حجتالاسلام علیاکبر عالمیان، عضو هیئت علمی جامعهالمصطفی، تحلیل تاریخی ریشههای دشمنی امویان با حمزه(ع) را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: دشمنی شاخه سفیانیان با حضرت حمزه(ع) بسیار پررنگتر از دشمنی امویان است و کینه سفیانیان در مورد وی دلایل بیشماری دارد.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، نعمتالله صفریفروشانی در کنگره بینالمللی حضرت حمزه(ع) اظهار کرد: فلسفه وجودی همایش، پنلهای تخصصی آن است که روز گذشته دو پنل «قرآن، سنت و تاریخ»، «ادبیات، رسانه و منبع شناسی» برگزار شد که حاصل آن مجموعه کتبی ارزشمندی پیرامون حضرت حمزه(ع) شد.
صفری فروشانی ادامه داد: از میان مقالات دریافت شده، ۳۵ مقاله با رتبه علمی- تخصصی، علمی- ترویجی و علمی- پژوهشی دستهبندی شده است و یک جلد کتاب به مقالات تاریخ اختصاص خواهد یافت. همچنین دو جلد کتاب ویژه همایش درباره زندگینامه حضرت حمزه(ع) سفارش داده شده و کتاب دیگری با عنوان «نقد و بررسی حمزه نامه» آماده است که در این مراسم رونمایی خواهد شد.
دبیر علمی همایش بینالمللی حضرت حمزه(ع)، با اشاره به چهار مقاله علمی- تخصصی و علمی- پژوهشی، از انتشار برجستهترین مقالات این همایش خبر داد و یادآور شد: دو پنل همایش، مهمترین بستر و زمینه ارائه مقالات علمی است که در روز گذشته با وجود مشکلات فراوان، تحت عنوان «قرآن سنت و تاریخ» به ریاست حجتالاسلام والمسلمین ناصر رفیعی و «ادبیات رسانه و منبع شناسی» به سرپرستی خودم برگزار شد که در آن پنج مقاله مطرح و ناقدان به صورت تخصصی مقالات یاد شده را نقد کردند.
وی ابراز کرد: در باب منبع شناسی، مقاله «جایگاه حضرت حمزه(ع) در فضای دیجیتال» نوشته علی جباری، وضعیت و جایگاه حضرت حمزه(ع) در فضای مجازی، پایگاههای داده، ویکیهای تخصصی، مجلات و کتابشناسیها به بحث و بررسی گذاشته شده است.
سخنگوی پیامبر در فیلم محمد رسولالله(ص)
صفریفروشانی، با تاکید بر اینکه حجتالاسلام موسی خاموشی در مقالهای شخصیت حضرت حمزه(ع) را در فیلم محمد رسولالله(ص) بررسی نموده است، خاطرنشان کرد: در این فیلم، حضرت حمزه(ع) زبان پیامبر(ص) عنوان شده است و با توجه به جنگآوری، شجاعت، مهربانی و دلسوزی ایشان، کارگردان این فیلم، حضرت حمزه(ع) را به نوعی سخنگوی رسولالله(ص) معرفی میکند.
وی افزود: محمدرضا یوسفی و سیده سادات موسوی مقاله مشترکی با عنوان «بررسی شخصیت حضرت حمزه(ع) در شعر قدیم فارسی» ارائه و اشعار شعرای پارسی زبان را در مقوله شجاعت، شهادت و ابعاد عرفانی حضرت حمزه(ع) تبیین کردند.
دبیر علمی همایش بینالمللی حضرت حمزه(ع) ادامه داد: سیدجعفر مرتضیعاملی را برجستهترین نگارشگر تاریخ اهلبیت(ع) در دوران معاصر دانست که مقالهای با موضوع «نقش حمزه(ع) در کتاب «الصحیح من سیره نبیالاعظم» در پنل تخصصی همایش بینالمللی حضرت حمزه(ع) ارائه کرد. نویسنده ضمن تبیین جایگاه حضرت حمزه(ع) در «الصحیح»، چگونگی وفق گزارهها را در منابع شیعی بررسی کرده است.
استاد جامعهالمصطفی العالمیه بیان کرد: در مقالهای دیگر منابع کهن تاریخی درباره حضرت حمزه(ع) تحت عنوان «حمزهبن عبدالمطلب در نگاه بلاذری» بررسی شده است.
دشمنی و کینه سفیانیان با حمزه(ع)
سپس حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر عالمیان، عضو هیئت علمی جامعهالمصطفی طی سخنانی در این همایش، تحلیل تاریخی ریشههای دشمنی امویان با حضرت حمزه(ع) را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: دشمنی شاخه سفیانیان با حضرت حمزه(ع) بسیار پررنگتر از دشمنی امویان است و کینه سفیانیان در مورد وی دلایل بیشماری دارد.
وی، با اشاره به اینکه ابوسفیان جایگاه ویژهای در میان قبایل پیش از اسلام داشتند، خاطرنشان کرد: علت اصلی کینه خاندان سفیانیان، در رقابتهای جاهلی است که به صورت کینه خود را نمایان میکند. کینهورزی جریان بنیامیه به حضرت حمزه(ع)، در چگونگی برخورد با پیکر حضرت حمزه(ع) نمود عینی مییابد و در مقالهای این جریان با عنوان «آکله الاکباد» از منظر تاریخی بررسی شده است.
یادآور دوران سیاه امویان
استاد جامعهالمصطفی العالمیه، با بیان اینکه شیوه برخورد امویان و شاخه سفیانیان، تخریب حضرت حمزه(ع) بود و کینهورزی را در مسیر قداستزدایی از این چهره در پیش گرفتند، خاطرنشان کرد: توهین ابوسفیان و معاویه به حضرت حمزه(ع) و جاریسازی نهر آب از میان شهدای احد، بخشی از مصادیق کینه توزی امویان است.
حجتالاسلام والمسلمین عالمیان، با بیان اینکه قبر حضرت حمزه(ع) یادآور دوران سیاه امویان به عنوان مدعیان خلافت رسول الله(ص) بود، خاطرنشان کرد: غیر از حسادت و رقابت جاهلی، حمایتهای خاص حضرت حمزه(ع) از اسلام و رسول الله(ص)، از دیگر عوامل کینهتوزی امویان به شخصیت حضرت حمزه(ع) بود.
عضو هیئت علمی جامعهالمصطفی با بیان اینکه اسلام امویان واقعی نبود و صرفاً مقولهای مصلحت اندیشانه به شمار میرفت، بیان کرد: تخریب نزدیکان پیامبر(ص) و افرادی که نماد حمایت از رسول الله(ص) بودند، یکی از رویههای جریان اموی بود.
وی اسلام متعصبانه همراه با تعقل، عشق و علاقه به رسول الله(ص) و حمایت از ایشان را ستودنی توصیف کرد و گفت: با ارائه میزان و عمق علاقه رسول الله(ص) به حضرت حمزه(ع)، میتوان کینهتوزی امویان به ایشان را به خوبی تبیین کرد.