«فرقهها در میان ما» کتابی است روانشناسی نوشتهٔ مارگارت تالر سینگر و جانجا لالیچ با پیشگفتاری از روبرت جی ریفتون که از منظر روانشناسی به ظهور و گسترش فرقهها در دنیای معاصر میپردازد.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، فرقهها با استفاده از تکنیکهای روانی و به کارگیری روشهای کنترل ذهن نوعی رابطه مطلق و بسیار خطرناک بین رهبری و پیرو به وجود میآورند. آنان به این وسیله دفاع مطلق و بسیار خطرناک بین رهبری و پیرو به وجود میآورند. آنان به این وسیله دفاع ضروری روانی فردی را به حدی در انسان از بین میبرند که توان « نه گفتن» را از وی میگیرند و لذا او را به ابزاری بدل میکنند که هر فرمانی را بدون ارزیابی درست یا غلط بودن آن به اجرا در میآورد.
این پدیده مهلک در عوام به مغزشویی معروف شده است که متدهای آن روزبهروز پیچیده و پیشرفتهتر میگردد. فرقهها اساساً از غافل بودن عامه نسبت به کارکرد این متدها سود میبرند. اگر کسی با این مقولات آشنا باشد، گول یک رهبر فرقهای را نمیخورد و صادق را از کذاب تشخیص خواهد داد.
«فرقهها در میان ما» کتابی است روانشناسی نوشتهٔ مارگارت تالر سینگر و جانجا لالیچ با پیشگفتاری از روبرت جی ریفتون که از منظر روانشناسی به ظهور و گسترش فرقهها در دنیای معاصر میپردازد؛ در این کتاب رهنمودهای گرانقیمتی داده شده است که هر فردی میتواند به راحتی با مسلط شدن بر معیارهای داده شده فرق بین سازمانها و انجمنهای سالم را با فرقهها و همچنین تفاوت رهبران مذهبی یا ملی را با رهبران فرقهای تمیز دهد. اطلاعرسانی در خصوص کارکرد و نحوه جذب فرقهها فوقالعاده برای هر جامعه جهت مصونیت دادن به اعضای آن، خصوصاً جوانان صادق و فداکار و ایدهآلیست که به اسلام و ایران و مردم عشق میورزند، ضروری است.
جا دارد حتی این مباحث در مدارس و مواد درسی دانشآموزان گنجانیده شود و همانطور که نکات و دستورالعملهای بهداشتی به آنان آموزش داده میشود، ضرورت و نحوه اقدامات بهداشت روانی نیز به اطلاع آنان رسانده شود. خواندن این کتاب به تمامی جداشدگان فرقهها، خانوادههای اعضای فرقهها، روانشناسان و جامعهشناسان و همچنین همگی افرادی که تصور میکنند هرگز گرفتار یک فرقه مخرب نخواهند شد، و بالاخره به تمامی اعضای جامعه توصیه میشود.
این کتاب توسط انتشارات جان وایلی و پسران در سال ۱۹۹۶ منتشر گردیده و سپس در اسپانیا با عنوان Las Sectas Entre Nosotros و در آلمان با عنوان Sekten: Wie Menschen ihre Freiheit verlieren und wiedergewinnen können بازنشر یافتهاست.
نویسنده کتاب، با این که خودش هیچ وقت عضو بودن در فرقه ها را تجربه نکرده است، درک خیلی خوبی از کارکرد فرقه ها و تجربیات اعضای آن ها را به خواننده منتقل می کند. وی روانشناسی بالینی بود که به طور اختصاصی بر روی فرقه ها مطالعه می کرد و به اعضای آن ها مشاوره می داد.
مارگارت تالر سنگر فقید روانشناس کلینیکی و استاد ممتاز بازنشسته در دانشگاه کالیفرنیا در برکلی بود. برای آگاهی از سوابق وی باید اشاره کرد که این زن با بیش از ۳۰۰۰ عضو فرقه ها، بستگان و دوستان آنان مصاحبه کرده و یا به آنان مشاوره داده است. مارگارت سینگر در زمان حیات خود یک متخصص استرس های بعد از شوک های عصبی، به علاوه متخصص فرقه ها بود، که بطور گسترده در ایالات متحده و خارج از این کشور به تدریس اشتغال داشت.
«فرقه ها در میان ما» نگاهی است جامع و عمیق به رفتار و مناسبات فرقه ها. سینگر در کتاب خود برآورد می کند که در دهه ۹۰ حدود بیست میلیون آمریکایی مناسبات فرقه ها را تجربه کرده اند.
نویسنده در کتاب به این پرسش های رایج درباره فرقه ها پاسخ می دهد: اینکه فرقه چیست؟ فرقه ها چگونه اعضایشان را شستشوی ذهنی می دهند؟ چرا و چگونه افراد به فرقه ها می پیوندند؟ چه بر سر کودکان در فرقه ها می آید؟ چگونه می توان از فرقه رها شد؟
کتاب «فرقهها در میان ما» با تلاش های شبانه روزی مهندس ابراهیم خدابنده عضو پیشین شورای مرکزی ترجمه و تدوین شده است.