نشست رونمایی از کتاب «تَلمود، چهرهها و اندیشهها»، ر سرای کتاب سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد.
نشست رونمایی از کتاب «تَلمود، چهرهها و اندیشهها»، چهارشنبه ۲۴ اردیبهشتماه با حضور آرش آبایی، سردبیر ارگان انجمن کلیمیان و پژوهشگر ادیان الهی، امید محبتی مقدم، نویسنده این اثر و عضو هیات مدیره انجمن کلیمیان تهران و ایلن میشاعِلیان، عضو هیاتمدیره انجمن کلیمیان تهران، در سرای کتاب سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد.
به گزارش ادیان نیوز به نقل از ستاد خبری سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، در این مراسم، آرش آبایی، پژوهشگر ادیان الهی، با اشاره به مقدماتی در خصوص تَلمود، توضیح داد: تلمود بعد از تورات و عهد عتیق، مهمترین متن دینی یهودی است، آن را تورات شفاهی نامیدهاند. تلمود به طور خلاصه تفسیر فقهی تورات و شرح مفصل شریعت یهودی در کنار روایت تاریخی موجود در آن است.
وی افزود: سیر تدوین مجموعه تلمود از ابتدا تا پایان آن بیش از ۵۰۰ سال طول کشیده، لایه نخستین آن در ۶۳ رساله به زبان عبری در حدود سال ۲۰۰ میلادی نوشته شده، شرح مفصل برخی از رسالههای آن نیز در ۳۷ رساله به زبان «آرامی» در حدود سال ۵۰۰ میلادی تدوین شده است.
به گفته آبایی، این رسالهها بر حسب موضوع، کل شریعت یهود را در بر دارند. البته طی سدههای بعدی تا به امروز، طی مراحلی این مجموعه عظیم مورد پژوهش، بررسی و بازبینی قرار گرفته است اما خود تلمود هم به لحاظ فقهی و هم به لحاظ فرضیه و ثواب دینی، همچنان مورد مطالعه و تحقیق است.
این پژوهشگر ادیان الهی اضافه کرد: تلمود در ایران به دلیل حجم زیاد متنی و پیچیدگی زبانی آن و نیز به دلیل محافظهکاری و مصلحتکاری جامعه یهودی ایران، هرگز ترجمه نشده است. اما تا پیش از کتاب «تلمود، چهرهها و اندیشهها»، تنها سه کتاب موثق از بخشهای تلمود در ایران منتشر شده است. کتابهای «گنجینهای از تلمود»، «سیری در تلمود» که مهمترین آن است و «اندرز پدران» را میتوان نام برد.
آبایی ادامه داد: «تَلمود، چهرهها و اندیشهها»، کتاب چهارم در این زمینه است که به شخصیتهای تلمودی، اندیشهها، آرا و زندگی نامه آنها پرداخته است. جلد دوم این کتاب نیز در آینده منتشر خواهد شد. در این جلد به علمای بخش اول تلمود پرداخته شده است.
وی افزود: کتاب حاضر یک کتاب مرجع، محسوب میشود. میتوان به شکل یک دانشنامه به این کتاب مراجعه کرد. همچنین با انتشار این کتاب، مجموعه تلمودپژوهی به زبان فارسی، یک قدم دیگر به کامل شدن نزدیک شده است.
امید محبتیمقدم، نویسنده این اثر در مورد علت نگارش این کتاب توضیح داد: سیر زمانی تاریخ یهود از حضرت آدم تا حضرت موسی شروع می شود، سپس به انبیاء و پادشاهان قوم یهود میرسد. بعد از آن در این سیرتاریخی به مجمع ۱۲۰ نفر از بزرگان یهود میرسیم. پس از آن وارد فاز زوجها میشویم که کتاب از این لحظه شروع میشود. به دنبال آن معلمها میآیند، آنها افرادی بودند که در تدوین و شکل دهندگی تلمود نقش آفرینی داشتند. تمرکز کتاب حاضر بر این بخش آخر است.
وی افزود: ابتدا کتاب به شکل مقاله هفتگی چاپ میشد اما بعد تصمیم بر این شد تا با بازبینیهای دقیق، این مقالات به شکل کتاب، نگارش یابد. باید گفت در باب تلمود و به طور عام در مورد یهودیت، منابع معتبر و مناسبی که مورد تائید کلیمیان ایران باشد، بسیار کم وجود دارد. با این کتاب تلاش کردیم تا خلاء مطالعاتی در حوزه تلمود را پر کنیم. البته تلمود آنقدر گسترده است که حتی در ۴۰۰ عنوان کتاب هم نمیتوان تمام زوایای گسترده آن را بررسی کرد.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت آغاز شده و تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی(ره) ادامه خواهد یافت. همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان فراهم کرده است.