خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

تفاوتِ های مطهری که به قیمت خونش تمام شد!!

تفکرات استاد مطهری در مسائل سیاسی در عینِ جذابیت ، برای قدرت طلبان سنگین است.

به گزارش ادیان نیوز؛ حجت الاسلام والمسلمین هادی سروش در یادداشتی به مناسبت سالگرد شهادت استاد مطهری آورده است: «دوازدهم اردیبهشت که می شود قلم در دست پر تلاطم است که درباره مطهری عزیز بنویسم، مطهری که من همه داشته های در شناخت ابعاد و جریان های انحرافی در اسلام را از او آموختم. نمی توانم در مقابل آن ولی نعمتم خاموش بمانم. این بار می خواهم بنویسم چرا استاد آیت الله مطهری کشتند؟!

یکم ؛ او اسلام را با تفکر بدست آورد

برخی عالمان دینی با تقلید و بدون تحقیق بر آموزه هایی به اسم دین پافشاری دارند، و برخی دیگر که در رتبه بالاتری هستند در مسیر فهمِ آموزه های دینی بیشتر کلاس رفتن و استاد دیدن اهتمام دارند و هر چقدر تعداد استادهای شان بیشتر باشد نشانه عمق پیدا کردنِ در دین می دانند. اما استاد مطهری ؛ اول زانو زدن چند صباحی به محضر استاد و سپس تفکر را روش درست برای رسیدنِ به عمق معارف می دانست . چنین می نویسد: “در میان علما افرادی که خیلی استاد دیده‌اند، من به اینها هیچ اعتقاد ندارم .. عالمی که سی سال یا بیست و پنج سال عمر یکسره درس این استاد و آن استاد را دیده، او دیگر مجال فکر کردن برای خودش باقی نگذاشته است.”

دوم ؛ غیرتِ مکتبی در عین احترام به مذاهب دیگر

استاد مطهری یک شیفته بتمام معنای امیرالمومنین (ع) بود و این مدعا در جای جای آثارش خصوصا در «سیری در نهج البلاغه» و کتاب «جاذبه و دافعه علی» آفتابی است. اما در تمام آثارش زبان و قلم ناسزا به مذاهب را نمیتوانید پیدا کنید. او بر این باور بود باید با اهل سنت اهل وحدت و تقریب بود ، اما می گفت؛ «طرفداری از وحدت اسلامی ایجاب نمی‌کند که حقایق کتمان و در گفتن آن کوتاهی شود؛ آنچه ایجاب می‌کند اولًا توحید صفوف در برابر دشمن است و ثانیاً حفظ زبان از دشنام است.» و نیز نوشت : «آنچه نباید صورت گیرد کارهایی است که احساسات و تعصبات و کینه‌های مخالف را بر می‌انگیزد، اما بحث علمی سر و کارش با عقل و منطق است نه عواطف و احساسات.»

سوم ؛ در جستجوی نیازهای فکری جامعه و برآوردنِ آنها بود

برخی اهل تحصیل و حوزه در فکر انتقال علم هستند و بس، اما اینکه در بیرون از کلاس درس آنان چه می گذارد؟ یا نمی دانند و یا نمی خواهند بدانند! استاد مطهری علم را برای کبریایی نخواست بلکه در تکاپو بود عالمانه دین را بشناسد تا بتواند در رصد مشکلات فکری جامعه ، راه درمان آن را ارائه کند و جامعه از افراط و یا تحجر نجات بخشد. او می گوید؛ «از وقتی قلم بدست گرفتم بدنبال شناسایی و نیازهای فکری جامعه بودم». نشان دادنِ نیازها و دردها کار سنگینی است و هدفِ تیرهای تهمت از زبان و قلم متنسکان و متحجران خواهد بود. نمونه آن انبوه تهمت ها و بی احترامی ها به استاد مطهری بعد از نوشتن کتاب مسئله حجاب است!

چهارم ؛جمهوری اسلامی را در محبت به مردم ، و اجازه فکر کردن و زندگی کردن به مردم دادن می دانست

تفکرات استاد مطهری در مسائل سیاسی در عینِ جذابیت ، برای قدرت طلبان سنگین است. در این نقطه ایشان اصرار بر آگاهی مردم نسبت به حقوق خودشان در مقابل حکومت داشت تا دین جعلی به دین واقعی ننشیند و صریحا نوشت: “اگر مردم به طور جزئی به حقوق خود آشنا نباشند به حسب عادت اولیه حق را همان می‌دانند که در جامعه معمول است و تخلف ضعیف را ظلم محسوب می‌دارند و در نتیجه دین به جای آنکه عدل واقعی را برقرار کند ابزار محکمی می‌شود برای طبقه قوی و افساری می‌شود برای به بند کشیدن طبقه ضعیف.!” و نیز درباره ضرورت نگاه محبت آمیز حکومت به مردم میگوید: “در این انقلاب اساس کار باید بر اخوت اسلامی بنا نهاده شود. یعنی آنچه را دیگران با خشونت و فشار تامین می‌کنند در این انقلاب باید با ملایمت و از روی میل و رضا و برادری انجام گیرد.” و گفت ؛ “من اعلام می‌کنم که درجمهوری اسلامی هیچ محدودیتی برای افکار وجود ندارد .. همه باید آزاد باشند که حاصل تفکرات و اندیشه‌های اصیل شان را عرضه کنند.” او چون به صراحت مدعی بود ؛ “اسلام، آزادی را فوق حق می‌داند.” نوشت : “هر انسانی که پا به این جهان می‌گذارد، چون انسان است دارای حقوقی است و باید آنها را مطالبه کند و در برابر تضییع آنها ساکت نماند.” و او در ادامه ؛ کشته شدنِ در راه مبارزه با حق کشی و استبداد داخلی را فضیلت و شهادت معرفی میکرد.

پنجم ؛ برای شخصیت ها مقام قدسی قائل نبود

می دانید یکی از ابزار تخدیر ملت ها ایجاد روحیه تعبد و سپس تعصب به شخصیت هاست! استاد شهید مطهری چه زیبا می گوید: “مقام حکومت، ملازم با مقام قدسی و الوهیت نیست. هر مقام غیرمعصومی که در وضع غیرقابل انتقاد قرار گیرد، هم برای خودش خطر است و هم برای اسلام ، من مانند عوام فکر نمی‌کنم که هر که در طبقه مراجع قرار گرفت مورد عنایت خاص امام زمان است و مصون از خطا و گناه است.” این متن ، آینه کامل از شخصیت آیت الله مطهری نیست اما کوتاه با سعی در گویا بودن نوشتم تا درباره “مطهری” بیشتر فکر کنیم.

گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.