به همت «خانه ایران» در برلین، برنامه «گستره متنوع هنرهای اسلامی» از سری برنامههای فرهنگی و هنری خود در بستر شبکه اجتماعی «یوتیوپ» برگزار شد.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، در برنامه مجازی گستره متنوع هنرهای اسلامی فاطمه یاوری، هنرمند ایرانی مقیم فرانکفورت میهمان خانه ایران (رایزنی فرهنگی ایران در برلین) بود.
وی طی سخنانی اظهار کرد: هنر اسلامی یکی از دورانهای شکوهمند تاریخ هنر و یکی از ارزشمندترین دستاوردهای بشری در عرصه هنری به شمار میآید و شامل انواع متنوعی از هنر همچون معماری، خوشنویسی، نقاشی، سرامیک و مانند آنها میشود.
وی افزود: هنر اسلامی برای گسترش خود از منابع بسیاری الهام گرفت. هنر اسلامی اغلب بر خلق زیبایی با نقوش انتزاعی و استفاده از حروف متمرکز بوده است و به دلیل محدودیت نسبی سایر هنرها همچون نقاشی، مجسمهسازی، موسیقی، مسلمانان به توسعه سبکهای مختلف در زمینههای انتزاعی سوق داده شدند.
یاوری مطرح کرد: در هنر اسلامی استفاده از طرحهای هندسی و یا ترسیمی تخیلی از گل و گیاه که به اسلیمی معروفند، مشهود است. نقوش اسلیمی در هنر اسلامی اغلب به عنون نمادی از طبیعت بیکرانی به کار میرود که مخلوق خداست.
وی در ادامه، یادآور شد: از مهمترین نمودهای هنر اسلامی، معماری است. به ویژه مساجد چهار ایوانه و ستوندار که معرف هنر و معماری اسلامی هستند. این عمارتها میتواند تأثیر فرهنگهای متفاوت در درون تمدن اسلامی را نشان دهد.
بنا به اعلام سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، هنرمند ایرانی مقیم فرانکفورت تأکید کرد: نقش گنبد در معماری اسلامی بسیار قابل توجه بوده و طی قرنها گنبد در معماری اسلامی مورد استفاده قرار گرفته است. قدیمیترین گنبد باقی مانده در تاریخ اسلام، بخشی از بنای تاریخی قبهالصخره متعلق به سال ۶۹۱ میلادی است. یکی دیگر از گنبدهای شاخص متعلق به بنای زیبای تاج محل متعلق به معماری هندی ـ ایرانی از سده ۱۷ میلادی است.
خوشنویسی؛ بارزترین هنر اسلامی
وی تصریح کرد: خوشنویسی بارزترین هنر اسلامی است خوشنویسی را میتوان شاخصترین هنر در پهنه سرزمینهای اسلامی دانست و آن را به مثابه زبان هنری مشترک برای تمامی مسلمانان تلقی کرد.
هنرمند ایرانی مقیم فرانکفورت اضافه کرد: هنر خوشنویسی همواره برای مسلمانان اهمیتی خاص داشتهاست، زیرا در اصل آن را هنر تجسم کلام وحی میدانستهاند. در سرزمینهای اسلامی خط زیبا را نه فقط در نگارش قرآن، بلکه در اغلب هنرها به کار میبردند. در هنر اسلامی تزئینات خطی و خوشنویسی در همه جا به چشم میخورد در کتیبههای دیوارها و گنبدهای بناهای مختلف مذهبی و غیرمذهبی، منبرها، سکهها، سفالینهها و … در همه جا از خط به عنوان عاملی تزئینی بهره گرفتهاند.
یاوری افزود: وسایل و محصولات مختلف از سفال و سرامیک در تمامی مناطق مسلماننشین با اندکی اختلاف در نوع مواد اولیه، رنگ و طرحهای تزئینی همواره تولید میشده است. بسیاری از نقوش تزئینی این سفالینهها از آثار برجسته هنری به شمار میآیند.
وی در پایان سخنانش، یادآور شد: کاشیکاری به عنوان پوششی تزئینی برای ساختمانها به ویژه در ایران و آسیای مرکزی رشد شگرفی را تجربه کرده است و از مفاخر هنر اسلامی و بلکه هنر جهانی محسوب میشود.
گفتنی است؛ نمایشگاهی مجازی از آثار خانم فاطمه یاوری با عنوان «هنر ایرانی ـ اسلامی؛ تجلی معنویت» به همت خانه ایران در برلین برپا و در کانالهای اجتماعی بارگذاری شده است.
فاطمه یاوری، متولد سال ۱۳۶۰ در اصفهان است. وی نقاش، مینیاتوریست و پژوهشگر هنر ساکن فرانکفورت است. یاوری در حال حاضر به عنوان مدرس نقاشی و خلاقیت کودک با ۲۰ سال سابقه تدریس در انواع تکنیکهای نقاشی با برپایی کلاسهای حضوری و آنلاین فعالیت میکند. یاوری تاکنون بیش از ۲۰ نمایشگاه فردی و گروهی در داخل و خارج از ایران برپا کرده است.