ادیان نیوز: سال نوی میلادی برای ژاپنیها تعطیلاتی مبارک و خجسته است. سنت جشن سال نو در ژاپن با برگزاری مراسم «بوننکای» یا «آیین فراموشی سالی که گذشت» در اواخر دسامبر آغاز میشود و تا سوم ماه ژانویه ادامه مییابد.
در این ایام، مردم خود را برای شروعی تازه آماده میکنند. مراسم سال نوی میلادی در ژاپن بر خلاف کشورهای غربی بسیار آرام و بیسر و صدا است و نه در خیابانها که در محفلهای خانوادگی جشن گرفته میشود. حتی افراد پرمشغله هم وقت خود را برای ایام «ننماتسو ننشی» یا «پایان سال و آغاز سال جدید» آزاد میکنند.
با تحویل سال نو، زنگ ضربهای (جویانوکان) با نام زنگ تزکیه در معابد بودایی ۱۰۸ بار نواخته میشود. این عدد به معنای ۱۰۸ نقطه ضعف در انسان است. نوای ۱۰۸ ضربهای این زنگ به پیروان بودا یادآوری میکند که در سال جدید به مبارزه با این ضعفها و سستیها بروند و نفس خود را تهذیب کنند.
از دیگر آیینهای استقبال از سال جدید در ژاپن، آیین خانهتکانی است که در دین بودایی و شینتو ریشه دارد. در این ایام بزرگسالان به کودکان عیدی میدهند. ژاپنیها به این رسم «اتوشیداما» میگویند.
ژاپنیها با تزئینات ویژهای به نام «شیمکزری و کادوماتسو» که خاص فرهنگ ژاپن است، خانههای خود را تزئین میکنند. کادوماتسو نوعی گلدان زینتی است که در ورودی خانهها قرار داده میشود. این گلدان از سه شاخه بامبوی خشک که در سه اندازه مختلف بریده شده و شاخههای درخت کاج و آل تشکیل شده است. بامبو نماد رفاه و آسایش، شاخههای کاج نماد طول عمر و شاخههای آلو نماد پایداری و مقاومت است. بر اساس افسانههای قومی، خدایان در این ایام در لابهلای این شاخههای کادوماتسو منزل میکنند و به انسانها برکت میبخشند. کادوماتسوها را بعد از ۱۵ ژانویه میسوزانند.
شیمکزاری، تزئینی است که بر فراز درها آویزان میشود و نماد خوشامدگویی به خدایانی است که برای آنها بخت نیک هدیه آوردهاند. این تزئین سبب دور شدن ارواح شرور نیز میشود. شیمکزاری از «شیمناوا» یا الیاف مقدس درست میشود که در واقع از چوبهای نارنج و کاج تهیه شدهاند. ژاپنیها در مراسم سال نو به خدایان خود «کاگامی موخی» که نوعی کیک برنجی دایرهای شکل است، هدیه میکنند. در بالای این دو کیک که بر روی همه قرار گرفته است، یک پرتقال قرار میدهند. ژاپنیها تمام این تزئینات را در سفرهای در محراب شینتو قرار میدهند. از دیگر اشیائی که سال نو را خوشیمن میکند، میتوان از «هاگوئیتا» و «هامایا» نام برد. از اولی برای دور کردن شیاطین و از دومی برای نابود کردن ارواح شرور استفاده میشود. ژاپنیها در این ایام از غذاهای خاصی که در آیینهای دینی آنها ریشه دارد، استفاده میکنند.
منبع: مرکز گفتوگوی ادیان