استان زیبا و چشم نواز کردستان، آثار تاریخی و طبیعی متعددی را در دل خود جای داده است. یکی از این گنجینههای تاریخی سنگ نبشته اورامان است.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، سنگ نبشته اورامان تاریخی در شهرستان کامیاران و در نزدیکی روستای یوزیدر واقع شده است و به همین دلیل با نام کتیبه یوزیدر نیز شناخته می شود. #کتیبه یوزیدر درست در دهانه ورودی تنگی زیبا که با نام یوزیدر شناخته می شود و بر سینه کوهی با نام زینانه حک شده است. این کتیبه تاریخی ۴۵ کیلومتری با کامیاران و در حدود یک کیلومتر با روستای زیبای یوزیدر فاصله دارد. در این سنگ نبشته یک نقش برجسته در کنار یک کتیبه به چشم میخورد که بنابر نظریه کارشناسان باستان شناسی به دوران پیش از میلاد مسیح باز میگردد.
سنگ نبشته در قابی مستطیل شکل قرار دارد که دارای ابعادی در حدود ۱۲۰ در ۱۷۰ سانتی متر است. این قاب ۳۵ سانتیمتر نیز عمق داشته و در آن نقش یک انسان به چشم می خورد. این انسان که به صورت نیم رخ حجاری شده است تاجی بر سر و شلاقی در دست دارد. پای راست در جلو و پای چپ در عقب به تصویر کشیده شده است در حالی که یک دست به بالا و دستی دیگر بر روی کمر قرار گرفته است. بر تن این انسان ردای شاهی و بر روی سرش کلاهی استوانهای شکل همانند تاج پادشاهان به چشم میخورد. بنابر نظر این کارشناسان این تصویر متعلق به سارگون دوم #پادشاه_آشوری است. سارگون از قدرتمندترین پادشاهان آشور بود که در زمان وی مرزهای حکومت آشور رو به گسترش نهاد.
در پایین دست تصویر آشور کتیبهای به زبان آشوری باستان و خط میخی قرار دارد که پس از ستایش خدایان آشور از فتوحات متعدد سارگون و شهرها و روستاهایی که فتح کرده و یا به نابودی کشانده است، سخن به میان رفته است. این کتیبه دارای ابعادی در حدود ۱۲۰ در ۱۲۰ سانتی متر است که در آن ۵۰ سطر به چشم می خورند. سنگ نبشته اورامان که در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است.
نخستین بار در سال ۱۳۴۷ خورشیدی توسط یک گروه باستان شناس ایرانی مورد بررسی و کند و کاو قرار می گیرد. سنگ نبشته اورامان متعلق به سال ۷۶۰ پیش از میلاد مسیح است و با نمونههایی به جا مانده از سارگون دوم در کرمانشاه و قبرس برابری می نماید.
در متن کتیبه، پس از ستایش خدایان آشوری مثل مردوک، نابو، سین، شمش و ایشتار، به شرح پیروزیهای آشوریان پرداخته میشود و در ادامه به نقاط مختلف شهرها، روستاها و مناطقی که در این جنگ تصرف و ویران شدند، اشاره میشود. با دقت در متن متوجه میشویم، محتوای کتیبه در پنج بخش تنظیم شده است.
⁃ ابتدای کتیبه با مدح و نیایش خدایان آغاز میشود؛
⁃ بعد از آن به نام و القاب سارگون اشاره میکند و به مدح و ستایش شاه و بیان خدمات وی میپردازد؛
⁃ سپس پیروزیهای بزرگ سارگون و لشکرکشی وی به سرزمین کرل و دیگر پیروزیهای وی شرح داده میشود؛
⁃ به شهرها، روستاها و مناطقی تصرف شده در حمله و جنگ اشاره میکند؛
⁃ در پایان کتیبه به کسی نفرین فرستاده شده است که کتیبه را از بین ببرد.