خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

ماجرای دستگیری روحانی شیعه پاکستانی و آغاز بزرگترین اعتراض شیعیان پاکستان

تجمع شیعیان پاکستان در اعتراض به تصویب قوانین جنجالی مقابله با توهین به مقدسات موجب دستگیری حجت الاسلام حسینی روحانی شیعه پاکستانی شد.

به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، اواخر مردادماه در جریان اعتراضات شیعیان پاکستان به لایحه جنجالی مقابله با توهین به مقدسات، روحانی شیعه حجت الاسلام سید باقر حسین الحسینی جانشین امام جمعه اسکاردو که در تجمع شیعیان سخنرانی کرده بود، توسط نیروهای امنیتی پاکستان دستگیر شد. این دستگیری سرآغازی برای شعله ور شدن اعتراضات جدید شیعیان در این منطقه شد.

لایحه جنجالی

بهمن ماه ۱۴۰۱ لایحه اصلاحی قانون جلوگیری از توهین به صحابه پیامبر (صلی الله علیه وآله) و اهل بیت (علیهم السلام) و امهات المؤمنین با اتفاق آراء اعضای مجلس ملی پاکستان به تصویب رسید تا پس از تصویب در مجلس سنای پاکستان و امضای رئیس جمهور به قانون تبدیل شود. براساس اصلاحیه قانون «دفاع از ناموس صحابه»، مجازات توهین به صحابه و اهل بیت علیهم السلام شامل ۱۰ سال حبس و در مواردی هم می‌تواند منجر به حبس ابد شود.

چندی پیش نیز این لایحه جهت تصویب در سنا مطرح و این بار بدون بررسی و حتی مشاهده متن لایحه، به تصویب رسید. اگرچه عارف علوی رئیس جمهور پاکستان حاضر به تایید این قانون جنجالی نشد و آن را برای بازنگری بیشتر به پارلمان پس فرستاد اما تصویب فوری این لایحه علیرغم ابهامات موجود در آن موجب اعتراض شیعیان این کشور شد. مجلس وحدت مسلمین به عنوان حزب پیشرو شیعیان پاکستان تصویب اصلاحیه قوانین توهین به مقدسات در مجلس این کشور را ترفند عناصر تکفیری برای تخریب فضای صلح و برادری میان پیروان مذاهب اسلامی در پاکستان دانست.

حجت الاسلام و المسلمین ناصر عباس جعفری رئیس این حزب تصویب لایحه یادشده را یک قانون سیاه و مغایر با قانون اساسی پاکستان دانست و نسبت به سوء استفاده نیروهای افراطی در پاکستان از قانون به اصطلاح مقابله با توهین به مقدسات و عقاید مذاهب اسلامی هشدار داد.

تجمعات اعتراضی

اواخر مردادماه بزرگترین اجتماع شیعیان پاکستان در پایتخت این کشور در اعتراض به تصویب قوانین جنجالی مقابله با توهین به مقدسات برگزار شد و رهبران مذهبی و سیاسی شیعه طی اولتیماتومی به دولت اعلام کردند که در صورت عدم توجه به هشدار شیعیان، ۲۵ شهریور دست به تحصن بزرگ در پایتخت خواهند زد.

حجت الاسلام سید باقر حسین الحسینی جانشین امام جمعه اسکاردو مرکز ایالت گلگت بلتستان نیز در حمایت از این گردهمایی سخنانی ایراد کرد و تصریح داشت که در اول ماه ربیع الاول (۲۵ شهریور) در اجتماع عظیم معترضین به تصویب این لایحه شرکت خواهد کرد.

اما اعلام این حمایت به مزاج عناصر تکفیری که خود را «اهل سنت و جماعت» (گروه تروریستی سپاه صحابه سابق) می‌نامند، خوش نیامد و به همین منظور انجمن اهل سنت و جماعت گلگت بلتستان ۲۸ مرداد شکایتی علیه جانشین امام جمعه اسکاردو ثبت کرد. این گروه تندرو در متن شکایت مدعی شدند که سید باقر الحسینی ضمن سخنرانی علیه لایحه ناموس صحابه، علیه معاویه و ابوسفیان از کلمات توهین‌آمیزی استفاده کرده است که این امر منجر به جریحه‌دار شدن احساسات مسلمانان شد.

دستگیری حجت‌الاسلام حسینی

با عدم موفقیت این اقدام، این افراد فراخوانی را برای برگزاری اجتماع در مسجد الاقصی منطقه منتشر کردند. به همین منظور تعدادی از پیروان مکتب تکفیری و تروریستی سپاه صحابه روز سه شنبه ۳۱ مرداد گردهم آمدند. سخنرانان پس از ایراد سخنان خود، اعلام کردند که تحصن ما با بستن جاده قره قروم آغاز شده است و تا دستگیری سید باقر الحسینی ادامه خواهد داشت.

در اجتماعات برگزار شده از سوی این عناصر تکفیری علیه سید باقر الحسینی در منطقه دیامر، شعارهای «شیعه کافر» نیز سرداده شد. این تجمع اعتراضی در نهایت منجر به دستگیری حجت الاسلام حسینی شد.

ناگفته نماند سید باقر الحسینی پروژه آب‌رسانی به یکی از مناطق ایالت گلگت-بلتستان را پیگیری می‌کرد که موفقیت بزرگی از جنبه سیاسی برای شیعیان منطقه بود. برخی از فعالین رسانه‌ای بر این باورند که تحرکات اخیر عناصر سپاه صحابه به منظور شکست دادن این پروژه است. همچنین گفته شده سخنرانی سید باقر الحسینی تنها یک بهانه بوده و هدف اصلی شکست دادن شیعه در این پروژه مردمی است.

واکنش شیعیان

از سوی دیگر انجمن‌ها و گروه‌های شیعه ایالت گلگت-بلتستان ضمن اعلام حمایت از سید باقر حسین الحسینی، اقدامات صورت گرفته از سوی عناصر سپاه صحابه را گامی برای ناامن کردن منطقه و ایجاد درگیری و شعله‌ور ساختن تفرقه مذهبی عنوان کردند.

شیعیان این ایالت در واکنش به دستگیری سید باقر حسینی به خیابان‌ها آمدند. اگر چه رسانه‌های پاکستان این اعتراضات را پوشش ندادند اما تصاویر و فیلم‌های منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نشان‌دهنده جمعیت بالای شیعیان در این اعتراضات بود تا جایی که برخی رسانه‌ها این تجمعات را بزرگترین تظاهرات اعتراضی این منطقه تا کنون اعلام کردند. حجت الاسلام محمد حسن جعفری از علمای شیعه پاکستان و امام جمعه اسکاردو با اعلام اینکه ما خواهان آزادی سید باقر الحسینی هستیم گفت اگر این خواسته ما برآورده نشود از مردم می‌خواهیم یک بار دیگر به خیابان‌ها بیایند.

تهدید به جدایی در ایران کوچک

منطقه گلگت-بلتستان از نظر اداری به سه بخش تقسیم می‌شود: بلتستان، دیامر و گلگت. این منطقه از غرب با استان پاکستانی خیبر پختونخوا، در شمال با دالان واخان افغانستان، در شرق و شمال شرق با ناحیه سینکیانگ چین، در جنوب غرب با ناحیه کشمیر آزاد تحت کنترل پاکستان، در جنوب شرق هم با ایالت جامو و کشمیر هم‌مرز است. این ناحیه به همراه دو ناحیه دیگر، منطقه مورد مناقشه کشمیر را تشکیل می‌دادند که سبب درگیری‌هایی میان هند و پاکستان از زمان استقلال این دو کشور و چندپارگی هند در ۱۹۴۷ است.

گلگت بلتستان در نقشه کشور پاکستان یک منطقه خود مختار به شمار می‌آید. به همین دلیل سال‌هاست مردم این منطقه با برگزاری تجمعات و اعتراضات گسترده خواستار موافقت حکومت پاکستان با قانون ایالتی شدن این منطقه هستند اما هنوز با درخواست آنها موافقت نشده است.

در طی این سال‌ها مردم این منطقه با کمبود آرد، برق و آب آشامیدنی روبرو هستند و با این همه محرومیت‌ها، پول‌های هنگفتی دولت پاکستان از مردم به دلیل ارائه خدمات برق می‌گیرد و به گفته یکی از شهروندان: مردم اسلام آباد برق مصرف می‌کنند و مردم محروم گلگت بلتستان بهای آن را می‌پردازند.

همچنین دانش‌آموزان و دانشجویان بایستی برای تحصیل علم به مناطق دوردست رفت‌وآمد کنند و این رفت‌وآمدها خسارت‌های جانی و مالی بسیاری به بار آورده است.

گلگت بلتسان تنها منطقه با اکثریت شیعه در پاکستان عمدتاً سنی است. در زمان ژنرال ضیاءالحق، دولت پاکستان سعی کرد با انتقال اهل سنت به منطقه، ترکیب جمعیتی این ایالت را تغییر دهند.

«اسکاردو»، مرکز منطقه «بلتستان» شهری زیبا در دل کوه‌های هیمالیاست که در بالاترین نقطه شمالی پاکستان واقع شده و با چین و هند هم‌مرز است. مردم این شهر از شدت علاقه به اهل‌بیت(ع) سالی دو بار برای سرور و سالار شهیدان عزادرای می‌کنند. هر سال مردم مناطق مختلف «بلتستان» غیر از ماه محرم ایامی را با نام «اسد» در وسط تابستان به عزاداری سالار شهیدان اختصاص می‌دهند. اسد چونان محرم است و به‌مدت یک دهه دقیقاً مشابه عاشورای حسینی اقامه عزا در آن صورت می‌گیرد.
عشق و محبت اهل بیت علیهم‌السلام است که باعث شده مردم بلتستان انقلاب ایران را عاشقانه دوست داشته باشند و به آن منطقه لقب «ایران کوچک» را بدهند. «اسکاردو» بدون شک امن‌ترین نقطه پاکستان محسوب می‌شود، که حتی یک حمله تروریستی در آن صورت نگرفته است! حتی زندان این شهر در بسیاری از روزهای سال تنها یکی دو زندانی دارد!

در جریان اعتراضات اخیر برخی شیعیان در واکنش به بسته شدن جاده قره قروم توسط گروه‌های تکفیری، اعلام کردند در صورت عدم آزادی سید باقر حسینی و مسدود ماندن جاده قره قروم به جای سند و پنجاب به سمت کارگیل خواهند رفت که اشاره به جدایی از پاکستان و ادغام در هند دارد.

واکنش مسئولین منطقه

پس از شعله ور شدن اعتراض شیعیان، دولت اینترنت منطقه را قطع کرد. همچنین تمام موسسات آموزشی در اسکاردو تعطیل شد. بنا بر گزارش‌ها، گردشگران زیادی به دلیل بسته شدن مسیرها در این منطقه دچار مشکل شدند. هفته گذشته حاجی گلبرخان، از مسئولین ایالت گلگت-بلتستان، در نشست خبری با وزیر حقوق و وزیر داخله در دارالانشای الوزرا اعلام کرد که دولت از علمای سراسر پاکستان دعوت کرده است تا این موضوع بحث‌برانگیز را که در یک هفته گذشته باعث تنش‌های جمعی در منطقه شده است، حل کنند. حاجی گلبر خان مدعی شد که بلاتکلیفی کنونی منطقه تا ۲ روز دیگر برطرف خواهد شد.

منبع سیاق
به خواندن ادامه دهید
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.