دکتر حمیدرضا مظاهری سیف رئیس پژوهشکده مطالعات معنوی، «گرهگشایی از کار انسانها» را یک فضیلت مهم و دارای آثار و برکات فراوان در زندگی میداند که میتواند سبب افزایش نشاط و شادکامی شود.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، امروز جامعه ما با مشکلات عدیدهای در حوزههای مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و غیره مواجه است که شاید رفع آنها از عهده فرد خارج باشد یا حداقل برطرف ساختن آن مشکل باشد. بسیاری از کسانی که در جامعه زندگی میکنند از قدرت، توانایی و مکنت کافی برخوردار هستند و میتوانند با صرف مبلغی یا مساعدتی گره از مشکل دیگران باز کنند.
دکتر حمیدرضا مظاهری سیف رئیس پژوهشکده مطالعات معنوی، «گرهگشایی از کار انسانها» را یک فضیلت مهم و دارای آثار و برکات فراوان در زندگی میداند که میتواند سبب افزایش نشاط و شادکامیشود.
وی گفت: «گرهگشایی» از کار دیگران اولا موجب شادمانی خودمان میشود. دوم، موجب احساس قدرت و اثربخشی میشود. کسی که در گرفتاریهای دیگران گرهگشایی میکند، خودپنداریای توانمند پیدا میکند و این پیامدی بسیار مهم و ارزشمند در زندگی است. گرهگشایی از کار دیگران همچنین سبب آرامش درونی میشود، چون ما همانطور که هستیم به دیگران نگاه میکنیم و معمولاً دیگران را از دریچه ویژگیهای شخصیتی خودمان میبینیم. بنابراین کسی که از مشکلات مردم گرهگشایی میکند، دیگران را هم با همین ویژگی ارزیابی میکند و احساس میکند از حمایت آنها برخوردار است. اما در مقابل کسی که این ویژگی را ندارد، از دیگران در هراس ناامنی است و در رابطه با آنها احساس حمایت و همدلی نمیکند.
وی «گرهگشایی» را دارای اقسامی دانست و گفت: ممکن است در نگاه اول، «گرهگشایی» در امور مادی و مالی به نظر برسد ولی گاهی مسئله مالی نیست؛ تصور کنید فردی را غمگین و دلخور میبینید، همینکه با او همدلی کنید و از تنهایی بیرون بیاورید، گرهگشایی است.
وی افزود: «گرهگشایی» ممکن است با آبرو انجام شود به این صورت که فرد وساطت کند تا درب بستهای به روی کسی باز شود.
وی «گره گشایی در علم» را قسم دیگر این فضیلت دانست و گفت: اینکه می بینید فردی جهالت علمی دارد یا غافل است می توان او را ارشاد کرد و به نوعی آگاهی او را افزایش داد تا آن مشکل معرفتی برطرف شود.
وی یادآور شد: این فضیلت فارغ از اینکه باور دینی داشته باشیم یا نداشته باشیم، قلب انسان ها شهادت می دهد که یک ارزش انسانی است.
وی افزود: ما وقتی می بینیم کسی از این خصلت خوب برخوردار است، او را تحسین می کنیم. همین تحسین اخلاقی و ارزیابی مثبت اخلاقی که در افکار عمومی شکل می گیرد نشان دهنده آن است که وجدان اخلاقی بر خوب و شایسته بودن گره گشایی از کار دیگران شهادت می دهد.
آقای مظاهری سیف درباره تاثیرات این فضیلت اخلاقی در جامعه گفت: در جامعه ای که مردم ببینند مسئولان «گره گشا» هستند، تحول فرهنگی مثبت و رشد فضائل اخلاقی اتفاق خواهد افتاد.
وی عنوان کرد: اگر قرار باشد فضیلت گره گشایی در سطح مسئولان و زمامداران فراموش شود شرایط خیلی بد می شود. کسی که زمام امور دیگران را در دست دارد بر او واجب است که این فضیلت را داشته باشد والا در پرتگاه رذیلت خودخواهی می افتد.