روز شنبه (شبات) روز راحتی و تقدس برای قوم یهود میباشد به طوری که دین یهود و طریقه حیات یهودی وابستگی شدیدی به این روز دارند
به گزارش ردنا (ادیان نیوز) روز شنبه شبات روزی است که نقش خود را بر هر فرد یهودی به جای گذاشته و او را بین ملل ویژگی بخشیده است. در تورات مقدس روز شنبه علامت عهد میان خدا و قوم بنیاسرائیل بوده است زیرا در این روز خداوند کار آفرینش جهان (از نیستی به هستی آوردن) را پایان داد. روز شنبه نه فقط برای فرد یهودی، بلکه برای خدمتکاران و حیواناتی که برای او به کار گماشته میشوند نیز روز آرامش و استراحت است. از اینجاست که شنبه دارای جنبه های مختلف مذهبی، ملی، تاریخی و اجتماعی میباشد.
میصوا (فریضه) است که شبات را با خودداری از هر کار ممنوعی و نیز به وسیله مطالعه علم و دانش، خوردن و نوشیدن، شادی و تفریح و پوشیدن لباسهای زیبا برگزار میکنند و به همین علت است که عزاداری در روز شنبه قطع میشود. در مورد فلسفه «شبات» نقطه نظرهای بسیاری از طرف مفسرین یهودی و شخصیتهای علمی عنوان شده است.
یکی از این عقاید آن است که هر یهودی باید از اعمال و صفات مطلق الهی پیروی نماید و «شبات» یکی از این موارد است. چرا که خداوند در مرحله هفتم از آفرینش، خلقت جهان را به پایان رساند، از این رو یهودیان هم روز هفتم را تقدیس کرده و در آن آرامش جمعی و روحی مییابند.
«اریک فروم» روانشناس یهودی فلسفه «شبات» را چنین بیان میکند: از آنجا که در مرتبه اول در ده فرمان دلیل تقدیس شبات آرامش پس از خلقت (کتاب خروج فصل ۲۰ آیه ۸) و در مرتبه دوم دلیل آن را خروج از مصر و آزادی ذکر مینماید، (کتاب تثنیه فصل ۵ آیه ۱۵) «یاد آور که در سرزمین مصر غلام بودی و خداوندت با قدرت قوی و بازوی افراشته تو را از آنجا بیرون آورد، به همین جهت خداوندت به تو فرمان داد (دستورات) روز شبات را رعایت کنی».
بنابراین بین واژههای آرامش و آزادی باید رابطهای وجود داشته باشد. «فروم» آرامش را صلح با اجتماع و آرامش با طبیعت معنی میکند. آرامشی که بر طبق آن انسان هیچگونه مداخلهای در پدیدههای طبیعی نمیکند (خواه ساختن، خواه منهدم کردن) و با اجتماع نیز در حالت صلح و دوستی به سر میبرد.
این صلح و آرامش سمبل دوران آزادی است که از دیدگاه یهودیت انسان پس از طی مراحلی به آن خواهد رسید.
در کتاب یشعیای نبی دوران ماشیح (منجی جهان) چنین توصیف شده است : «امتی بر امت دیگر شمشیر نخواهد کشید و کسی دیگر جنگ نخواهد آموخت…» بنابراین هر یهودی با تقدیس شبات، آن دوران ایدهآل را تجربه میکند و سعی او بر این است که با اعمال خود فرا رسیدن آن دوران را تسریع نماید.
همچنین هارامبام (موسیبنمیمون) فیلسوف و عالم یهودی در مورد «شبات» نظری فلسفی را عنوان می کند. به نظر او یهودیان با به جا آوردن شبات، ایمان به یکی از مهمترین اصول یهودیت یعنی «حیدوش هاعُولام» (حدوث عالم) را اعلام می کنند. برخلاف نظریه ارسطو در مورد قدوم عالم که معتقد بود جهان از ازل وجود داشته است، یهودیت جهان را حادث میداند به این معنی که جهان برطبق قوانین الهی بوجود آمده و تکوین یافته است، چنان که در تورات آمده است:
خدا در ۶ روز جهان را خلق نمود و روز هفتم آرامش یافت
قوانین شبات از مهمترین فرمان های تورات مقدس و روز شبات از مقدسترین روزهای سال است. اهمیت این قوانین به اندازهای است که هنگامی که نور جلال الهی برای اعطای ده فرمان اولیه تورات بر کوه سینای متجلی شد، پس از اعلام اصول یکتاپرستی، پرستش نکردن بتها و سوگند نخوردن نابجا و بیمورد به نام خدا، در فرمان چهارم قانون «شبات» را به طور مفصل دستور فرمود. درباره این قانون بیش از ۵۰ بار در تمام کتب مقدس تاکید گشته و برای اشخاصی که عمدا در اجرای قوانین شبات اهمال میکنند کیفر و مجازات سختی تعیین شده است.
در تورات کتاب خروج ۳۱:۱۷ آمده است: «روز شبات بین من (خداوند) و بنی اسراییل نشانه است».
«هارامبام» موضوع زیر پا نهادن قداست شبات را برای بنیاسراییل نوعی بیایمانی نسبت به خداوند میداند. «هاراو حافص حییم» برای این مطلب مثالی را ذکر میکند. هر فردی که در مغازهای مشغول به کار میشود، یک تابلو را بر سردر محل کار خود در مقابل دید عموم قرار می دهد و بر آن تابلو عباراتی را می نویسد که نشانگر دایر بودن آن حرفه در آن محل و مشغول بودن آن شخص به آن کار میباشد. وجود این تابلو به آن دلیل است که گر آن شخص به دلایلی مجبور شد که به مدت چند روز یا چند هفته محل کار خود را ترک کند، مردم با دیدن آن تابلو مطمئن شوند که آن حرفه همچنان در آن مکان دایر است و صاحب مغازه به زودی به سر کار باز خواهد گشت. اما چنانچه شخص تابلو محل کار خود را بردارد، برای همگان معلوم خواهد شد که او به طور کلی از این محل نقل مکان کرده و دیگر نباید برای انجام آن حرفه خاص به آن مغازه مراجعه کنند.
خداوند در این آیه میفرماید «شبات بین من و بنیاسراییل نشانه است» یعنی تعطیلی روز شبات و اجرای قوانین آن به منزله همان تابلو بر سردر زندگی هر فرد یهودی و در مقابل دید خداوند و مردم است و تا زمانی که تابلوی «رعایت شبات» در زندگی او دیده میشود نشانه وفاداری و ایمان او به خدا و رعایت پیمانی است که بین آن دو بسته شده است، خداوند او را همچنان از مقربان خود میشمارد و اطمینان خواهد داشت که به زودی به راه صحیح بازگشته و دستورهای او را کاملا اجرا خواهد نمود.
آری! شبات یکی از ارکان اصلی مذهب ما است و با تعطیل کردن آن انسان از طبیعت خاکی و گرفتاریهای زندگی دنیوی رهایی یافته و گامی به سوی معنویات میگذارد تا روحش را برای مرحلهای بسیار عالی آماده سازد. شش روز کار مداوم، ممکن است موجب غفلت انسان از ماهیت معنوی و اصلی خود شود، ولی با فرا رسیدن روز مقدس شبات یک یهودی مومن میتواند هویت اصلی خویش را باز یابد و همین خودشناسی است که باعث میشود خدای یکتا را بیشتر درک کند. چه با عظمت و باشکوه است هنگامی که فارغ از هر بار زندگی، در کنیساها اجتماع مینماییم و همه با یک صدا و آوازی خوش این جملات را (در متن لخادودی) ندا سر میدهیم: «محبوبم! بیا به استقبال عروس (شبات) برویم و شبات را پذیرا شویم».
آیاتی از کتاب مقدس تورات و کتب انبیا یهود مربوط به اهمیت و حرمت «شبات» و لزوم اجرای قوانین آن
۱) کتاب پیدایش فصل ۲ آیه های۲ و ۳
«خداوند تا روز هفتم کار خلقت را به انجام رسانید، سپس روز هفتم کارهایش را (در آفرینش) تعطیل نمود: خداوند روز هفتم را برکت کرده و آن را مقدس نمود، زیرا در آن روز خداوند از تمام کارش که برای ساختن آفریده بود دست برداشت».
از این آیات نتیجه میگیریم هر فرد یهودی که قوانین شبات را رعایت میکند هم متبرک و هم مقدس میگردد.
۲) کتاب خروج فصل ۱۶ آیه ۲۳
«موسی به آنها (بنی اسراییل) گفت این همان است که خداوند گفته است: فردا استراحت کامل و شبات مقدس است، آنچه (فردا) میخواهید بپزید (امروز) بپزید و آنچه (فردا) میخواهید آبپز کنید (امروز) آبپز کنید…»
۳) کتاب خروج فصل ۱۶ آیه ۲۹ : «توجه کنید که این شبات را خداوند به شما داده است. به همین جهت او در روز جمعه نان دو روزه به شما میدهد. هر یک در جای خود بمانید و کسی در روز هفتم به قصد (کاری) از مکان خود بیرون نرود».
۴) کتاب خروج فصل ۲۰ آیات ۸-۹-۱۰-۱۱: فرمان چهارم از ده فرمان: «روز شبات را به خاطر داشته باش که آن را مقدس بداری ، شش روز کار کن و تمام کارت را انجام بده و روز هفتم برای خداوندت شبات است. تو، پسرت، دخترت، غلامت، کنیزت، چهارپایت و غریبت که تحت اختیار تو هستند، هیچ کاری نکنید. زیرا خداوند آسمان و زمین و دریا و آنچه در آنها است در شش روز ایجاد نمود و روز هفتم را روز آسایش قرار داد، به همین جهت خداوند روز شبات را برکت داده و آن را مقدس نمود».
۵) کتاب خروج فصل ۲۳ – آیه ۱۲ : «شش روز کارهایت را انجام بده و روز هفتم را تعطیل کن تا این که گاوت و الاغت استراحت کنند و (حتی) فرزند کنیزت و آن غریب تجدید قوا نماید».
۶) کتاب خروج فصل ۳۱ آیه ۱۳: «و تو به فرزندان اسراییل صحبت کرده بگو به هرصورت شباتها (تعطیلها)ی مرا رعایت نمائید زیرا بین من و شما در تمام نسلهایتان نشانهای است که بدانید که من خدا مقدسکننده شما هستم».
۷) کتاب خروج ۳۱:۱۴ «پس شبات را رعایت کنید چون که برای شما مقدس است».
۸) کتاب خروج ۳۱:۱۵ «شش روز کار انجام گیرد و در روز هفتم شبات (تعطیل همه کارها) و استراحت کامل بوده، از جانب خداوند، مقدس است».
۹) کتاب خروج ۳۱:۱۶ «فرزندان اسراییل شبات را رعایت کنند تا این که شبات را نسل اندر نسل برای خود پیمان ابدی قرار دهند».
۱۰) کتاب خروج ۳۱:۱۷ «بین من و فرزندان اسراییل برای ابد نشانه است که خدا، آسمان و زمین را در شش روز درست کرد و روز هفتم (از کار آفرینش) استراحت نموده آرام گرفت».
۱۱) کتاب خروج ۳۴:۲۱ « شش روز کار کن و روز هفتم را تعطیل نما (حتی) هنگام شخم و زمان درو روز شبات را تعطیل کن».
۱۲) کتاب خروج ۳۵:۲ «شش روز کار انجام گیرد و روز هفتم برای شما مقدس باشد، از جانب خدا شبات (تعطیل تمام کارها) و استراحت کامل است».
۱۳) کتاب خروج ۳۵:۳ « در هر جائی که باشید در روز شبات آتش روشن نکنید».
۱۴) کتاب لاویان ۱۹:۳۰: «تعطیلهای مرا رعایت کنید و مکان مقدس مرا مورد احترام قرار دهید، من خدا هستم».
۱۵) کتاب لاویان ۱۹:۳ «هر یک از شما از پدر و مادر خودتان ترس داشته باشید و (تعطیلات) شباتهای مرا رعایت نمائید. من خدا خالق شما هستم».
۱۶) کتاب لاویان ۲۳:۳ «شش روز کار انجام گیرد و روز هفتم «شبات» تعطیل کامل، و روز اجتماع مقدس است هیچ کاری نکنید. در هر جائی که باشید شبات متعلق به خدا است».
۱۷) کتاب لاویان ۲۶:۲ «تعطیلهای مرا مراعات کنید و مکان مقدس مرا محترم بدارید، من خدا هستم».
۱۸) کتاب تثنیه ۵:۱۲ «همانطوری که خدا خالقت تو را فرمان داد مواظب باش روز شبات را مقدس بداری».
۱۹) کتاب تثنیه ۵:۱۳ «شش روز کار کن و تمام کارت را انجام بده».
۲۰) کتاب تثنیه ۵:۱۴ «و روز هفتم برای خدا خالقت شبات است، تو پسرت، دخترت، غلامت و کنیزت و گاوت و الاغت و هر چهارپایی که از آن تو باشد و غریبت که تحت اختیار تو هستند هیچ کاری نکنید. تا اینکه غلامت و کنیزت چون تو استراحت کنند».
۲۱) کتاب تثنیه ۵:۱۵ «به یاد بیاور که در سرزمین مصر غلام بودی و خدای خالقت با قدرت قوی و بازوی افراشته تو را از آنجا بیرون آورد. به همین جهت خدای خالقت به تو فرمان داد دستورات روز شبات را رعایت کنی».
۲۲) کتاب یشعیای نبی ۵۶:۲ «خوشا به حال کسی که این را انجام میدهد و بنی آدمی که به آن اهمیت میگذارد یعنی این که «شبات» را نگاه میدارد که آن را خوار نکند و دست خود را از انجام هر کار بدی منع میکند».
۲۳) کتاب یشعیا ۵و۴: ۵۶ «زیرا خداوند درباره افراد نازا (افرادی که صاحب فرزند نمیشوند) که شباتهای مرا نگه میدارند و آنچه را که من تمایل دارم اختیار نمایند و به عهد من پایبند گردند چنین میگوید: که به ایشان در خانه خود و در اندرون دیوارهای خویش یادگاری و اسمی بهتر از پسران و دختران خواهم داد، اسمی جاودانی که هیچگاه منقطع نخواهد شد به ایشان خواهم بخشید».
«تمام کسانی که شبات را نگاه میدارند و آن را خوار و بیحرمت نمیکنند و به این عهد من پایبند هستند، آنها را به کوه مقدس خود آورده و در جایگاه ستایش، آنها را شادمان خواهم نمود، قربانیهای سوختنی و ذبایح آنها را بر مذبح من مورد قبول خواهند شد، زیرا خانه من خانه عبادت برای تمام قومها خوانده خواهد شد»
۲۴) کتاب یشعیا ۷ و۶ : ۵۶ «تمام کسانی که شبات را نگاه میدارند و آن را خوار و بیحرمت نمیکنند و به این عهد من پایبند هستند، آنها را به کوه مقدس خود آورده و در جایگاه ستایش، آنها را شادمان خواهم نمود، قربانیهای سوختنی و ذبایح آنها را بر مذبح من مورد قبول خواهند شد، زیرا خانه من خانه عبادت برای تمام قومها خوانده خواهد شد».
۲۵) کتاب یشعیا ۱۴ و ۱۳ : ۵۸ «اگر پای خود را از خوار کردن شبات بازداری و آنچه را که میل تو است در این روز مقدس من انجام ندی و شبات را لذت خود بخوانی و روز مقدس خدا را محترم بدانی و آن را عزت نمایی که کارهای معمول خود را انجام ندهی و درصدد بدست آوردن آنچه را که مایل هستی نباشی و از سخن گفتن (درباره کارهای دنیوی) خودداری کنی، آن وقت از خدای خودت متلذذ خواهی شد و من تو را بر مکانهای رفیع زمین سوار خواهم کرد و میراث یعقوب پدرت را به تو خواهم داد زیرا این کلام خدا است که فرموده است».
۲۶) کتاب یرمیای نبی ۱۷:۲۱ «خداوند چنین فرموده است: مواظب جان خود باشید و در روز شبات شیئی را حمل نکنید که با خود به دروازههای اورشلیم بیاورید».
۲۷) کتاب یرمیا ۱۷:۲۲ «و چیزی را از خانههای خود بیرون نیاورید و هیچ کاری انجام ندهید و روز شبات را همان طوری که به اجداد شما امر کردم مقدس بدانید».
۲۸) کتاب یرمیا ۱۷:۲۷ «اگر فرمان مرا اجرا نکنید و روز شبات را مقدس ندانید و در روز شبات اشیایی را حمل کرده و با آن به دروازههای اورشلیم بیایید آنوقت آتشی را در دروازههای آن خواهم افروخت که تمام قصرهای اورشلیم را بسوزاند و خاموش نشود».
۲۹) کتاب یحزقل نبی ۲۰:۱۲ «شباتهایم را به آنها عطا کردم تا علامتی میان من و ایشان باشد و بدانند که من خدایی هستم که ایشان را تقدیس مینمایم».
۳۰) کتاب یحزقل ۲۰:۱۳ «خاندان اسرائیل در بیابان از امر من تمرد کردند، طبق قوانین من رفتار ننمودند و از احکام من که هر انسانی آنها را انجام دهد به وسیله آنها زنده خواهد ماند، متنفر شدند و شباتهای مرا خوار نمودند، و من هم تصمیم گرفتم که غضب خود را در بیابان بر آنها بریزم».
۳۱) کتاب یحزقل ۲۰:۲۰ «شباتهای مرا مقدس بدانید تا بین من و شما علامت و نشانه باشند تا بدانید که من هستم خداوند خالق شما».
۳۲) کتاب نحمیای نبی ۹:۱۴ «(ای خدا!) شبات مقدس خود را به آنها (بنیاسراییل) اعلام فرمودی و اوامر و احکام و شرایع خود را توسط موسی بندهات به آنها دستور دادی».
۳۳) کتاب نحمیا ۱۰:۳۲ «اگر اقوام زمین کالاها و آذوقهها را روز شبات برای فروختن بیاورند آنها را از ایشان در روزهای شبات و روزهای مقدس نخریم…»
۳۴) کتاب نحمیا ۱۷ و ۱۶: ۱۳ «و بعضی از اهل «صور» که در آنجا ساکن بودند ماهی و هرگونه متاع میآوردند و در روز شبات به بنییهودا و اهل اورشلیم میفروختند، پس با بزرگان یهودا مشاجره نمودم و به ایشان گفتم این چه عمل بدی است که شما انجام میدهید و روز شبات را خوار میکنید».
۳۵) کتاب نحمیا ۱۳:۱۹ «قبل از ورود (آغاز) «شبات» فرمان دادم که دروازههای اورشلیم را ببندند و گفتم که قبل از اتمام شبات آنها را نگشایند و از خادمان خود بر دروازهها گماشتم تا باری در شبات آورده نشود».
۳۶) کتاب نحمیا ۱۳:۲۲ «به لویان (لاویها) امرکردم که خود را تطهیر نموده، بیایند و دروازهها را برای تقدیس نمودن شبات محافظت نمایند».
۳۷) آن که در شبات شادی نماید، تمام آرزوهای قلبش برآورده میگردد، چنان که حضرت داوود (ع) میفرماید: «با خداوند شاد باش و او درخواستهای دلت را به تو خواهد داد». (کتاب تهیلیم ۳۷:۴)