ظلم است که امام (ره) را فقط یک شخصیت مذهبی و سیاسی بدانیم
علی محمدی با بیان این نکته که ما دانشگاهیان وظیفه داریم منویات حضرت امام (ره) نسبت به دانشگاهها را دائماً مطالعه کنیم و فراروی جوانان قرار دهیم، گفت: معتقدم باید بیشتر درباره شخصیت حضرت امام (ره) صحبت کنیم و این ظلم به امام است که ایشان را فقط یک شخصیت مذهبی و یک رهبر سیاسی بدانیم.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، نظام آموزش عالی و جامعه دانشگاهی کشور همواره مورد توجه بنیانگذار انقلاب اسلامی قرار داشته است. حضرت امام خمینی (ره) بارها به اهالی دانشگاه نسبت به توطئهها و دسیسههای بیگانگان هشدار دادهاند. ایشان همچنین تأکید بسیاری بر حکمرانی اندیشه و فرهنگ اسلامی در دانشگاههای کشور و در میان دانشجویان با هدف تربیت نسلی فرهیخته و انقلابی در راستای خودباوری، عزت و استقلال کشور داشتهاند.
در همین راستا و برای بررسی بیشتر جایگاه دانشگاه و دانشجویان در اندیشه امام خمینی(ره) با علی محمدی، سرپرست معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه فرهنگیان به گفتوگو نشسته ایم که در ادامه میخوانید:
ابتدا بفرمائید که حضرت امام خمینی(ره) چه نگاهی نسبت به دانشگاه و دانشگاهیان داشتند؟
درخصوص شخصیت حضرت امام خمینی(ره) مطالب زیادی گفته شده است. ایشان در ابعاد مختلف مرجع و صاحبنظر بودند و اساساً اگر فردی از ابعاد مختلف، نتواند به رشد و تعالی برسد نمیتواند یک جامعه را رهبری کند. طبیعتاً حضرت امام(ره) نگاه ویژهای به جوانان، دانش آموزان، دانشجویان و معلمان داشتند و نگاه ایشان درباره دانشگاهها، نگاهی راهبردی و اساسی بود.
جریانسازی و تاثیری که حضرت امام(ره) از سال ۱۳۴۲ در بین جوانان، دانش آموزان و دانشجویان داشتند منجر به پیروزی انقلاب اسلامی شد. به هر حال دانشجویان به عنوان پیش قراولان نهضت امام خمینی(ره) هم در جریان شکلگیری نظام اسلامی فعال بودند و هم بعد از آن در هشت سال دفاع مقدس و حضور در جبههها به صورت عملی با امام همراه شدند و بعد از جنگ نیز در سنگر تعلیم و تربیت و سکوهای علمی فعالیت داشتند.
امام خمینی(ره) همواره میفرمودند که امید من شما دانش آموزان و دانشگاهیان هستید لذا به نظرم اگرچه دانشگاهیان درباره آرمانهای حضرت امام تلاشهایی صورت دادهاند اما آنطور که شایسته و بایسته بود همه این اهداف و آرمانها جامعه عمل نپوشیده و تلاشها کافی نبوده است. بنابراین ای کاش نسبت به آرمانهای حضرت امام و نگاه بلند ایشان به دانشجویان و دانشگاهیان، نوعی آسیب شناسی و نگاه مجدد داشته باشیم و راه نجات کشور خصوصاً اصلاح مسائل علمی و فرهنگی دانشگاه این است که یکبار دیگر به آن اندیشهها و منویات مراجعه کنیم تا به رسالتی که ایشان بر دوش ما دانشگاهیان قرار دادهاند عمل کنیم.
برخی فکر میکنند جوانان امروز به خوبی با اندیشهها و آرمانهای حضرت امام خمینی(ره) آشنا نیستند. تحلیل شما چیست؟
برخلاف تصور گروهی که فکر میکنند جوانان امروز حضرت امام(ره) را به خوبی نمیشناسند و از آرمانهای ایشان فاصله گرفتهاند اما به عنوان فردی که در دوران حیات امام به عنوان یک نوجوان در مبارزات شرکت میکردم و توفیق حضور در جبهههای جنگ را داشتم عمیقاً معتقدم جوانان امروز و در این قرن جدید، با اندیشههای امام خمینی آشنایی دارند و نام خمینی برجستهتر از دهه شصت میدرخشد.
اساساً کلمه خمینی را میتوانیم برترین کلمه قرن گذشته بنامیم لذا بر اساس بیانیه گام دوم که از سوی رهبر فرزانه انقلاب صادر شد باور دارم اگر جوانان امروز، برتر از دانشجویان و جوانان دهه شصت پای نظام، انقلاب و رهبری نباشند قطعاً کمتر نیستند. شخصی از من پرسید که چگونه با قاطعیت چنین دیدگاهی را بیان میکنید که گفتم من اینها را اردوهای راهیان نور، هیئات مذهبی و راهپیمایی اربعین میبینم و هرچند در فضای مجازی سعی شده بین امت و امام و دانشگاهها و حضرت امام(ره) فاصله ایجاد شود و آرمانها به فراموشی سپرده شود اما معتقدم آرمانهای حضرت امام(ره) زنده هستند و بروز و ظهور زیادی هم دارند.
دانشگاهیان چه وظایفی در قبال آرمانها و اندیشههای حضرت امام(ره) دارند؟
ما دانشگاهیان مخصوصاً در حوزههای فرهنگی وظیفه داریم منویات حضرت امام(ره) نسبت به دانشگاهها را دائماً مطالعه کنیم و فراروی جوانان قرار دهیم. معتقدم باید بیشتر درباره شخصیت حضرت امام(ره) صحبت کنیم و این ظلم به امام است که ایشان را فقط یک شخصیت مذهبی و یک رهبر سیاسی بدانیم بلکه حضرت امام(ره) برای همه اقشار جامعه مرجع و الگو هستند و هر جوان، دانشجو و استادی با هر اندیشهای که داشته باشد میتواند بر اساس منویات ایشان مسیر حرکت خود را به خوبی پیدا کرده و به اعتلا برسد.
برگزاری مراسماتی همانند مراسم سالگرد رحلت نیز نوعی یادآوری و اقدامی ارزنده است اما نباید فقط به یک روز و تاریخ که آن هم سالگرد وفات حضرت امام(ره) است اکتفا کنیم بلکه باید در خصوص تبیین اندیشههای ایشان در حوزههای فرهنگی و بصیرتی در دانشگاه بیشتر کار کنیم چراکه دشمن تلاشهای زیادی انجام داده که بین دانشگاهیان و دانشجویان و حضرت امام(ره) فاصله ایجاد کند لذا باید با یک کار جهادی این فاصله را کم کرده و جوانان را به میزان بیشتری با اندیشههای حضرت امام(ره) خمینی(ره) آشنا کنیم.
در همین راستا نقش اساتید و یادگاران دفاع مقدس و کسانیکه با امام زندگی کرده و از ایشان رهنمود گرفتهاند و به فرمان حضرت امام(ره) در جبهههای جنگ حاضر شدند بسیار پررنگ و رسالتشان سنگین است لذا باید بر اساس رهنمودهای رهبر معظم انقلاب از جمله جهاد تبیین و بیانیه گام دوم انقلاب درخصوص تبیین و تشریح آرمانهای امام نسبت به دانشگاهها بکوشند و شخصیت امام را به میزان بیشتری معرفی کنند.
در دانشگاه فرهنگیان و مخصوصاً معاونت فرهنگی برای تبیین اندیشههای حضرت امام(ره) چه اقداماتی انجام شده است؟
خدا را شاکریم که بدون غلو میتوانیم بگوییم دانشگاه فرهنگیان در حوزههای فرهنگی، تربیتی، دینی و انقلابی پیشقراول دانشگاههای کشور است و دلیلش هم این است که کسانیکه حرفه معلمی را انتخاب میکنند جوانان پرشور، علاقهمند، متعصب، پرحرارت و مذهبی هستند. معتقدم نام امام خمینی(ره) و اندیشههای ایشان در دانشگاه فرهنگیان بروز و ظهور بسیار زیادی دارد و ما در حد توان خودمان تلاش کردهایم این اندیشهها را برای دانشجو معلمان و عموم جامعه تبیین کنیم و قطعاً باید تلاشهای بیشتری هم در این راستا به خرج بدهیم.
برای ما باعث افتخار است که بتوانیم در جهت تحقق منویات حضرت امام خمینی(ره) تلاش راهبردی انجام دهیم و این از برنامههای جدی معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه فرهنگیان است و انشاء الله بر اساس جهاد تبیین، هم اندیشههای امام را تبیین کرده و هم با اندیشههایی که باعث شده بین امام و نسل جدید و مخصوصاً دانشجویان فاصله ایجاد شود مقابله کنیم.