در تیکتاک، جوانان آمریکایی این کتاب را میخوانند تا دینی را که مدتها توسط رسانههای غربی مورد توهین قرار گرفته است، درک کنند و با بسیاری از مسلمانان فلسطین ابراز همبستگی کنند.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، مگان بی رایس عاشق خواندن است. او یک باشگاه رمان عاشقانه را در پلتفرم پیامرسان Discord راهاندازی کرد و نقدهای کتاب را در تیکتاک پست میکند. ماه گذشته رایس که ۳۴ ساله است و در شیکاگو زندگی میکند، از حسابهای رسانههای اجتماعی خود برای صحبت در مورد بحران انسانی در غزه و مقاومت مسلمانان فلسطین استفاده کرد.
او در مصاحبهای گفت: «میخواستم در مورد ایمان مردم فلسطین صحبت کنم، که چگونه این ایمان اینقدر قوی است، و آنها هنوز هم شکر خدا را در اولویت قرار میدهند، حتی وقتی همه چیز را از آنها گرفتهاند.»
برخی از دنبالکنندگان مسلمان پیشنهاد کردند که او ممکن است علاقهمند به خواندن قرآن، متن اصلی دینی اسلام، برای آشنایی بیشتر در مورد این دین باشد. بنابراین رایس، که مذهبی بزرگ نشده بود، «باشگاه کتاب ادیان جهانی» را در Discord ترتیب داد، جایی که افراد با هر پیشینه میتوانستند در کنار او قرآن را مطالعه کنند.
هر چه رایس بیشتر میخواند، محتوای متن با سیستم اعتقادی اصلی خودش همسو میشد. او قرآن را ضد مصرفگرایی، ظلمستیز و همسو با کرامت زنان یافت. در عرض یک ماه، رایس شهادتین را گفت، حجاب بر سر کرد و مسلمان شد.
این تنها رایس نیست که میخواهد قرآن را تجربه کند. در تیکتاک، جوانان این کتاب را میخوانند تا دینی را که مدتها توسط رسانههای غربی مورد توهین قرار گرفته است، درک کنند و با بسیاری از مسلمانان غزه ابراز همبستگی کنند. ویدئوهایی با هشتگ «باشگاه کتاب قرآن (quranbookclub)» – که ۱.۹ میلیون بازدید در تیکتاک دارد – کاربرانی را نشان میدهد که قرآنهای تازه خریداری شده خود را بالا نگه داشته و آیات را برای اولین بار میخوانند. دیگران نسخههای رایگان را به صورت آنلاین پیدا میکنند، یا به خواندن آیات در حین رانندگی به محل کار گوش میدهند. همه افرادی که قرآن را در تیکتاک میخوانند زن نیستند، اما این جنبش با فضای #BookTok همپوشانی دارد، جامعهای فرعی که بیشتر کاربران زن در آن جمع میشوند تا درباره کتابها بحث کنند.
زارینا گروال دانشیار دانشگاه ییل است که روی کتابی درباره کتاب مقدس اسلامی و مدارای مذهبی در فرهنگ آمریکایی کار میکند. او گفت که این گرایش در تیکتاک کاملاً بیسابقه نبوده است.
پس از یازده سپتامبر، قرآن به یکی از پرفروشترینها تبدیل شد، اگرچه در آن زمان بسیاری از آمریکاییها آن را خریداری کردند تا تعصباتی را که در مورد اسلام به مثابه دینی ذاتاً خشونتآمیز داشتند، تأیید کنند. گروال گفت: «تفاوت این است که در این لحظه، مردم برای درک حمله ۷ اکتبر توسط حماس به قرآن روی نمیآورند. آنها برای درک مقاومت باورنکردنی، ایمان، قدرت اخلاقی و شخصیتی که در فلسطینیان مسلمان میبینند، به قرآن روی میآورند.»
این چیزی است که نفرتاری مون، ۳۵ ساله اهل تامپا در فلوریدا را وادار کرد تا قرآن همسرش را بردارد. مون خود را اهل معنویت میدانست نه مذهبی و شوهرش را مسلمانی غیرمتعهد توصیف میکرد. او گفت: «میخواستم ببینم چه چیزی باعث میشود مردم وقتی به مرگ خیره میشوند الله را صدا کنند. دیدن آیات قرآن یکی پس از دیگری در من طنینانداز شد. من کم کم وابستگی عاطفی به آن کردم.»
به همین دلیل، مون تصمیم گرفت که شهادتین را بگوید و مسلمان شود.
او گفت: «من نمیتوانم آن را توضیح دهم، اما آرامشی در خواندن قرآن حاصل میشود. احساس سبکی میکنم، مثل اینکه به چیزی برگشتم که همیشه آنجا بود و منتظر بازگشتم بود.»
میشا یوسف، نویسنده و مجری پادکست پاکستانی آمریکایی که به مطالعه تفاسیر مترقی قرآن میپردازد، از سال ۲۰۲۰ مجموعه اینستاگرامی باشگاه کتاب قرآن خود را برگزار کرده است. او میگوید برخی مضامین موجود در متن قرآن با ارزشهای آمریکاییهای جوان و چپگرا همسو هستند.
یوسف گفت: «قرآن مملو از استعارههای طبیعت است و شما را تشویق میکند که یک حافظ محیط زیست باشید. قرآن همچنین این نگرش ضدمصرفگرایی را دارد، این حس که همه ما محافظان زمین هستیم که نباید با دنیا یا همنوعان رابطه استثماری برقرار کنیم.»
در قرآن، زن و مرد در نزد خداوند برابرند و رایس و دیگر نوکیشان تیک تاک میگویند که تفاسیر آنها از متن قرآن انگارههای آنها درباره کرامت زنان را تأیید میکند. همچنین برخی آیات قرآن که به انفجار بزرگ و سایر نظریهها را میپردازد، با توضیحات علمی برای خلقت سازگار است.
رایس گفت: «معمولاً ما بسیار به مبارزه جوامع مذهبی با علم عادت کردهایم. اکنون میبینم که دینی علم را پذیرفته و از متون مقدس خود برای حمایت از علم استفاده میکند.»
سیلویا چان مالک پس از ۱۱ سپتامبر و در بحبوحه افزایش جنایات ناشی از نفرت علیه مسلمانان و ادبیات بیگانههراسی که در رسانهها استفاده میشد، در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل میکرد. او گفت: «من به آنچه در جریان بود بسیار علاقهمند بودم و آن را با تاریخ آمریکایی های ژاپنی پس از پرل هاربر مقایسه میکردم. من خودم شروع به بررسی این موضوع کردم و با مسلمانان واقعی ملاقات کردم، و وقتی تکالیفم را درباره اسلام انجام میدادم بسیار شگفتزده شدم.»
در طول این مسیر، چان مالک به اسلام گروید. او اکنون دانشیار دانشگاه راتگرز است که تحقیقاتش بر تاریخ اسلام و اسلامهراسی در ایالات متحده متمرکز است. او گفت: «من تجربه بسیار مشابهی با آنچه اکنون در تیکتاک اتفاق میافتد داشتم. در آن زمان، من متعجب بودم که چرا افرادی که با آنها آشنا شدم و مسلمان بودند، با آنچه در اخبار شنیدم تفاوت داشتند. من هرگز چنین گسست ژرفی بین ادراک عمومی و حقیقت را تجربه نکرده بودم.»
رایس که در سایه ۱۱ سپتامبر بزرگ شده، گفت اسلامهراسی و تبعیض را که مسلمانان آمریکایی را هدف قرار میداد را رد کرد. او گفت: «به عنوان یک زن سیاهپوست، من عادت کردهام که دولت آمریکا کلیشههای مضر را گسترش میدهد که منجر به برداشتهای نادرستی میشود که افراد خارج از جامعه من درباره من دارند. من هرگز کلیشههایی را که در مورد جامعه مسلمانان پس از ۱۱ سپتامبر منتشر شد، باور نکردم، اما تنها زمانی که شروع به خواندن قرآن کردم، متوجه شدم که به نوعی آن باورهای غلط را درونی کردهام، زیرا معتقد بودم که اسلام بسیار مذهب سختگیری است.»