به گزارش ادیان نیوز؛ در این کنفرانس دو روزه اندیشمندانی از ادیان مختلف همچون هندوئیسم، جینیسم (از آیینهای هندی)، بودیسم، اسلام، سیک، زرتشتی و مسیحیت شرکت و سخنرانی کردند .
در آغار این کنفرانس رامیار کروانجیا ـ Ramyar Kervanjia ـ با خواندن مطالبی از اوستا ضمن عرض خوش آمدگویی به همه حاضران گفت: دنیای مدرن امروز میکوشد ناسازگاریهایی را میان ادیان و تمدنها به وجود آورد و از طرفی هم متفکران در تلاش برای جستجوی راه حلی برای این مشکل هستند، راهبردها و روشهای مختلفی برای نزدیکترشدن ادیان پیشنهاد شده است. یکی از آخرین راهبردها گفتگوی میان ادیان است که مباحث نظری را در این حوزه مورد توجه قرار میدهد.
وی افزود: گفتگوی ادیان کوششی برای یافتن زمینههای عقلانی مشترک میان مذاهب است. تاریخ ادیان همواره شاهد گفتگو و حتی همزیستی کم و بیش مسالمتآمیز میان پیروان ادیان مختلف بوده است، اما آنچه در این تاریخ قابل توجه و حائز اهمیت است، نوع نگاه، رویکرد و مبانی فلسفی و کلامی گفتگوکنندگان است. به اعتقاد برخی از سنتگرایان، گفتگوی ادیان، در روزگار ما، با آنچه در دوران گذشته گفتگوی ادیان خوانده میشد، تفاوت جوهری پیدا کرده است. مهمترین ویژگی گفتگوهای دوران جدید، مبتنی بر یکی از مهمترین و جدیدترین مسائل فلسفه دین، یعنی تنوع دینی است.
در ادامه خانم «Supria Rai» از آیین بودیسم ضمن خواندن مطالبی از کتاب مقدسشان و اظهار خرسندی از حضور در این کنفرانس گفت: گفتگو و تبادل نظر میان ادیان راهی مناسب در عصر جدید برای پیشرفت در جامعه است و اگر نگاهی به تاریخ داشته باشیم متوجه میشویم که در سایه صلح و گفتگو حکام وقت توانستهاند پیشرفتهای قابل توجه را کسب کنند که تاکنون از آنها یاد میشود.
در ادامه این کنفرانس محسن آشوری، وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ ایران در بمبئی با تلاوت آیاتی از قران مجید و اشعاری از فردوسی گفت: مسئله گفتگوی میان ادیان تنها به این عصر اختصاص ندارد بلکه امروزه حساسیت ها باعث شده که ادیان گوناگون نیاز حیاتی به آن داشته باشند. امروزه گفتگو و تبادل نظر یک روش و موضوع علمی است و همانطور که میدانید در علم فلسفه روش سقراط گفتگو و محاوره بوده است و دیالوگ و دیالکتیک به زمان آن اندیشمند باز میگردد.
وی درادامه تصریح کرد: پیش از زمان سقراط در هند باستان نیز از قرن ششم و هفتم قبل از میلاد حضرت مسیح (ع) روش محاوره و گفتگو و تبادل نظر مطرح بوده است. و به همین خاطر در کتاب معروف پرسشهای میلیدا ـMilida Panhaـ گفتگو میان امپراطور وقت یونان به نام ملیدا با حکیمی از هندوستان به نام «تاگسنه» انجام میگیرد. باید گفت که داراشکوه پسر شاه جهان و برادر اورنگ زیب نیز عمرش را برای گفتگو و تفاهم میان پیروان آیین هندوئیسم و مسلمانان صرف کرد که در نهایت به ترجمه ۵۲ اوپانیشاد منتهی شد.
آشوری در ادامه سخنان با اشاره به ویژگیهای گفتمان بیان کرد: هدف از گفتگو فهمیدن و فهماندن برای رسیدن به یک تفاهم است، بنابراین شرط گفتگو تفاهم است و تفاهم نیز چهار شرط دارد که عبارت اند از اشتراک زبانی (فهمیدن زبان یکدیگر)، داشتن یک زمینه عاطفی مناسب و مساعد، داشتن تجربه مشابه (باید طرفین به خوبی به مسائل دینی خود آگاه باشند) و اراده درست و صحیح بدین معنا که اراده شما تنها فهمیدن و فهماندن باشد. حال با وجود این شروط دیالوگ و گفتگو مؤثر خواهد بود.
وی در پایان تصریح کرد: امروزه جهان دهکده کوچکی است که لازمه حیات در آن شناخت همسایگان است. آنچه امروزه به عنوان ادیان میشناسیم همگی دارای حقیقتی یکسان برای تعالی هستند و برای سهولت در گفتگو و یا تقرب به آنها را مسیحیت، اسلام، کلیمی، هندو و غیره نام گذاری میکنیم. ادیان در برگیرنده حیات انسان هستند وحیات انسان هم با تمام علوم ارتباط دارد.
در ادامه خانم ـKokila Benshahـ از آیین جینیسم ضمن عرض خرسندی از حضور در این کنفرانس گفت: گفتگوی ادیان میتواند راهی برای نزدیکی میان اقوام و ملتها باشند و افزون بر آن راهی برای صلح و آرامش و هارمونی در جامعه برای پیشرفت است. در جامعه هند اکثریت اطلاعاتی از دیگر ادیان دارند و به پیروان هر آیین احترام میگذارند. چنانچه به گذشته نگاه کنیم تنشهای میان ادیان که منجر به کشته شدن افراد بیشمار شده است تنها نتیجهای جز عقب افتادگی برای جامعه نداشته است.
وی با اشاره به ماهیت همه ادیان یادآور شد: همه ادیان ماهیت یکسان دارند و تمای برای سعادت بشری هستند و این میتوان سکوی مناسب برای گفتگو و تبادل نظر میان آنها را به وجود آورد.
سخنران دیگر پدر روحانی سباستین میکائیل از مسیحیت بود که با تلاوت جملاتی از انجیل عشق و دوستی را لازمه زندگی بشر دانست و گفت: خداوند این ویژگی را در اساس خلقت قرار داد تا بین انسانها با یکدیگر و با خداوند محوریت داشته باشد .
در ادامه سخنرانان دیگر نیز بر ضرورت گفتگوی میان ادیان برای رسیدن به صلح و آرامش جوامع بشری تأکید کردند. در پایان هدایایی به رسم یادبود کنفرانس به شرکتکنندگان ارائه شد.
پس از برگزاری کنفرانس حاضران به تماشای نمایشگاه تدارک دیده شده، پرداختند. در این نمایشگاه سمبلها و ماکتهایی ازایران باستان همراه با پوسترهایی در شرح وقایع و سلاطین دوران باستان برای طلاب پارسی و دیگر بازدیدکنندگان به نمایش عموم گذاشته شده بود.