کارگردان مستند «ویروس سکولار» درباره موضوع این اثر و موضع آن نسبت به سوژه ای که مطرح می کند، صحبت کرد.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، محسن کوقان مستندساز درباره مستند جدیدش با نام «ویروس سکولار» گفت: «ویروس سکولار» درباره بحث نسبت کرونا با دین و مناسک دینی است و این مستند ۲ دغدغه اصلی دارد؛ یکی نسبت جهانی دین و کرونا و دیگری نسبت داخلی و ایرانی آن.
وی درباره دغدغه نسبت جهانی مستند اظهار کرد: وقتی کرونا در جهان همهگیر شد ما یک سری مصاحبه با رهبران مسیحی، یهودی، بودایی و ادیان مختلف دیگر انجام دادیم تا وضعیت دینداری در دوران کرونا را بررسی کنیم. همه آن رهبران دینی بر این نکته که در دوران کرونا توجه مردم به مرگ، یاد خدا و دعا بیشتر شده است، همنظر بودند.
کوقان درباره نسبت داخلی و ایرانی این مستند افزود: در کشور ما هم قطعا همین نکته نزدیکی با خدا اتفاق افتاده است اما در کنار آن چالشی بوجود آمد که آن چالش تعطیلی مناسک دینی بود. ما درباره این چالش بوجود آمده با طیفهای مختلفی از افراد مصاحبه کردیم و به بررسی پرداختیم که اگر مناسک تعطیل بشوند یا نشوند چه اتفاقی میافتد، چرا در چهار دهه انقلاب اسلامی مناسک رشد پیدا کردهاند، این رشد مثبت تلیق میشود یا منفی.
کارگردان مستند«تئوریسین خشونت»درباره موضوع دیگری که در این مستند به آن پرداخته شده است، عنوان کرد: بحث دیگری هم که ما دربارهاش صحبت کردهایم نسبت دین و علم است. اینکه وقتی کرونا وارد کشور شد، طیفی از روحانیونِ خاص در حوزه، مخصوصا در شهر قم که با بسته شدن حرم اهلبیت مخالف بودند، میگفتند ما نباید تماما از دانشمندان علوم تجربی تبعیت کنیم. در همان زمان مصاحبهای از محمدمهدی میرباقری پخش شد که در آن میگفت ما نباید با سازمان بهداشت جهانی نعل به نعل پیش برویم زیرا دانشمندان علم تجربی و علوم پایه قطعا در دنیای جدید اگر علوم را جهتدار بدانیم، با دین در تضاد هستند.
وی با تاکید بر جهتدار نبودن فیلم توضیح داد: چون هنوز دقیقا نسبت ما با کرونا مشخص نیست، ما هم دست به عصا حرکت کردهایم و نخواستیم برای کسی نسخه بپیچیم یا جهتگیری خاصی داشته باشیم. سعی کردهایم فقط گزارش بدهیم یا جریانهای مختلف را پیرامون این موضوع روایت کنیم.
این مستندساز در بخش دیگری از صحبتهایش به پخش مستند قبلیاش تئوریسین خشونت در پلتفرم فیلیمو اشاره کرد و نظر خود را درباره اکران آنلاین، اینگونه بیان کرد: به نظر من اکران آنلاین، اتفاق خیلی خوبی است با توجه به اینکه فیلم قبلیام هم در پلتفرم فیلیمو پخش شد و خیلی بازخوردهای خوبی دریافت کردم، من مخالفتی با این موضوع ندارم، به نظر من خاصیت فضای مجازی اتفاق خوبی است.
وی در پایان با تاکید بر خاصیت تکثرگرایی فضای مجازی، تشریح کرد: وقتی ما درباره فضای مجازی صحبت میکنیم، یک اصل را هم باید بپذیریم، اصل فضای مجازی بر تکثر است، تکثر یعنی تقسیم شدن مخاطب بین پلتفرمهای مختلف، مثلا آپارات بازدیدکنندگان خاص خود را دارد، فیلیمو هم همینطور و…، این خاصیت فضای مجازی است زیرا این فضا، یک رسانه مرکزی نیست که بگوییم بازدیدش هم باید متمرکز باشد، فضای مجازی اسم و خاصیتش را با خود همراه میکند، قطعا مخاطب در پلتفرمهای مختلف پخش میشود.
مستند ویروس سکولار با حضور: مهراب صادق نیا – سیدعباس موسوی مطلق – سیدجواد میری – ناصرنقویان – مرتضی ادیب یزدی- مهدی فدایی مهربانی – محسن حسام مظاهری.