عضو موسسه فرهنگی البلاغ تاکید کرد: گفتوگو یکی از مهمترین راهکار همزیستی مسالمت آمیز بین مسلمانان است و این همان خط مشی دین اسلام است.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، حاج عمار کاظم عبدالحسین محمد افزود: خداوند متعال در قرآن کریم به ما دستور داده است که در مواجهه با مشکلات و نیز در جریان منازعات با دیگران از نیکوترین روشها استفاده کنیم.
عضو موسسه فرهنگی البلاغ در پنجمین وبینار از روز دوم سیوپنجمین کنفرانس بین المللی وحدت، اظهارداشت: امروز تعصب، افراطیگری، خشونت و تروریسم با تمامی اشکال خود به تهدیدی برای همه بشریت در سراسر جهان تبدیل شده است، بنابراین چنین خطر و تهدیدی برای جوامعِ درحال توسعه مضاعف خواهد بود؛ علت این مسأله هم آن است که ما امروز در جوامعِ درحال توسعه شاهد جنگها، نبردها، درگیریها، مناقشات و منازعات مختلفی هستیم؛ منازعاتی که قطعا بر رشد و توسعه این جوامع تأثیرگذر خواهند بود.
وی افزود: از سوی دیگر، جوامع در حال توسعه با چالشها و معضلات خارجی نیز رو به رو هستند، چراکه بیگانگان تلاش میکنند تا از رهگذر فتنهافکنی در این جوامع زمینه شعلهور شدن آتش جنگهای داخلی و منطقهای را فراهم سازند و بیگانگان تلاش میکنند تا روح نفرتپراکنی را در جوامع در حال توسعه را احیا و میان مسلمانان شکاف ایجاد کنند در واقع آنها بیشتر جوامعِ ضعیفتر را هدف قرار میدهند تا میان اقشار مختلف فاصله و دوری به وجود آورند.
حاج عبدالحسین محمد ادامه داد که متأسفانه در شرایط کنونی ما شاهد جنگها و منازعات فرقهای، دینی و طایفهای هستیم، قدرتهای منطقهای و بینالمللی در طول سالهای گذشته تلاش کردهاند تا از جنگها و منازعات مذکور برای تحقق اهداف و منافع خود بهرهبرداری کنند.
** برگزاری کنفرانس وحدت اسلامی خدمت بزرگی به جهان اسلام است
رهبر حزب جماعت اسلامی بلوچستان در وبینار سیوپنجمین کنفرانس بین المللی وحدت افزود: برگزاری کنفرانسهایی همانند کنفرانس وحدت اسلامی خدمت بزرگی به جهان اسلام و مسلمانان است و آثار و نتایج آن به خوبی در سراسر جهان اسلام مشاهده می شود، چرا که در آن پیروان فرق و مذاهب اسلامی با یکدیگر تعامل می کنند و میان آنها همدلی ایجاد می شود که همه اینها نتیجه و ثمره همان کنفرانس ها است.
مولانا «عبدالحق هاشمی» گفت: کنفرانس وحدت اسلامی فرصت ویژهای برای رساندن پیام اتحاد و همبستگی به کشورهای اسلامی است و برگزاری این کنفرانس یادگار بزرگانی همچون شیخ محمد تقی قمی، شیخ حسن البنا، شیخ شلتوت بوده است.
وی ادامه داد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، امام خمینی (ره) این راه پر فراز و نشیب را ادامه دادند و از آن پاسداری کردند، زمانیکه ایشان متوجه شدند که این مجلس در مصر به دلیل شرایط سیاسی آن کشور به کار خود ادامه نمی دهد، دستور دادند و اعلام کردند که ایران میزبان برگزاری کنفرانس وحدت است و از آن محافظت خواهد کرد؛ پس از رحلت ایشان حضرت آیت الله خامنهای ادامه دهنده راه ایشان شدند.
مولانا هاشمی افزود: برگزاری کنفرانسهایی همانند کنفرانس وحدت اسلامی خدمت بزرگی به جهان اسلام و مسلمانان کرده و آثار و نتایج آن به خوبی در سراسر جهان اسلام مشاهده می شود.
وی با طلب آمرزش برای طلایه داران تقریب از جمله آیت الله واعظ زاده خراسانی و آیت الله تسخیری، اظهارداشت: این بزرگان خدمت ارزنده ای را در راه تقریب و وحدت اسلامی به جهان اسلام کرده اند و باید گفت هدف از برگزاری کنفرانس وحدت اسلامی احیای سنت پیامبر اسلام در جهان کنونی است.
رهبر حزب جماعت اسلامی بلوچستان با اشاره به موضوع صلح و جنگ و ضوابط یک جنگ منصفانه تصریح کرد: در زمان حاضر حساس ترین موضوع همین مسئله است زیرا در کشورهای مختلف جهان گروه هایی وجود دارند که طبق اهداف خود به جهاد مشغول هستند و برخی دیگر علیه مردم و مسلمانان در حال جنگ هستند و آنها گمان می کنند که کار عظیمی انجام می دهند و به اسلام خدمت می کنند در صورتی که این چنین نیست.
** تفاوت مسلمانان تنها در میزان تقوای آنها است
استاد فقه در موسسه عالی تمدن اسلامی در تونس ادامه داد: دین اسلام هرگونه فرقهگرایی، جنگ و منازعات اسلامی را مردود شمرده و از امت اسلامی واحد سخن گفته است و همه ما میدانیم که در اسلام میان عرب و عجم هیچ تفاوتی وجود ندارند و تفاوت مسلمانان تنها در میزان تقوای آنها است.
«ابراهیم الشائبی» استاد فقه در مؤسسه عالی تمدن اسلامی تونس در بینار سیوپنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، اظهارداشت: امروز ما شاهد آن هستیم که قدرتهای استکباری، امت اسلامی و کشورهای جهان اسلام را تهدید میکنند و صهیونیسم جهانی نیز فلسطین را به اشغال خود درآورده و به یهودیسازی قدس اشغالی ادامه می دهد.
الشائبی افزود: همین زیاد و ضعیف بودن مسلمانان است که باعث میشود تا طغیانگران و ستمگران در سرزمینهای ما پیروز شوند و قدرتهای امپریالستی به سرزمینهای ما و به خاکهای ما چشم طمع داشته باشند که همه اینها نشان از ضعف و وهن است.
استاد فقه در مؤسسه عالی تمدن اسلامی تونس در همین خصوص ادامه داد: از رسول خدا (ص) پرسیدند که ای پیامبر خدا، وهن به چه معنا است؟ ایشان در پاسخ گفتند: «وهن به معنای حب دنیا و ناخوشایندی مرگ است»، از همین رو، این مسأله بسیار مهم است که ما بر دنیا چیره باشیم و دنیا در قلب ما جایگاهی نداشته باشد، در این شرایط، ما حتی از یک وجب از خاک سرزمینهای اسلامی خود در برابر بیگانگان نیز نخواهیم گذشت.
** وحدت بین مذاهب اسلامی از نیازهای مهم جهان اسلام است
شیخ عبدالواحد خواجوی امام جمعه اهل سنت شیراز نیز در این وبینار اظهار داشت: وحدت در بین همه مذاهب اسلامی اعم از شیعه و سنی از نیازهای اساسی و مهم اسلام است که خداوند متعال به آن امر کرده و می فرماید: همگی به رشته ناگسستنی قرآن خدا چنگ زنید و پراکنده نشوید؛ در این آیه مساله اتحاد میان مسلمانان و مبارزه با هرگونه تفرقه و اختلاف مطرح شده است و دستور داده است که برای تضمین اتحاد خود به حبل الله چنگ بزنید و به پذیرش داوری قرآن و سنت به هنگام بروز اختلاف تاکید شده است.
وی ادامه داد: مسلمانان در سایه دین مبین اسلام به برادری رسیدند و با محوریت قرآن کریم و تمسک به سیره رسول الله (ص) با هم متحد شده اند؛ پیروان مکتب اسلام، اندیشمندان دینی و منادیان وحدت در بین مسلمانان ندای برادری سر دادند و بر مشترکات دینی تاکید کردند بنابراین امت اسلامی در برابر کفر و استکبار ایستادگی کرد، چرا که اعتصام بحبل الله و تمسک به قرآن کریم و عمل به سیره پیامبر(ص) کلید نجات، و عظمت مسلمانان است.
شیخ خواجوی تصریح کرد: امروز بیداری اسلامی در سراسر جهان اسلام به اوج خود رسیده است، اما استکبار با هزاران ترفند و به عناوین مختلف و با روشن کردن آتش تفرقه و به جان هم انداختن مسلمانان توانسته اند نقشه پلید خود را پیاده کنند و متاسفانه از طریق سران بعضی از کشورهای اسلامی آتش کینه و کدورت در بین گروه ها و مذاهب مختلف اسلامی را شعله ور ساخت تا به اهداف شوم خود برسد.
امام جمعه اهل سنت شیراز توضیح داد: باید بدانیم که جنگ اصلی میان اسلام و استکبار جهانی است؛ بنابراین مسلمانان باید حول همین محور بایکدیگر متحد شوند و از اختلاف و تفرقه بپرهیزند؛ زیرا در اثر تفرقه، قتل و غارت و ویرانی به وقوع می پیوندد و در نتیجه استکبار جهانی در راس آن ها آمریکای جنایتکار و رژیم اشغالگر اسرائیل مستحکم می شود.
شیخ خواجوی گفت: کسانی که خود را پیرو قرآن کریم و سنت رسول الله (ص) می دانند از این ویژگی که خداوند می فرماید برخوردارند که در برابر کفار تند و سرسخت و با یکدیگر مهربان و دلسوزند؛ بنابراین مسلمانان نباید جنگ را به زیان اسلام و به نفع دشمنان پیش ببرند.
امام جمعه اهل سنت شیراز تصریح کرد: مذاهب مختلف اسلامی در اصل و اساس دین اسلام با هم مشترک هستند و فقط در برخی از مسائل فرعی دین با هم اختلاف دارند که در این خصوص رسول الله (ص) فرموده اند: اختلاف امت من (در مسائل فرعی) رحمت است، چراکه برداشت از آیات و احادیث اجتهاد علمای مجتهد است و هدف همه مجتهدین از اجتهادشان این است که به آن چه را که خداوند عز و جل و پیغمبر اسلام (ص) فرموده اند برسند.
** تاکید بر ضرورت تشکیل موسسه جهانی زکات
حسن بن طلال ولیعهد پیشین اردن در سی و پنجمین کنفرانس وحدت اسلامی تصریح کرد: گرامیداشت میلاد پیامبر (ص) ما را متذکر شیوه پیامبر(ص) در پذیرش اختلافات و احترام به آرای دیگران می کند.
وی با بیان این که میلیونها مسلمان از پیامدهای جنگ، درگیری و انواع بلاها رنج میبرند، افزود: همین امر ما را بر آن میدارد تا به دنبال پاسخی برای چالشهای موجود در برابر ملتهای متضرر باشیم تا کرامت انسانی به عنوان یکی از حقوق اساسی آنها مصون نگه داشته شود.
بن طلال با یادآوری این که کشورهای غربی همه ساله در راستای سرمایهگذاری انسانی صدها هزار نفر از پناهندگان و آوارگان عرب و مسلمان را از ملیتها، ادیان و مذاهب مختلف میپذیرند، این پرسش را مطرح کرد که آیا ما باید در برابر از دست دادن سرمایه انسانی خود و تنوع دینی و فرهنگی که وجه تمایز تمدن و منطقمان است، سکوت کنیم؟
وی تاکید کرد: ما امروز نیازمند همکاریهای مشترک و هماهنگی در همه زمینهها برای پایان دادن به رنجها و کاهش آثار بحرانها بر میلیونها مسلمان هستیم.
بن طلال به نقش مهم زکات در از بین بردن فقر و نیاز در جامعه اسلامی به طور اخص و همه جهان به طور اعم اشاره کرد و ادامه داد: بار دیگر بر لزوم تشکیل موسسه جهانی زکات تاکید میکنم.
وی در ارتباط با مساله وحدت و دوری از تفرقه و درگیری خاطرنشان کرد: وحدت یک امر مرحلهای و عارضی در اندیشه اسلامی نیست بلکه یک هدف کلی است که تعالیم اسلامی بر آن تاکید دارند.
** سی و پنجمین کنفرانس وحدت اسلامی در یک نگاه
مباحث سی و پنجمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی در هشت محور جنگ و صلح عادلانه، اخوت اسلامی و مبارزه با تروریسم، آزاد اندیشی دینی، پذیرش اجتهاد مذهبی و مقابله با تکفیری و افراطی گری، همدلی و همدردی اسلامی و پرهیز از تنش ها و منازعات، احترام متقابل بین مذاهب اسلامی، رعایت ادب اختلاف و پرهیز از مشاجره، حرمت شکنی و توهین، تبیین امت واحده و اتحادیه کشورهای اسلامی، فلسطین و مقاومت اسلامی و بزرگداشت مرحوم آیت الله محمدعلی تسخیری مطرح می شود.
هدف از برگزاری کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی، ایجاد اتحاد و همبستگی در بین مسلمانان، همفکری علماء و دانشمندان جهت تقریب دیدگاههای علمی و فرهنگی آنان و نیز بررسی و ارائه راهکارهای عملی جهت دستیابی به وحدت اسلامی و تشکیل امت واحده در جهان اسلام و حل مسائل و مشکلات مسلمانان و ارائه راه کارهای مناسب در این خصوص است.
در این کنفرانس ۵۱۴ سخنرانی برگزار می شود که ۲۳۰ سخنرانی با حضور ۵۲ مهمان از ۱۶ کشور به صورت حضوری و ۱۸۰ سخنران از شخصیت های فرهنگی و سیاسی داخل کشور خواهد بود.
همچنین۳۶۰ سخنرانی به صورت وبیناری است که شامل ۱۸۰ سخنرانی خارجی و بین المللی و ۱۸۰ سخنرانی ایرانی است. این سخنرانی ها از کانال های یک و دوی کنفرانس وحدت پخش میشوند.
بسیاری از این برنامه ها با همکاری وزارت امور خارجه، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نمایندگان مقام معظم رهبری در کشورها و ستاد کنفرانس ضبط شده که در کنفرانس پخش خواهد شد. ۲۴ نشست وبیناری نیز برگزار می شود که هر نشست با حضور ۱۵ سخنران از شخصیت های جهان اسلام خواهد بود که مجموعه افراد خارجی از ۳۹ کشور جهان است و برنامه سخنرانی ها به صورت زنده در فضای مجازی و در سایت مجمع تقریب مذاهب اسلامی پخش می شود.
۱۷ نفر از شخصیت های برجسته نیز به صورت حضوری در چهار جلسه سخنرانی خواهند کرد و این مراسم با رعایت شیوه نامه های بهداشتی برگزار می شود. همچنین ۵۰ مقاله علمی که به دبیرخانه کنفرانس در دانشگاه مذاهب اسلامی، رسیده، در این کنفرانس مطرح می شود.
کنفرانس سی و پنجم دارای دو بخش علمی و اجرایی است که در بخش اجرایی کارگروه های محتوا و اطلاعات ملی، محتوا و اطلاعات بین المللی، تدوین و تولید و کارگروه رسانه و تبلیغات فعالیت می کنند.
برگزارکنندگان کنفرانس امسال سعی کرده اند اندیشمندانی از تمام مناطق جغرافیایی مانند آمریکای جنوبی، آفریقا، جنوب شرق آسیا، آسیای میانه و قفقاز را دعوت کنند و قرار است این سخنرانی ها در فضای مجازی به زبان های فارسی، انگلیسی و عربی بارگذاری شود.
هفته وحدت در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی از سوی امام خمینی (ره) مطرح شد و همه ساله از ۱۲ ربیع الاول سالروز میلاد پیامبر اعظم (ص) به روایت اهل سنت آغاز می شود و تا ۱۷ ربیع الاول سالروز ولادت رسول خدا (ص) به روایت شیعیان ادامه خواهد داشت که امسال از ۲۷ مهر آغاز شده و تا دوم آبان خواهد بود. در همین راستا کنفرانس بین المللی وحدت از سوی جمهوری اسلامی ایران برگزار می شود.
مجمع تقریب مذاهب اسلامی از سال ۶۹ به دستور رهبر معظم انقلاب تشکیل شده، تاکنون ۳۴ دوره از کنفرانس وحدت برگزار شده است که اولین تا چهارمین کنفرانس وحدت قبل از تشکیل مجمع تقریب مذاهب در سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شده است.