تهران- ایرنا- رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه کار فرهنگی همواره تاثیرات بیشتر و عمیقتری بر روی مخاطبان دارد، گفت: دیپلماسی فرهنگی بسیار اثربخش تر از دیپلماسی سیاسی است.
جمعی از دانشجویان ایرانی خارج از کشور به عنوان سفیران علمی – فرهنگی با هماهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور شنبه ۹ شهریورماه با حضور در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دیدار و گفت و گو کردند.
بروجردی در این دیدار، گفت: کتابخانه ملی ایران خانه دوم شما به عنوان سفیران علمی و فرهنگی کشور محسوب می شود و امروز فرصت مغتنمی است تا وظایف و رسالت خودتان در عرصه بینالمللی و نقشی که در آن ایفا میکنید، توصیف کنید.
وی همچنین با اشاره به فرا رسیدن ایام محرم الحرام و تاکید بر برخورداری از آموزههای این ماه، افزود: امام حسین(ع) با شهادت خود درس مقاومت، ایثار و استقامت در برابر عقاید و آرمان را آموخت.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به مقوله تمدن اسلامی پرداخت و افزود: در این باره این سوال مطرح می شود که اصولا تمدن ما دربرگیرنده چه ویژگی هایی است؟ ایران می تواند یکی از نقاط بسیار موثر در عرصه بین الملل که دارای تمدن وسیع است شناخته شده باشد؟
وی افزود: چنانچه همت لازم را در تغییر رویکردها و باورها داشته باشیم می توانیم نقش خود را در دایره باورهای دیگران ساری و جاری کنیم.
بروجردی به تکثر مذهب در کشور اشاره کرد و ادامه داد: با توجه به اینکه در کشور ما تکثر مذاهب و ادیان وجود دارد بر همین اساس ما به خوبی میتوانیم در تعامل ادیان و با کمک یکدیگر این مملکت را به سرمنزل مقصود برسانیم.
وی از قدمت ۴۰ ساله انقلاب اسلامی ایران سخن به میان آورد و اضافه کرد: این ۴۰ سال برشی از مملکتی است که دارای قدمت و سابقه زیادی است و ایران امروز با وجوه مختلف از جمله انقلابی بودن، اسلامی ایرانی و ایرانی اسلامی بودن شناخته شده است و بدون شک ما نمیتوانیم هیچ یک از وجوه جامعه را منفک از سابقه تمدنی خود بدانیم. ایران منهای اسلامی، ایران منهای مدرنیته و ایران منهای فرهنگ جایز نیست.
رییس سازمان اسناد وکتابخانه ملی ایران تصریح کرد: همه باید در کنارهم باشیم تا تصویری از خود به نمایش بگذاریم و این تصویر میتواند بی بدیل و منحصر به فرد باشد.
علم و دانش مهمترین شاخصه جامعه مسلمان است
وی گفت: پیامبر گرامی اسلام(ص) وجه علم و دانش را به عنوان مهمترین شاخصه جامعه مسلمان دانستند به طوری که فرمودند هر اسیری که به ۱۰ مسلمان خواندن و نوشتن بیاموزد، من تضمین می کنم که آزاد می شود. این نشان دهنده یک وجه از تمدن است.
بروجردی با تاکید بر ضرورت شناخت مبانی فرهنگی سایر کشورها، گفت: اگر قرار است در عرصه بینالمللی وارد عمل شویم و در جهان تاثیرگذار باشیم ناگزیرهستیم در کنار شناخت مبانی فرهنگی سایر کشورها، با روشهای مختلف فرهنگ خود را منتقل کنیم. در ادامه این امر به تعامل فرهنگی می رسیم.
وی با بیان این مطلب که تعامل فرهنگی می تواند کمک شایانی را در راستای رسیدن به امت واحده داشته باشد، ادامه داد: اگر قرار باشد در «دهکده واحد جهانی» فرهنگها گم شوند و فقط یک فرهنگ در آن حاکم باشد نمی توان انتظار نجات کشورها وانسان ها را داشت.
بروجردی بر نفوذ فرهنگ خود در دیگران تاکید و اضافه کرد: بدون شک این امر می تواند زمینه ساز ساختار باشد که ما بخشی از آن هستیم.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اعلام اینکه دانش مبنای حرکت تمدنی است، ادامه داد: ما با دانش، اندیشه و تفکر می توانیم حرف خود را در دیگران تسری ببخشیم و در گام دوم با حفظ کرامت و حرمت انسانی و اخلاق اسلامی می توانیم راه گفت و گو و تعامل با دیگران را ایجاد کنیم.
وی مهمترین رویکرد پیامبر(ص) پس از علم و دانش را برابری انسان ها با یکدیگر عنوان کرد و افزود: به فرموده پیامبر اسلام(ص)، تمام انسانها باهم برابرند مگر در تقوا. این امر می تواند نماد اخلاق گرایی باشد.
بروجردی در ادامه از بحث تمدن نوین سخن به میان آورد و گفت: اگر ما امروز از تمدن نوین یاد می کنیم (دایره این تمدن بسیار وسیع است و هزاران سال را درمی نوردد) باید بدانیم که تمدن نوین بدون عقبه، بدون پشتوانه و بدون ریشه نمیتواند ماندگاری داشته باشد.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از برابری و حفظ کرامت انسانی به عنوان نرم افزار تمدن یاد کرد و افزود: کرامت انسانی یک شاخصه تعیین شده برای حوزه تمدنی است و اگر ما بخواهیم تمدن نوین را به جهان عرضه کنیم ناگزیریم که کرامت انسانی را به عنوان یک شاخصه به دنیا معرفی وعرضه کنیم.
شعار حقوق بشر و حقوق انسانی به عنوان یک لفظ چشم پرکن مطرح است
وی تصریح کرد: امروز دنیا بر این امر مانور زیادی می دهد اما کشتارهای میانمارو افغانستان نشان دهنده این است که کرامت انسانی و حقوق شهروندی حفظ نشده است اما شعار حقوق بشر و حقوق انسانی به عنوان یک لفظ چشم پرکن مطرح است.
بروجردی یادآور شد: امروز آنان که منادی حقوق بشر سر می دهند منافع شخص و گروهی را اصل خود قرار داده اند و حقوق بشر در جاهایی زیرپا گذاشته می شود.
وی گفت: ما باید به عنوان کشور مسلمان در عرصه بین الملل عرض اندام کنیم. باید بگویم که هم اکنون ما در بسیاری از موارد دچار عقب ماندگی هستیم و لازم است به واسطه تلاش افرادی چون شما این سرزمین را به سمت توسعه و پیشرفت هدایت کنیم.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآور شد: بر اساس سند چشم انداز ۱۴۰۰ ایران به عنوان دومین کشور در حوزه قطب علمی در منطقه تعریف شده است اما گام های برداشته شده پوشش دهنده این هدف نیست. در این زمینه لازم است که شما جوانان برای توسعه ایران در حوزه دانش مسئولیت های خود را به خوبی بشناسید.
مراجعه روزانه ۱۵۰۰نفر دانشجو به کتابخانه ملی ایران
بروجردی با بیان اینکه روزانه ۱۵۰۰ نفر دانشجوی مقطع دکتری و فوق لیسانس به کتابخانه ملی ایران مراجعه می کنند، اضافه کرد: در سالن اندیشگاه این سازمان روزانه دو الی سه نشست با حضور اصحاب فکر برگزار می شود و امنیت لازم برای مطرح کردن مباحث چالشی برقراراست و در نهایت حاصل این بحث و گفت و گو در سایت کتابخانه ملی ایران قرار می گیرد.
وی به انعقاد تفاهم نامه های مختلف این سازمان با سایر کشورها اشاره کرد و افزود: در کنار حضور سفیران در این محل و نیز مشارکت ما در برنامه های مختلف از جمله نشست اکو در سال ۹۶، برنامه هایی را برای تبادل فرهنگی به وسیله اسکایپ پیش بینی کرده ایم تا به واسطه آن با اندیشمندان سایر کشورها ارتباط موثر و مفیدی برقرار شود.
وی ضمن اعلام پذیرایی و استقبال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از ایده ها و پیشنهادات در جهت غنی سازی منابع و توسعه اندیشه و فکر، ابراز داشت: برگزاری کرسی های آزاداندیشی از دغدغه های مقام معظم رهبری نیز بوده و لازم است در این مسیر گامی موثر برداریم.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به مقوله جوان گرایی در پست های سازمانی اشاره کرد و گفت: میانگین سنی مدیران زمان حضرت امام خمینی(ره) ۳۲ سال بود و امروز نیز اقبال کشور بر این است که از مدیران جوان بهره لازم برده شود. در کتابخانه ملی ایران اخیرا حدود پنج تا ۶ مدیر جوان انتخاب شده اند و مشغول فعالیت هستند چراکه تراوشات ذهنی و انرژی آنان می تواند تحول ایجاد کند.
۵ میلیون جلد کتاب در کتابخانه ملی ایران
بروجردی با اشاره به وجود ۵میلیون جلد کتاب در کتابخانه ملی ایران، افزود: هرساله بر تعداد این منابع افزوده می شود چراکه از هر کتاب و نشریات دیگر یک نسخه در این مجموعه آرشیو و نگهداری می شود.
وی همچنین به دیجیتال سازی ۴۰هزار نسخه خطی اشاره کرد و گفت: ۲۰۰ هزار پایان نامه نیز دیجیتال سازی شده است.
در ادامه ضمن سوال و جواب میان هر یک از دانشجویان با ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، پیشنهاداتی از سوی آنان مطرح شد که مورد توجه نیز قرار گرفت.