آیین واجیشت ایاثرمگاه، پیشواز چهارمین چهره گهنبار در آتشکده تهران بدون گردهمایی آیینی همکیشان برگزار شد.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، موبد یسناخوان، موبد پدرام سروشپور آیین واجیشت چهارمین جشن گهنبار سال را در یزشنگاه آتشکده تهران برگزار کرد. پدیداری بیماری کووید-۱۹ و پیامدهای آن، برگزاری گردهماییهای آیینی را ناشدنی کرده است. بامداد اشتاد ایزد و مهرماه ۳۷۵۹ زرتشتی که با ۲۰ مهرماه ۱۴۰۰خورشیدی برابری میکند، بهدینان در خانههای خود از ساعت ۵:۳۰ با سرایش بخشهایی از اوستا همزمان با موبدان همبهرهی آیین مینوی شدند.
زرتشتیان با برگزاری آیین واجیشت به پیشواز گهنبار میروند. موبدان از آغاز گاه اوشهین نیمهشب پیش از آغاز گهنبار به یسناخوانی واجیشت میپردازند. موبدان (موبد زوت) در یزشنگاه آتشکده آیین واجیشت را به جا میآورند و موبدان «راسپی» با سرودن بخشهایی از یسنا با موبد «زوت» همکاری میکنند. در هنگام یسناخوانی و سرودن یسنا، موبدان شربت هوم را از کوبیدن و نرم کردن ساقهی گیاه هوم با آب در هاون برنجی به دست میآورند. آیین گهنبار از جشنهای سالیانه است که در شش هنگام یا شش چَهره و هر چهره به مدت پنج روز برگزار میشود. شش چهرهی گهنبار در باور زرتشتیان نماد آفرینش جهان و هستی از سوی پروردگار در شش گام است. شادی اهورایی در جشنهای زرتشتی، با نیایش اهورامزدا و بزرگداشت جلوههای مینوی و گیتوی آفریدگار، با دادودهش، همازوری، هبستگی به بار مینشیند و خویشکاری دلپذیر دینی زرتشتیان میشود.
گهنبار چهرهی ایاثرمگاه، گام چهارم آفرینش و جشنی به پاس پدیداری گیاهان و رستنیها است. گهنبار ایاثرم در پنج روز از روز اشتاد ایزد تا انارام ایزد برپایهی روزشمار زرتشتی برگزار میشود. در گاهشمار خورشیدی از بیستم مهرماه آغاز شده و در بیستوچهرم مهرماه به پایان میرسد.