ونسان برومر؛ دینپژوه نامدار اروپایی که فروردین ماه امسال در ۹۰ سالگی درگذشت، استاد گروه فلسفه دین در دانشگاه اتریخت هلند و از متفکرانی بود که به بازاندیشی در امر الهی میپرداخت.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، ونسان برومر میکوشید تا ربط امر الهی با متون مقدس را مورد پژوهش قرار دهد. او به ایران هم سفر کرده بود و برخی آثارش از جمله «هنگام نیایش چه میکنیم؟» و «سخن گفتن درباره خدایی متشخص» به فارسی ترجمه شده است.
ونسان برومر به نحلهای از الهیات مسیحیت تعلق داشت که آن را «الهیات گشوده» مینامند. در این رویکردِ الهیاتی، متفکران میکوشند تا متن دینی را از صرفِ تفسیرهای یونانیزده خارج کنند. آنها میکوشند تا امر الهی را به گونهای تفسیر کنند که بیشترین انطباق را با ظواهر کتاب مقدس داشته باشد. ونسان برومر نیز همین منظومه فکری را دنبال میکرد. او می کوشید تا با بهرهگیری از نظریات زبانشناسانه به فهم گزارههای دینی بپردازد.
باور ونسان برومر این بود که زبانِ دین، زبانی استعاری است و در پسِ این استعاره، حقیقتی نهفته است، اما با رجوع به زبانِ دینی میتوان یک الگوی مشخص را در مواجهه با متن دینی دریافت. به تعبیر وی، یک «کلانالگوهایی» در متن دینی قابل ردیابی است و میباید به آن توجه داشت. این کلانالگو، یک نظام منسجم از معرفت دینی را نشان میدهد که آن را «الهیاتِ سیستماتیک» نام میگذاشت.
از نظر ونسان برومر در مواجهه با امر متعالی، به هر سیستم الهیاتی که روی بیاوریم، نمیتوانیم تمامی جوانب امر را مکشوف کنیم. با این وجود میتوان از ایدههایی سخن گفت که قابل تبعیت باشد. او معتقد بود که نظام الهیاتی میباید چند ویژگی عمده داشته باشد؛ از جمله اینکه با سنت سازگاری داشته باشد، یکسره پشت پا به آموزههای سنتی دینی نزند و در عین حال باید نظامی باشد که اقتضائاتِ عصر را هم پاسخ بگوید. همچنین یک نظام دینی، باید از انسجام فراگیری برخوردار باشد. وی همچنین بر این موضوع تاکید داشت که یک نظام الهیاتی میباید برای شخص، موجه و معتبر باشد و نیازهای او را پاسخ بگوید.
با این مبانی، وی به این نتیجه رسید که خدای شخصوار، بیشتر میتواند این الگوها را مراعات کند. می گفت اگر چه میتوان نواقصی در آن ایده یافت اما خدای شخصوار جامعیت بیشتری دارد. معتقد بود که این ایده با متن مقدس مسیحیت هم سازگاری بیشتری دارد. ونسان برومر معتقد بود که خدای شخصوار، راه گفتگوی بیشتری را میان انسان و امر الهی ایجاد میکند.
ونسان برومر اگر چه دین را به عنوان یک موضوع برای تحقیق برگزیده بود، اما خود هم از ملتزمین به آئین پروتستان بود. او در حالی دیده از جهان فروبست که ایدههایش بعضا در ابهام بود و بسیاری از نقدها در این خصوص بیپاسخ ماند.