گذری بر آیات «بهداشت روان» در قرآن کریم
به گزارش ادیان نیوز – ردنا، پاسخ به شبهات از وظایف مراکز حوزوی و دینی است که این خبرگزاری در شماره های گوناگون به ارائه برخی از شبهات قرآنی و پاسخ های آن، برگرفته از «درگاه اینترنتی مرکز آموزش تخصصی تفسیر و علوم قرآن» خواهد پرداخت.
آیات قرآن راجع به بهداشت روان کدام است؟
پیش از پاسخ توجّه به چند نکته ضروری مینماید:
الف: مراد از علم بهداشت، علم معالجه امراض نیست بلکه علم پیشگیری است بنابراین مراد از بهداشت روانی این است که چگونه میتوان روح و روان را سالم نگه داشت تا به امراض روحی مبتلا نشود.
بهداشت روان برپایه تحقیقات علمی روانشناسی بنا نهاده شده است و روانشناسان و روانکاوان آن را بیان مینمایند.
ب: باید توجّه داشت که، قرآن کریم یک کتاب علمی مدون به معنای مصطلح روز نیست بلکه کتاب هدایت، ارشاد، تربیت و پرورش روح و روان است، ولی از آنجا که در ارتباط مستقیم با انسان و روح و روان اوست میتوان بعضی از اصول اساسی بهداشت روانی را که در روانشناسی بیان شده و یا در آینده بیان خواهد شد در قرآن به صورت دستور العملهای شرعی و یا توصیههای اخلاقی به دست آورد.
امراض روحی -روانی قابل احصاء و شمارش نیست چون روح و روان آدمی تحت شرائط مختلف، تربیتهای متفاوت، برخوردهای متعدد و عقائد گوناگون برخوردار از روحیات مختلف میگردد که برخی خوب و از محاسن اخلاقی است و بعضی بد و از امراض روانی میباشد.
قرآن بهگونهای ضمن اشاره به این امراض دستورهایی برای پیشگیری از بروز آنها داده است؛ به طور کلی میتوان گفت: تمام آیاتی که در زمینه مسائل عبادی، اخلاقی، صفات خداوند و معاد و جزاء و پاداش آمده است به نوعی در بهداشت روان مؤثر است و در رفع اضطراب و نگرانیها و رفع استرسهای روحی و امراض روانی دخالت مستقیم دارد.
ج: زیر بنای روان شناسی اسلامی همان حقیقتی است که در قرآن مجید و گفتار رهبران دینی آمده است و پیامبران به عنوان پزشکان روح و روان آن را بیان نمودهاند.
از آنجا که بررسی دقیق آیات قرآن در این زمینه، فرصتی بیشتر توأم با کارشناسی را میطلبد که از عهده این نوشتار خارج است، فقط برای نمونه، برخی از آیات را یاد آور میشویم.
۱- یاد خدا :
اضطراب و نگرانی، یکی از بزرگترین بیماریهای روانی است که بشر به آن مبتلا میشود. قرآن در یک آیه کوتاه، اساسیترین عامل در دفع این بیماری روحی را بیان میکند و آن ذکر خدا و ایمان به اوست (الا بذکر اللّه تطمئن القلوب)(رعد/۲۸).
از سوی دیگر درباره خدافراموشی میفرماید: و لا تکونوا کالذین نسوا اللّه فانساهم انفسهم، همچون کسانی نباشید که خدا را فراموش کردند، خدا آنها را به خودفراموشی گرفتار کرد (حشر/۱۹).
اضطراب و نگرانی خود معلول عوامل دیگری از قبیل؛ ترس و وحشت، ضعف وناتوانی، بدگمانی و خیالبافی، دنیاپرستی، احساس پوچی در زندگی، آینده تاریک، گذشتهای ظلمانی و… میباشد؛ شکی نیست که یاد خدا همه این نگرانیها را ذوب میکند؛ انسانی که به یاد خدا باشد نه از چیزی میهراسد و نه احساس ضعف و ناتوانی میکند، نه احساس پوچی در زندگی میکند، نه از آینده خود نگران است و نه از گذشته ظلمانی خود وحشتی دارد، چون یاد خدا همه نگرانیها را ازبین میبرد.
هو الذی انزل السکینه فی قلوب المؤمنین، همانا خداوند کسی است که سکینه و آرامش در قلوب مؤمنین ایجاد میکند.
۲- تقوا و تزکیه:
بیشک گناه یک نوع بیماری است و برای مداوای گناهکاران باید از اصول روانی استفاده کرد، قرآن کریم بسیاری از گناهان، مانند نفاق را به عنوان بیماری روانی معرفی نموده و برای پیشگیری و بهداشت روان از یک سوی، پیروان خود را به تقوی و پرهیزگاری سفارش میکند و از سوی دیگر از عوامل و موجبات آلوده شدن به گناه نهی میکند، بنابراین تمام آیاتی که دستور به تزکیه و تقوای الهی میدهد، نیز میتواند به عنوان آیات بهداشت روان مطرح شود و این سخنی است که علم امروز به آن اعتراف دارد، علاوه برآن برخی آیات مربوط تقوا با صراحت پردههای یأس و نومیدی را میدرد و نور امید را به قلبها میتاباند و به تمام افراد پرهیزگار وعده نجات و حل مشکلات میدهد(و من یتق اللّه یجعل له مخرجاً)(طلاق/۲).
یادآور میشود ازآنجا که اولیاء الهی از آرامش کامل و سلامتی جاوید روان برخوردارند (لا خوف علیهم و لا هم یحزنون)، قرآن کریم آنان را مؤمنان و پرهیزگاران معرفی مینماید (الذین آمنوا و کانوا یتقون)(یونس/۶۳). درنتیجه پرهیزگاران دارای چنین آرامشی هستند.
۳- ایمان و توجّه به صفات خداوند:
دانشمندان اسلامی میگویند: مطالعه تمام آیاتی که در آنها نامها و صفات خداوند بیان شده است به نوعی در آرامش روحی انسان مؤثرند؛ صفاتی مانند علیم، سمیع، غفور، قدیر، ستّار، جبّار، توّاب، حکیم و نصیر. به عنوان نمونه اگر کسی در مقامی قرار گیرد که انجام کاری برای او سخت باشد چون توان آن را ندارد و یاوری نیز ندارد در این صورت وقتی معتقد باشد که خدایی دارد که هم قادر است و هم ناصر، در این صورت یک آرامش روحی و روانی برای او حاصل خواهد شد و آن کار را پیگیری خواهد کرد «یا من اسمه دواء».
۴- توکل بر خدا:
یأس، نومیدی و سستی، یکی دیگر از بیماریهای روانی است و یکی از راههای پیشگیری از آن توکل است، خداوند میفرماید: ومن یتوکل علی اللّه فهو حسبه ان اللّه بالغ امره، هرکس برخدا توکل کند کفایت امرش را میکند، خداوند فرمان خود را به انجام میرساند(طلاق/۳).
عقیده و فرهنگ توکل چنان قدرت روانی به انسان میدهد که میتواند بر همه مشکلات پیروز شود، چراکه انسان با توکل برخداوند و قدرت لایزال او، تکیهگاه و پشتیبان قوی برای خود احساس میکند.
۵- صبر:
در قرآن کریم، آیات بسیاری درباره صبر و استقامت آمده است که آن را ریشه موفقیتهای مادی و معنوی و حل مشکلات فردی و اجتماعی دانسته است و حتّی در مواردی که برای پیامبر گرامی اسلام نگرانی و ناراحتی پیش میآمده است، خداوند به او دستور صبر داده است فاصبر ان وعد اللّه حق، صبر و استقامت پیشه کن که وعده خدا حق است(مؤمن/۵۵)،فاصبر صبراً جمیلاً، پس صبر زیبا پیشه کن(معارج/۵) به طور کلی میتوان گفت که، قرآن کلید پیروزی در بسیاری از مشکلات را صبر میداند و این چیزی است که به انسان دلگرمی و آرامش میبخشد.
۶- توبه و استغفار:
انسان گنهکاری که امید به نجات ندارد، خویش را در مقابل هیچ عملی مسؤول نمیبیند ولذا روحی ناامید، مأیوس، پرخاشگر، عاصی، ستیزهجو و خودخواه پیدا خواهد نمود که هم خویش را و هم جامعه را به ورطه نابودی خواهد کشاند، درحالی که آیات مربوط به توبه و استغفار به او روح امید میبخشد، قل یا عبادی الذین اسرفوا علی انفسهم، لاتقنطوا من رحمه اللّه ان اللّه یغفر الذنوب جمیعاً انه هو الغفور الرحیم و انیبوا الی ربکم و اسلموا له…، بگو ای بندگان من! که برخود اسراف و ستم کردید از رحمت خدا نومید نشوید که خداوند همه گناهان را میآمرزد، زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است و به درگاه پروردگارتان باز گردید (انابه کنید) و در برابر او تسلیم شوید(زمر/۵۳).
۷- یاد معاد:
یاد معاد در بهداشت روانی و آرامش انسان تأثیر بسزائی دارد که در آیات فراوان قرآنی بدان اشاره شده است و میتوان به سورههای قیامت ، الرحمن و واقعه مراجعه نمود.
۸- اهتمام به خانواده:
اهتمام به خانواده، مایه آرامش و سلامتی روان انسان است و خداوند با واژه «لتسکنوا»، این نکته را بیان کرده است، آنجا که میفرماید: ومن آیاته ان خلق لکم من انفسکم ازواجاً لتسکنوا الیها و جعل بینکم موده و رحمه، از نشانههای او این که، همسرانی از جنس خودتان آفرید تا در کنار آنان آرامش یابید و در میانتان مودت و رحمت قرار داد(روم/۲۱).
۹- تلاوت قرآن:
تلاوت و قرائت قرآن بر کاهش اضطراب و افسردگی مؤثر است، خداوند متعال میفرماید: وننزل من القرآن ماهو شفاء و رحمه للمؤمنین، از قرآن آنچه شفاء و رحمت است برای مؤمنان نازل کردیم(اسراء/۸۲). بنابر دیدگاه مفسران، مقصود از «شفاء»، این است که هم دردهای روان را و هم بیماریهای ظاهری انسان را درمان میکند.
۱۰- عفاف:
قرآن کریم در رابطه با نقش عفاف بر روح و روان انسانها (مرد باشد، یا زن) تعبیراتی دارد؛ در یک مورد در رابطه با چشمپوشی از نامحرم میفرماید: «ذلک ازکی لهم» به مردان مؤمن بگو که چشم خود را فروگیرند و عفاف خود را حفظ کنند؛ این برای آنها پاکیزهتر است(نور/۳۰).
ودرمورد دیگردرمبارزه با بیعفتی،خطاب به زنان رسول خدا میفرماید: فلاتخضعنبالقول فیطمع الذی فیقلبه مرض،بهگونهای هوسانگیز سخن نگوییدکه بیماردلان درشما طمعکنند(احزاب/۳۲) قرآن کریم، هوسبازی را بیماری روانی میداند و در موردی دیگر خطاب به مردم میفرماید: واذا سألتموهن متاعاً فسئلوهن من وراء حجاب ذلکم اطهر لقلوبکم و قلوبهن، هنگامی که چیزی از همسران پیامبر میخواهید، از پشت پرده بخواهید، این کار برای دلهای شما و آنها بهتر است(احزاب/۵۳). به کارگیری واژه «اطهر» به پاکی درون انسان اشارت مینماید.
۱۱- احسان و نیکی به دیگران:
روشن است که نیکی به دیگران به ویژه پدر، مادر، خویشان ودیگران، موجب آرامش روح و روان خواهد شد،چون هم پاداش اخروی دارد وهم ثمره دنیوی، خداوند متعال میفرماید: و اذ اخذ میثاق بنیاسرائیل الا تعبدوا الا اللّه و بالوالدین احسانا و بذی القربی و الیتامی و المساکین…، یادآور زمانی که، ما از بنیاسرائیل پیمان گرفتیم که جز خدای یگانه را پرستش نکنید و به پدر و مادر و خویشان و یتیمان و بینوایان نیکی کنید(بقره/۸۳). و در آیه دیگری درباره پاداش اخروی نیکوکاران میفرماید: «بلی من اسلم وجهه لله و هو محسن فله اجره عند ربه و لاخوف علیهم و لاهم یحزنون» هرکس خود را تسلیم خدا نماید و نیکوکار باشد پاداش او نزد خدا ثابت است و نه ترسی براو است و نه غمگین است(بقره/۱۱۲).
۱۲- استعاذه:
پناه بردن به خداوند نقش به سزائی در رفع بیماریهای روانی دارد؛ یکی از بیماریهای روانی وسوسههای شیطانی است، بدین جهت است که خداوند به پیامبر دستور میدهد، هرگاه وسوسههای شیطانی به تو روی آورد به خدا پناه ببر وقل رب اعوذ بک من همزات الشیاطین، بگو: پروردگارا از وسوسههای شیطانها به تو پناه میبرم(مؤمنون/۱۰۰). و درمورد دیگر میفرماید: وامّا ینزغنک من الشیطن نزع فاستعذ بالله، هرگاه وسوسهای از شیطان به تو برسد به خدا پناه ببر(اعراف/۲۰۰و فصلت/۳۷).
۱۳- شب و آرامش:
خداوند -متعال- شب را مایه آرامش انسانها و استراحت آنها قرار داده است، چنانکه میفرماید: هو الذی جعل لکم اللیل لتسکنوا فیه، اوست خدایی که شب را برای شما قرار داد تا در آن به آرامش بپردازید(یونس/۶۷). ونیز میتوان به آیات ۴۷سوره فرقان، ۸۶ سوره نمل، ۷۲و۷۳سوره قصص، ۶۱ سورهغافر و… مراجعه کرد.
موارد ذکر شده، برخی از نمونههایی است که قرآن بدان اشارت نموده است و برای درمان و آرامش روان انسان سودمند است، و از آنجا که لازمه درمان بیماری، شناخت نوع بیماری است، تناسب دارد برخی بیماریهای روانی که قرآن بدان اشارت نموده است در اینجا به طور خلاصه بیان شود.
۱- ریا:
ریا یک بیماری روحی است که به شکلهای مختلفی ظاهر میشود و منظور از آن، جلب افکار دیگران است. روانشناسان معتقدند برای درمان آن باید فرد مبتلا، خود را با مشغولیتهای دیگری سرگرم کند، ولی اسلام برای جلوگیری و معالجه این بیماری توجّه انسان را به خدا جلب میکند. چرا که موفقیت در هر کاری به اراده خداست ولذا باید متوجه خدا شد نه مردم.
۲- خشم و غضب:
خشم، عبارت از انفجار فشارهای درونی است که علل مختلفی میتواند داشته باشد. دراینجا برای مبارزه با خشم، در آیات و روایات مطالبی آمده است که مجال آن نیست. قرآن میفرماید: والکاظمین الغیظ(آلعمران/۱۳۴) ، و اذا ماغضبوا یغفرون» میفرماید: مؤمنین کسانی هستند که، هنگامی که غضب کنند عفو میکنند(شوری/۳۷)، درواقع ایمان را وسیلهای برای جلوگیری از غضب میداند.
۳- نسیان و فراموشی:
نسیان و فراموشی یکی دیگر از بیماریهای روانی است، روانشناسان برای رهائی و پیشگیری از این عارضه سخنانی دارند و اسلام با ضابطهای گسترده و جامع آن را مورد بررسی قرار میدهد. عواملی در پدید آمدن این پدیده از جمله،تسلط شیطان مؤثر است، چنانکه خداوند تسلط شیطان بر انسان را مایه فراموشی یاد خدا میداند و میفرماید: استحوذ علیهم الشیطان فانساهم ذکر الله، شیطان بر آنان مستولی شد و آنان را به فراموشی خدا واداشت(مجادله/۱۹). از طرف دیگر قرآن کریم، یاد خدا را موجب برطرف شدن نسیان میداند: و اذکر ربک اذا نسیت، آنگاه که به فراموشی مبتلا شدی پروردگار خویش را بهیاد آور(کهف/۲۴).
۴- وسوسه یا اندیشههای انحرافی:
وسوسه به عنوان یک بیماری روانی تمامی اراده و اختیار را از انسان میگیرد و او را به صورت ابزار و آلتی اسیر خود میسازد، برخی از روانشناسان ریشه آن را وراثت میدانند ولی اسلام ریشه آن را شیطان و نیروی نامرئی میداند که به درون انسان راه پیدا میکند و او را به اندیشههای نابخردانه سوق میدهد؛ و مبارزه با آن تنها یاد خدا و پناه بردن به اوست «من شر الوسواس الخناس» انسان باید بداند که شیطان دشمن او است «ان الشیطان لکم عدو فاتخذوه عدوا»(فاطر/۶).
۵- کبر:
شخص متکبر در اثر داشتن خیالات و پندارهای نامناسب، نمیتواند به روح و روان و اعصاب خویش مسلط شود، قرآن کریم میفرماید: لا تمش فی الارض مرحاً انک لن تخرق الارض و لن تبلغ الجبال طولا، و روی زمین با تکبر راه مرو تو نمیتوانی زمین را بشکافی و طول قامتت هرگز به کوهها نمیرسد(اسراء/۳۷).
خداوند متعال انسان را از راه رفتن متکبرانه در این آیه شریفه نهی کرده است و در جای دیگر پس از نهی از این حالت، میفرماید: ان اللّه لا یحب کل مختال فخور، خداوند هیچ متکبر مغروری را دوست ندارد(لقمان/۱۸).
۶- عجب و خودپسندی:
حالت خودبزرگ بینی نیز از امراض روانی است، قرآن کریم میفرماید: لا تزکوا انفسکم هو اعلم بمن اتقی،پس خودستایی نکنید او پرهیزکاران را بهتر میشناسد(نجم/۳۲). قرآن با این جمله کوتاه با نهی کردن از خودستایی، به پیشگیری از گرفتار شدن به این صفت میپردازد.
۷- نفاق و دورویه داشتن:
یکی از بزرگترین امراض روانی دورویه بودن است که قرآن با شدت به مبارزه با آن پرداخته ، عواقب آن را بیان میفرماید (سوره بقره آیات آغازین سوره و سوره منافقون).
روشن است که، این مقدار بحث و تتبع، نمیتواند حق مطلب را بیان کند بلکه برای روشن شدن دیدگاه اسلام در باره بهداشت روان باید در قرآن تتبع بیشتری نمود و به سراغ روایات نیز رفت چون روایت مفسر و مبیّن قرآن هستند ولذا ما در بیان دیدگاه اسلام نسبت به بهداشت روان