوی و قزلباش ادامه یافت؛ ریاست مجمع عالی مشورتی شاه طهماسب با « زن» بود. سرداری قشون، مشاورت حکاّم و ریاست کتابخانه آستان قدس رضوی و مسئولیت اساسی دیگر با مادران، همسران، دختران و عروسان صفوی و ایلات قزلباش از نکات ظریف در طریقت و دولت و دیانت عصر صفوی است.

منبع شفقنا
به خواندن ادامه دهید
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.