آیا اعمال مذهبی بر کیفیت خواب افراد اثر دارند؟ این موضوع پژوهش جدیدی است که توسط کریستوفر الیسون و همکارانش در دانشگاه تگزاس سن آنتونیو در دپارتمان جامعهشناسی صورت گرفته است.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز) مطالعۀ جدیدی ارتباط میان مذهبیبودن و کیفیت بهتر خواب را نشان داده استغ به گفته محققان دینداری افراطی میتواند برخی از فشارهای روانی، آزارهای جسمی و قرارگرفتن در معرض استرس را کم کند. تمام این عوامل بر کیفیت و بازده خواب اثر میگذارند.
محققان در این مطالعه چندین تحقیق بزرگ در ارتباط با مذهب را بازبینی و بررسی کردهاند و ارتباط کیفیت خواب در افراد با گروههای سنی مختلف و دینداری آنها را سنجیدهاند. آنها چندین مقیاس در رابطه با مذهبیبودن، از جمله، مشارکت در مراسمهای مذهبی، نفوذ و اهمیت مذهب در افراد و فراوانی دعا و نماز را تحلیل کردهاند.
محققان پس از مداقه در این مطالعات، دریافتند که افراد مذهبی کیفیت خوابشان نسبت به همتایان کمتر مذهبی یا غیرمذهبیشان بهتر است. الیسون معتقد است که با توجه به آنچه دادهها نشان میدهند افراد مذهبی سلامت روانیشان را با کاهش فشار و استرس، ترویج فعالیتهای اجتماعی و حمایت از سوی اعضای کلیسا کسب میکنند، این عوامل منابع روانشناختی همچون امید، خوشبینی، احساس معناداری را برای افراد تأمین میکنند و باعث ارتقا شیوۀ زندگی سالم، مثل کمتر مصرف مواد مضر میشوند. الیسون میگوید این تحقیق مربوط به قلمروی ناشناخته است که به ما اجازه میدهد راههایی که اثرات دین و معنویت بر سلامت افراد و کیفیت کلی زندگی را بفهمیم.
دادههای این تحقیق از یک نظرسنجی وسیع در سطح ملی در میان بزرگسال آمریکایی به دست آمده است. با این دادهها این تیم تحقیقی دریافتهاند که افرادی که به رستگاری روحی و معنوی تعهد احساسی زیادی دارند از خوابشان با کیفیت بهتری لذت میبرند و کمتر دچار خواب منفیِ ناشی از استرسهای زندگی میشوند. الیسون میگوید بیشترین فایدۀ داشتن احساس رستگاری روحی و معنوی در میان مؤمنان به این دلیل است که این افراد سطح پایینتری از پریشانیهای روانی و افسردگی و اضطراب و مانند آن دارند.