خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

مقابله با اسلام سیاسی در رسانه‌های سعودی

شبکه سعودی «العربیه» در برنامه‌ای با حضور رحیم ابورغیف، روحانی شیعه عراقی، به بحث در باب مفهوم حکومت در اسلام و رابطه اسلام و سیاست پرداخت.

به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، در اوایل ماه سپتامبر ۲۰۲۳، شبکه سعودی «العربیه» در برنامه‌ای با حضور رحیم ابورغیف، روحانی شیعه عراقی، به بحث در باب مفهوم حکومت در اسلام و رابطه اسلام و سیاست پرداخت.

وی در این گفت‌وگو با نگاهی سکولار، مفهوم اسلام سیاسی را مفهومی ابداعی نامید که در سیره پیامبر اسلام صلوات الله علیه وجود نداشته است. او ضمن اشاره به تفاوت مفهوم امام و حاکم در فرهنگ شیعه و سنی، مسئولیت امامت را صرفا دینی دانسته و معتقد است در میان معصومین علیهم السلام، اراده مشخصی برای تشکیل حکومت وجود نداشته است و فقط در صورتی که مردم به سراغ آنها می‌آمدند، اقدام به تشکیل دولت می‌کردند، مانند آنچه در دوران حضرت علی علیه السلام اتفاق افتاد.

رحیم ابورغیف درباره مفهوم اسلام سیاسی موجود در مکتب اهل سنت نیز معتقد است اولین بار این مفهوم توسط «ماوردی» مطرح شده و پیشینه متقن دینی در سیره نبوی ندارد.

وی آغاز مفهوم ولایت فقیه را نیز مربوط به شیخ حر عاملی و دوره صفویه در ایران می‌داند که پس از آن ملا احمد نراقی ادامه‌دهنده آن بوده و تا امروز این اندیشه ادامه یافته است. با وجود اینها، به ادعای ابورغیف، اندیشه ولایت فقیه فقط دو درصد از تمام شیعیان، و بلکه کمتر از آن را، نمایندگی می‌کند و مورد پذیرش صرفا دو درصد از شیعیان است و قول مشهور نزد شیعه، ولایت حسبیه است و نه ولایت فقیه. در مجموع او وظیفه اولیه و اصلی فقیه را علمی و بیان احکام الهی خواند که قداستی برای مقامش وجود نداشته است. خداوند نیز هرگز از پیامبر تشکیل یک دولت را نخواسته بوده است.

احمد بن‌راشد بن‌سعید، فعال اهل تسنن با گرایش‌های ضد شیعه نیز، با اشاره به مطالب مطرح شده در این برنامه در توییتی نوشت، رسانه‌های سعودی جنایات خود را بر علیه ملت با استفاده از شخصیت‌های شیعه‌ای که به سکولاریسم و آزادی‌خواهی تظاهر می‌نمایند، پنهان می‌کند و اسلام سیاسی را مسئول تمام بدبختی‌ها معرفی می‌کند.

وی می‌افزاید، من از پلتفرم‌های سعودی و در رأس آنها العربیه و الشرق الاوسط می‌خواهم شجاعانه بگویند که پیامبر صلوات الله علیه، اولین حکومت اسلامی را در مدینه بنا نکرد، قانون اساسی برای تنظیم روابط میان شهروندان پایه‌گذاری نکرد، و مفهوم شهروندی را نیز معرفی نکرد. من از مردم می‌خواهم به جای ماوردی، پیامبر صلوات الله علیه را سرزنش کنند. او در یادداشت دیگری نوشت که ابورغیف که در این برنامه منکر ارتباط میان اسلام و حکومت و سیاست می‌شود، خود شدیداً از آیت‌الله سیستانی رهبر شیعیان عراق دفاع می‌کند، در حالی که همچنان منکر ارتباط میان دین و سیاست در اندیشه و عملکرد آیت‌الله سیستانی است.

منبع سیاق
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.