زرتشت پیامبر ایرانی در کشور ایران به عنوان یک فیلسوف و شاعر، رهبر و اصلاح گر دینی فعالیت داشته است. وی به پیروان خود یاد داد که نیروهای خیر و شر به عنوان هستی میدان نبرد هستند و انسان آزاد است که در این مبارزه، جایگاهش را انتخاب کند. آموزه های او، زمینه ی پیدایش مزدیسنا را فراهم میکند.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، هنوز بطور دقیق، محل و زمان تولد زرتشت پیامبر ایرانی مشخص نشده است؛ با این که بیشتر دانشمندان، امروزه بر این باورند که زردشت بین سالهای ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ سال قبل از میلاد زندگی کرده است و محل تولد او را در مناطقی همچون شهر ری، خوارزم، سیستان، آذربایجان، خراسان و آمل برشمرده اند. اسپنتمان به عنوان نام خانوادگی زرتشت شناخته شده است. پوروشسب، نام پدر زرتشت پیامبر ایرانی بود و نام مادرش دوغدو بود. پوروشسپ و دوغدو پنج در اثر این ازدواج، صاحب پنج پسر شدند که سومین پسر انها زرتشت نام داشت.
خانه پوروشسب، سه روز پیش از ولادت زرتشت، نورانی شده بود. بزرگان ده در این تصور بودند که در ده آن ها آتش سوزی شده است. به همین خاطر ترسیدند و فرار کردند، ولی وقتی که بر میگشتند، متوجه شدند که هیچ کجای ده آتش نگرفته، بلکه مرد شکوهمندی در خانه پوروشسب به دنیا آمده است و این روشنی به خاطر شکوه و عظمت اوست. تولد زرتشت پیامبر ایرانی طبق روایت« وجرکرد دینی» در روز ششم فروردین ماه بوده است و او در زمانی که متولد شد، خندید.
همسران و فرزندان زرتشت پیامبر ایرانی
زرتشت پیامبر ایرانی سه مرتبه ازدواج کرد که اطلاعاتی درباره ی نام همسر اول و دوم او دردسترس نیست ولی نام زن سوم زرتشت پیامبر ایرانی،« هووی» بود. همسر سوم زرتشت از خاندان هووگو بود و طبق روایات قدیمی دختر وزیر گشتاسپ شاه کیانی به نام فرشوشتر بوده است. نتیجه ی ازدواج زرتشت و همسر اولش، یک پسر به نام ایست واستر و سه دختر به نام های« ثریتی» و« فرینی» و« پوروچیستا» بود. زرتشت پیامبر ایرانی، اشاره ای به ازدواج دختر سوم خود در کتاب گاتاها کرده است و در روایات بعدی، از جاماسپ به عنوان شوهر او یاد کرده است. همچنین حاصل ازدواج زرتشت پیامبر ایرانی و همسر دومش، دو پسر به نام های اورْوْتَتْ نَرَه و هْوَرْچیثْزَه بود ولی ظاهراً زرتشت، فرزندی از همسر سومش نداشته است.
فعالیت های زرتشت پیامبر ایرانی
زرتشت پیامبر ایرانی وقتی که ۲۰ ساله بود، ترک دیار کرد و به سختی زندگی میکرد. برای این که بتواند به حقیقت دست یابد بطور مستمر تلاش میکند. وقتی که او به سن ۳۰ سالگی رسید، از طرف اهورا مزدا در کنار رود نام دائی تی( برخی از علما آنرا رود ارس امروزی می پندارند) به وی امر شد که مردم را به دین اهورایی دعوت و هدایت کند. او بعد از این که فرمان اهورا مزدا را دریافت کرد این آیین را تبلیغ و انتشار کرد .بعد از آن زرتشت بمدت ۱۰ سال، مشغول به پرستش و عبادت اهورا مزدا بود و مردم، او را آزار مى دادند.
زرتشت پیامبر ایرانی، شروع به تعلیم خلائق بعد از این مکاشفه کرد، در ابتدای کار کسى، سخنان وی را گوش نمیکرد. او بمدت چند بار ناامید شد و مورد ازمایش قرار گرفت. زرتشت پس از گذشت ده سال، به هدفش رسید و میندى نیمون ها که عموزاده وى بود اولین کسى بود که آیین زرتشت را قبول کرد. وقتی که وظیفه ی رسالت زرتشت تمام شد ، به بلخ سفر کرد تا آموزه های مذهبی اش را در پایان عمرش به پیروان خود بیاموزد.« گشتاسب کیانی» در این زمان ، فرمانروای بلخ شده بود و با تورانیان دشمن بود. سرانجام به خاطر همین کینه توزی با هم جنگ کردند و در این مبارزه، زرتشت کشته شد.
زرتشت از دیدگاه اسلام
با توجه به این که ایمان به پیامبران گذشته از نظر اسلام همان ایمان به پیامبر اسلام است، زرتشت نیز به عنوان پیامبر الهی به شمار میرود. چنان که زرتشتیان در آیه ۱۷سوره حج قرآن به نام مجوس شناخته می شوند و آن ها در ردیف پیروان ادیان آسمانی قرار دارند. کلمه مجوس در قرآن به عنوان یک دین، شناخته شده و به علت جدا بودن از مشرکان، برداشت بسیاری از افراد اینست که دینی یکتاپرستانه بوده است. همچنین از زرتشت در بعضی از احادیث اسلامی به عنوان پیامبر مجوس یاد شده است. بنابراین، زرتشت از دیدگاه اسلام، پیامبری از جانب خداوند بوده که کتاب آسمانی داشته است. زرتشت ادعا کرده که یک پیامبر است در آن جا که می گوید:« اهورامزدا، مرا در این جهان برای راهنمایی برانگیخت، و من از منش پاک برای رسالت خویش، تعلیم یافتم».
عقیده ی مسلمانان اینست که با گذشت زمان آموزه های اصیل زرتشت تغییر کرده است و توحید زرتشت، تبدیل به شرک شده است. دستورهای زرتشت، سرشار از خرافات بود و در مسیر سود طبقات حاکم جامعه قرار گرفت. تاریخ تولد زرتشت طبق جامعه ایرانیان زرتشتی مصادف با ۶ فروردین ماه ۱۷۶۸ قبل از میلاد بوده درحالیکه در تاریخ ۵ دی ماه ۱۶۹۱ پیش از میلاد درگذشته است.
کتاب زرتشت
اَوِستا به معنای اساس و بنیان، نام کتاب مقدس زرتشتیان می باشد. این کتاب برگرفته از زبان های اوستایی، پهلوی و سانسکریت است که در ابتدا شفاهی بوده ولی با گذشته زمان، بعد از اسلام، آن را به شکل مکتوب درآوردند. کتاب اوستا دارای پنج بخش می باشد. باور و اعتقاد مورخان اینست که هنوز توحید یا دوگانه پرستی بودن زرتشت مشخص نشده است و این ابهام از طریق اوستای موجود برطرف نمیشود؛ بدین دلیل که بخشی از این کتاب در دوخدایی صراحت دارد در حالی که در بخش دیگری از این کتاب، توحید استنباط می شود. دین زرتشت طبق گفته های اکثر علمای مسلمان، شریعتی توحیدی میباشد و زرتشتیان از اهل کتاب به شمار می روند.
تعالیم زرتشت پیامبر ایرانی
یکی از مظاهر خدای روشنایی و افروخته نگه داشتن آن، احترام به آتش بود که از مهمترین ویژگی آئین زرتشت به شمار می رفت. روحانی های زرتشتی این کار را در اطراف آتش با انجام مراسمی خاص در معابد آتشکده انجام میدادند. از سخنان مشهور زرتشتیان میتوان به سه اصل گفتار نیک، پندار نیک و کردار نیک اشاره کرد.
برخی از آداب و رسوم مردم ایرانیان مرتبط با تعالیم زرتشتی میباشد که از آن ها می توان به سوگند خوردن به روشنایی چراغ، چهارشنبه سوری و… اشاره کرد. انتظار ظهور سه منجی از نسل زرتشت یکی از مسائل مطرح در میان زرتشتیان به شمار می رود. طبق گفته ی آن ها جهان توسط این منجیان پر از عدل میشود. جهان هستی طبق تعالیم زرتشتی دارای سه دوره سه هزار ساله است و در پایان هر یک از این سه هزار ساله ها هر یک از این منجیان، ظهور می کنند و وقتی که آخرین منجی ظهور می کند، از این رو جهان تمام می شود.
یاران نزدیک زرتشت پیامبر ایرانی
بزرگ ترین یاور و گسترش دهنده دینی بهی، شاه گشتاسب کیانی نام داشته که این شاه، آیین زرتشت را قبول کرده است. کیانیان بیش از سه هزار سال پادشاهی کرده اند. مشهورترین خاندان هوگو به نام های فرشوشتر و جاماسب بودند این افراد به عنوان نزدیک ترین یاران زرتشت محسوب میشدند. بعد از این که زرتشت فوت کرد ، جاماسب به عنوان رهبر پیروان او انتخاب شد. از دیگر یاران نزدیک زرتشت می توان به خاندان فریان اشاره کرد که این خاندان ریشه تورانی داشته اند.
سه گروه از یاران زرتشت در تاریخ وجود دارد که در ادامه با آن ها اشنا می شوید. نخستین گروه زرتشت به نام خیتو شناخته میشدند که به معنی خودمانی می باشد. لقب این گروه، آزادگان بود که با جان و دل، تمامی گفتار زرتشت را می پذیرفتند و تلاش در گسترش آن داشتند. ورزن نام دومین گروه زرتشت بود که این افراد در حلقه قرار داشتند. آنان از زرتشت فاصله داشتند، به همین خاطر نمیتوانستند واژها و سخنان زرتشت را به درستی درک کنند. به چنین گروهی، انجمنیان گفته میشد. سومین گروه زرتشت، اریمن نام داشت که امروزه به آن آریامنش می گویند. این گروه به سخنان زرتشت از راه دور و از کشورهای دیگر، ایمان آورده بودند.
درگذشت زرتشت
زرتشت پیامبر ایرانی براساس سنت، وقتی که به سن ۷۷ سالگی رسید در یک آتشکده در بلخ به قتل رسید و نام قاتل او، توربراتور بود.
چکیده ای از زندگی نامه زرتشت پیامبر ایرانی
نام: زرتشت یا زردشت
زاده: حدودا بین ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ قبل از میلاد
زادگاه:ایران ویج
ملیت: ایرانی
سمت: رهبر و اصلاح گر دینی، فیلسوف و شاعر ایرانی
دین: مزدیسنا