علیرغم اینکه اسلام از ادیان اقلیت در ویتنام است، اما حضور تاریخی و فرهنگی برجستهای دارد، به ویژه در میان فرزندان اقلیت «چام» که در دلتای مکونگ در جنوب شرقی کشور با اکثریت بودایی متمرکز هستند.
به گزارش ادیان نیوز به نقل از جماران، یحیی یوسف، جوان نیجریهای، هرگز فکر نمیکرد که سرنوشت او را در برابر بلندگویی قرار دهد تا با صدای لطیف خود اذان را در «مسجد المسلمین»، بزرگترین مسجد شهر هوشی مین و ویتنام، جایی که حدود ۹۰ هزار مسلمان در آن زندگی میکنند، سر دهد.
یحیی (۲۵ ساله) حدود یک سال پیش به امید یافتن شغلی که او را از فقر و تنگدستی که در لاگوس، ریه اقتصادی کشورش نیجریه با ۲۳۰ میلیون نفر جمعیت و اکثریت مسلمان، در آن زندگی میکرد، به هوشی مین رسید.
یحیی در گفتگو با خبرنگار الجزیره نت گفت که شانس با او برای یافتن کار و استقرار به شکل رسمی یار نبود، اما لطف و کمک را از مسئولان «مسجد المسلمین» در هوشی مین، که بزرگترین مسجد از بین ۱۷ مسجد شهر است، یافت.
یحیی از جامعه مسلمانان در هوشی مین سپاسگزاری کرد که در ارائه کمک به او و دیگر نیازمندان حاضر در مسجد دریغ نمیکنند.
او تأکید کرد که از زمان ورودش به ویتنام در این مسجد اذان میگوید و اگر روزی به دلیلی غایب شود، همه مشتاق اذان با صدای او هستند و حتی به دلیل شباهت در رنگ و صدا، او را به «بلال بن رباح حبشی»، صحابی پیامبر، تشبیه میکنند.
حضور تاریخی و فرهنگی
علیرغم اینکه اسلام از ادیان اقلیت در ویتنام است، اما حضور تاریخی و فرهنگی برجستهای دارد، به ویژه در میان فرزندان اقلیت «چام» که در دلتای مکونگ در جنوب شرقی کشور با اکثریت بودایی متمرکز هستند.
تخمین زده میشود که تعداد مسلمانان در ویتنام از ۹۰ هزار نفر فراتر نرود که کمتر از ۰.۲ درصد از کل جمعیت حدود ۱۰۰ میلیون نفری را تشکیل میدهد.
هوشی مین، پایتخت اقتصادی این کشور در جنوب، خانه حدود ۱۰ هزار مسلمان است. این شهر دارای ۱۷ مسجد است که برجستهترین آنها «مسجد المسلمین»و مسجد «همه مسلمانان» (مسجد هندی) هستند.
اغلب مسلمانان از اقلیت چام هستند
اکثر مسلمانان ویتنام به اقلیت چام تعلق دارند، آنها نوادگان پادشاهی «چامپا» هستند که در قرون وسطی شکوفا شد و تعداد آنها حدود ۱۸۰ هزار نفر تخمین زده میشود که بیشتر آنها در استانهای نینه ثوان و بین ثوان در دلتای مکونگ زندگی میکنند.
مسلمانان در ویتنام، به ویژه در شهر هوشی مین، در تلاشند تا هویت فرهنگی و مذهبی خود را از طریق ایجاد رستورانهای حلال و ابتکارات اجتماعی برای تقویت ادغام و ارتباط بین مسلمانان و سایر ادیان حفظ کنند.
این شهر یک مقصد رو به رشد برای گردشگران مسلمان از مالزی، اندونزی و اعراب از قطر و عربستان سعودی و همچنین ساکنان، که بیشتر آنها از تونس، الجزایر، مراکش، مصر و یمن هستند، است که حضور فرهنگ اسلامی را در زندگی عمومی تقویت میکند و شعار تسامحی را که مسلمانان ویتنام را متمایز میکند، ترویج میکند.
دو مسجد جامع
در بازدید خبرنگار الجزیره نت از مسجد المسلمین، معروف به مسجد مرکزی سایگون یا مسجد «دونگ دو»، روبروی خیابان خرید معروف دونگ کوی، «ذوالقرنین»، مسئول مسجد گفت که تاریخ ساخت مسجد به سال ۱۹۳۵ بازمیگردد و در اصل به جامعه مسلمان هندی که در هوشی مین زندگی میکنند اختصاص داده شده است.
وی افزود که این مسجد با نمای بیرونی رنگارنگ سفید و سبز متمایز است و شامل ۴ مناره با معماری شبیه به مالزیایی است و فضاهای آرام برای وضو و نماز را برای نمازگزاران فراهم میکند. الجزیره نت همچنین متوجه شد که مسجد روبروی دو رستوران حلال از مالزی و ترکیه قرار دارد.
همچنین الجزیره نت بازدید دومی از مسجد «همه مسلمانان» معروف به «مسجد هندی» داشت که نسبت به مسجد المسلمین کوچکتر است، اما دارای معماری زیبا است و یک حوض آبی لذتبخش در حیاط پشتی آن را متمایز میکند که ماهیها در آن شنا میکنند و نمازگزاران از آن وضو میگیرند.