به گزارش ادیاننیوز؛ حجتالاسلام دکتر سید ابوالحسن نواب رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب در این نشست که به مناسبت چهلمین سالگرد شهادت شهید مرتضی مطهری در سالن امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد، گفت: شهید مرتضی مطهری در شمولگرایی، راه گشای ما است؛ ایشان به پلورالیسم نجات معتقد است به این معنا که اگرچه ما نمیگوییم ادیان دیگر حق هستند ولی پیروان همه ادیان قابلیت نجات اخروی را دارند. حتی بعضی از افراد با استناد به برخی روایات معتقدند عدهای از کشیشها به علت تلاش در راه حق و مسیر خداوند به بهشت خواهند رفت.
وی خاطرنشان کرد: دین یک جوهر و گوهر دارد ولی شرایع، مختلف هستند و مسلمانان معتقدند که با آمدن هر پیامبری شریعت گذشته نسخ شده است اما شهید مطهری معتقد است پیروان شرایع مختلف قابلیت رفتن به بهشت را دارند و از ابتدا نباید آنان را اهل دوزخ دانست؛ به همین جهت باید گفت شهید مطهری کلید ورود ما به ادیان مختلف است و این تصور طلبهها که شهید مطهری مجوز ورود ما به حیطه ادیان است، دیدگاه صحیحی است. چون اگر ادیان را باطل بدانیم و بگوییم همه اهل جهنم هستند دیگر بحث کردن در مورد ادیان معنی ندارد.
مؤسس دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: روش رئالیسمی شهید مطهری این بود که مبانی تفکر برخی مکاتب حتی مارکسیسم را بررسی میکرد و به سؤالات آنان پاسخ میداد. وی حتی معتقد بود که مکاتب باطل نیز باید در مراکز علمی اسلامی مانند حوزه قم وارد شوند و اجازه تبیین و تشریح نظریات خود را داشته باشند و ما نیز پاسخگوی آنها خواهیم بود.
نواب با بیان اینکه امروزه کتابهای شهید مطهری بهعنوان مأخذ و مرجع ما محسوب میشود اظهار داشت: بعد از ۴۰ سال نقش کتابهای استاد مطهری نهتنها فراموش نشده است بلکه از این کتابهای مرجع استفاده و از آن آثار جدید به بیان جدید و تفسیر بیشتر تبیین میشود و در حقیقت با این کار تولید علم صورت میگیرد. هنوز مبانی شهید مطهری کارایی خود را دارد. اندیشههای شهید مطهری برای انقلاب بسیار مفید و پاسخگو بود و امروزه نسل جوان ما برای پاسخگویی به سؤالاتش صدها موسسه تخصصی در اختیار دارد و اندیشههای شهید مطهری به زبان روز و تفصیلیتر توسط این مؤسسات باز و توضیح داده میشود.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب ادامه داد: ما باید رویشها و بالندگیهای انقلاب را در نظر بگیریم اما اگر بگوییم همیشه مطهری این یعنی درجا زدن، شهید مطهری برای نسل ۴۰ سال گذشته معلم خوبی بود اما امروزه برای کلمه به کلمه کتاب و اندیشههای شهید مطهری موسسه و دانشکده تأسیس شده است و الحمدالله میراث شیعی ما در این ۴۰ سال رشد زیادی داشته است.
سید ابوالحسن نواب گفت: امروز، جوانان جامعه برای رسیدن به غنای فرهنگی ابتدا باید غنای فکری مکتب تشیع را بشناسند. آشنایی با تفکرات و اندیشههای شخصیتهایی همچون علامه طباطبایی، شهید مطهری، امام خمینی، شیخ مفید و شهید سید محمدباقر صدر و کلیه افراد که غنای فکری مکتب تشیع هستند از دروازههای این شناخت است.
او افزود: اندیشه گفتگوی ادیان باید در جامعه نخبگانی ما جا بیفتد که این اتفاق تقریباً افتاده است هرچند ما هنوز در حوزه علمیه در زمینه تقریب بین مذاهب مشکل داریم و همه به این فکر معتقد نیستند؛ البته دانشگاه ادیان و مذاهب تأثیر بسیار زیادی در این زمینه داشته و گامهای مهمی برداشته است.
نواب در خصوص تقریب مذاهب گفت: دانشگاه ادیان و مذاهب امروز دهها دانشجوی سنی به صورت مجازی دارد که با افکار ما زندگی میکنند و هر هفته با میزبانی از یک هیئت سنی، با آنان در تعامل است. ما هرچه بیشتر به اهل سنت نزدیکتر شویم متوجه میشویم که آنان برادران ما هستند و دشمن تلاش میکند این فاصله را بیشتر کند.