القدس العربی نوشت: مصاحبه ای که مدتی پیش از تلویزیون دولتی عربستان سعودی با محمد بن سلمان ولیعهد این کشور پخش شد، از دیدگاههای اقتصادی قابل توجه، خروج از اظهارات دیپلماتیک معمول عربستان درباره گذشته، حال و آینده و همچنین دیدگاههای سیاسی مهمی درباره مسائل منطقه بویژه موضع عربستان نسبت به ایران و یمن پرده برداشت.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، القدس العربی در سرمقاله خود تحت عنوان «تغییرات قابل توجه در گفتمان عربستان سعودی» نوشته: محوریت این برنامه را برنامه ها و پروژه هایی که در پنج سال گذشته در چارچوب چشم انداز ۲۰۳۰ عربستان انجام شد، تشکیل می داد و جالب این بود که شاهزاده بن سلمان توضیحاتی را درباره تغییرات بزرگی که در سطح دولت رخ داده، ارائه نمود و گفت: «سال ۲۰۱۵ میلادی سال بسیار سختی بود و ۸۰ درصد از وزیران بی کفایت بودند».
ولیعهد سعودی در سطح اقتصادی تاکید کرد که درآمد صندوق سرمایه گذاری عمومی خزانه دولت اکنون صفر است و در توجیه اعمال مالیات بر ارزش افزوده بر سعودی ها گفت که در سایه همه گیری و چالش های اقتصادی که جهان در سال ۲۰۲۰ با آن روبرو بود، صورت گرفت.
بن سلمان همچنین در مصاحبه خود به رابطه معروف بین این کشور و مکتب وهابیت در تاریخ مدرن عربستان سعودی اشاره کرد که از کاهش استحکام این ائتلاف حکایت داشت و با اشاره به اینکه «پایبندی به یک مکتب و فرد مشخص،معنایش این است که ما انسان را به مقام خدایی رسانده ایم»، بیان کرد: «اگر شیخ محمد بن عبدالوهاب از قبر خود خارج شود و ما را ببیند که به متونش پایبندیم وعقل های خود را به روی اجتهاد می بندیم و او را به مقام خدایی رساندهایم و بیش از حد بزرگش می کنیم، قطعا با چنین چیزی مخالفت می کرد».
شاهزاده بن سلمان همچنین از تغییری که در رابطه با آمریکا پس از تصمیمات جو بایدن رئیس جمهوری جدید این کشور در خصوص جنگ یمن و پرونده ترور جمال خاشقجی حاصل شده، سخن گفت و به اختلاف غیراساسی و حاشیه ای با بایدن اشاره کرد و گفت که رهبران دو کشور ۹۰درصد باهم توافق نظر دارند اما در عین حال تاکید کرد که عربستان هرگز هیچ گونه فشار یا دخالت در امور داخلی اش را نمی پذیرد.
به نظر می رسد رهبران سعودی که تا اندکی پیش از این گفتگو با ایران را انکار می کردند، این موضوع را به ولیعهد سپرده بودند تا از زبان وی به آن اشاره شود؛ جایی که تاکید کرد:«ایران یک کشور همسایه است و خواست ما این است که روابط خوبی با آن داشته باشیم. عربستان نمی خواهد که ایران در وضعیت دشواری باشد برعکس می خواهیم ایران شکوفا شود و رشد کند». این گفتمان سیاسی جدیدی است که خروج از چارچوب های دیپلماتیک معمول عربستان را نشان می دهد اما او در عین حال از اختلاف بر سر برنامه هسته ای تهران و آنچه «حمایت آن از شبه نظامیان غیرقانونی در برخی کشورهای منطقه»خواند،هم غافل نشد.
همچنین در سخنان شاهزاده بن سلمان که با مداخله نظامی در یمن در سال ۲۰۱۵ قدرت خود را به عنوان وزیر دفاع آغاز کرد، یک تغییر محسوس وجود داشت؛ علی رغم صحبت هایش درباره غیرقانونی بودن- به زعم وی- کودتای حوثی ها، گفت که ریاض حمایت های اقتصادی ازیمن و هر آنچه حوثی ها در ازای آتش بس بخواهند را پیشنهاد کرده است و همچنین اشاره کرد که حوثی ها در نهایت یمنی هستندو دارای گرایش های عربی و یمنی می باشند.
گفتمان جدید عربستان سعودی پاسخی است که الزامات نظامی، سیاسی و اقتصادی آن را دیکته کرده است و این الزامات از رابطه با آمریکایی که مبادرت به اعمال فشارهای سیاسی و تسلیحاتی بر ریاض کرده و گفتگو با ایران برای بازگشت به توافق هسته ای و کاهش تحریم ها را آغاز کرده، تا سرسختی یمنی ها و تشدید حملات به داخل عربستان، ناکامی محاصره قطر و در نهایت مشکلات اقتصادی مربوط به کاهش قیمت نفت و پیامدهای همه گیری کرونا– که آخرین آنها هم نیست- را شامل می شود.