پژوهش در قلمروهای گوناگون تاریخ تشیع و پرده گشایی از زوایای پنهان آن، از دیرباز مدنظر محققان عرصه مطالعات اسلامی بوده و تاکنون آثار ارزشمند متعددی در این حوزه تولید شده اند.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، کتاب حاضر درباره اوضاع شیعیان در عراق از سال ۱۹۱۴ تا۱۹۹۰ می باشد. در این کتاب مواردی چون منشأ تشیع، عوامل دینی، سیاسی و اقتصادی در حرکت شیعه، نقش علما و مراجع بزرگ شیعه در مبارزه با استعمار انگلستان و کسب استقلال کشور، فرقه گرایی رژیم و… بررسی شده است.
فهرست مطالب عبارتست از: درباره تشیع، تشیع در عراق، از مبارزه تا انقلاب، فقها و استقلال عراق، شیعه و تأسیس حکومت در عراق،فرقه گرایی حکومت قومی، رکود فرقه گرایی در رژیم جمهوری،اقلیم گرایی حکومت، فرقه گرایی در عراق، نقد فرقه گرایی، نتیجه فرقه گرایی.
پژوهش در قلمروهای گوناگون تاریخ تشیع و پرده گشایی از زوایای پنهان آن، از دیرباز مدنظر محققان عرصه مطالعات اسلامی بوده و تاکنون آثار ارزشمند متعددی در این حوزه تولید شده اند.
کوفه، بصره و بغداد، سه حوزه بسیار مهم در این عرصه اند که بخش قابل توجهی از فعالیت ها و بستر شکل گیری، رشد و بالندگی تشیع را به خود اختصاص می دهند.
کتاب «تشیع در عراق» از سه بخش «تشیع کوفه در قرن اول و دوم هجری» اثر حمید ملک مکان «تشیع بصره در قرون نخستین» تالیف مصطفی سلطانی و «تشیع بغداد(۳۵۰- ۴۵۰ق)» نوشته امیر جوان آراسته تشکیل می شود.
براساس این گزارش، عمده پژوهشهای جعفریان درباره تاریخ تشیع است. زمینههای دیگر پژوهشهای وی عبارت اند از: تاریخ سیاسی صدر اسلام، تاریخ تشیع و تاریخ دوره صفوی. کتابهایی چون تاریخ سیاسی اسلام (سیره رسول خدا و سیره خلفا)، تاریخ تشیع در ایران، اطلس شیعه و نیز سیاست و فرهنگ روزگار صفوی از جمله کارهایی است که در این زمینهها منتشر کردهاست.
در زمینه تاریخ معاصر نیز کتاب جریانها و سازمانهای مذهبی سیاسی بین سالهای ۱۳۲۰ – ۱۳۵۷ را نوشتهاست. مجموعه مقالات جعفریان در هجده مجلد به چاپ رسیدهاست.
آثار چندی نیز به عنوان تصحیح و ترجمه از وی انتشار یافتهاست. جعفریان درباره تاریخ حجگزاری ایرانیان نیز تحقیقات و مقالاتی داشته که در کتب و نشریات مختلفی چاپ شدهاست. (نک: پنجاه سفرنامه حج قاجار، ج۱، اولین مقاله) او در زمینه تصحیح نسخههای خطی سفرنامههای حج ایرانیان سالها فعالیت کرده و مجموعهای از آنها را به صورت مستقل و نیز در مجموعهای با نام پنجاه سفرنامه حج قاجار (نشر علم، تهران، ۱۳۸۹)چاپ کردهاست.