خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

مسائل مستحدثه را نمی‌‌توان به وضوح از عموم و اطلاقات به دست آورد

نشست رونمایی از اثر جدید حجت‌الاسلام والمسلمین رضا اسلامی با حضور جمعی از استادان و صاحب‌نظران حوزه و دانشگاه برگزار شد.

به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، نشست علمی «جایگاه قواعد استظهار در حل مسائل مستحدثه» همراه با رونمایی از دو کتاب «مکتب فقهی محقق اردبیلی» و «جایگاه قواعد استظهار در حل مسائل مستحدثه»در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین رضا اسلامی عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب و نویسنده اثر «جایگاه قواعد استظهار در حل مسائل مستحدثه» در این نشست به معرفی کتاب خود پرداخت و اظهار داشت: یکی از بخش‌های مهم کتاب «جایگاه قواعد استظهار» بخش قواعد اصولی در سیاقت جدید است. در این بخش هدف، بیان قاعده اصولی در بسته‌‌ای کوچک و شفاف است. هدف این بود که اصول فقه را از مباحث فرضی به کاربردی بکشانیم. تأکید ما بر مباحث ظهورشناسی بود. از اقسام ظهور لفظی و فعلی، تأکید بر بحث ظهور الفاظ داشتیم.

وی بیان کرد: دو منشأ برای ظهور یافتیم؛ وضع و قرینه. یکی از محورهای ایجاد نوآوری در علم اصول تجمیع بحث قرینه‌شناسی است. محور دیگر مسائل مستحدثه است. اگر فقه به سمت مسائل جهان معاصر و مسائل مستحدثه توجه کند، همگان متوجه می‌‌شوند که فقه علم زندگی است و زندگی بشر با فقه درهم تنیده است. در بحث تطبیقات مسائل مستحدثه ۷۹ مسئله مطرح شده است. در ظهورات اولیه ۵۹ مسئله و در زمینه ظهورات ثانویه ۲۰ مسئله مطرح شده است.

وی معمای تمییز بین مسائل قدیمه و مستحدثه را چنین حل کرد: با توجه به این‌که هم شریعت کامل است و هم ادله شریعت، مسئله مستحدثه تخصصاً از فقه خارج می‌‌شود و مجالی برای مطرح شدن مسئله مستحدثه به عنوان یک بحث مستقل در فقه نیست؟ در این کتاب این مسئله مورد توجه قرار گرفته و ملاک تمییز مسائل مستحدثه و قدیمه بیان شده است.

سردبیر مجله فقه درباره نوآوری کتاب بیان داشت: برخی نوآوری‌های این کتاب عبارت است از بحث قرینه‌شناسی، تفکیک بحث ظهورات، تبیین قرینه‌ها و…

وی سپس در ادامه به پاسخ نقدهای مطرح در نشست درباره اثر خود پرداخت و گفت: در مورد مسائل مستحدثه از طرفی می‌‌گوییم در فتاوا نیامده و نص عام و خاص برای آن نداریم و از طرف دیگر می‌‌گوییم هم شریعت کامل است و هم ادله شریعت و برای همین مسائل مستحدثه نداریم و این یک مسئله عویصه است. من به این نکته در کتاب پرداختم و بیان کردم که مسئله این است مسئله‌‌ای که عمومات و مطلقات به وضوح و روشنی شامل آن شود، به آن مسئله مستحدثه نمی‌‌گویند و این یک عویصه نیست. مسائل مستحدثه را به طور وضوح و روشنی نمی‌‌توان از عموم و اطلاقات به دست آورد بلکه ظهورش عویصه و خفاء دارد؛ مثلاً در مورد بیع زمانی ما نمی‌‌دانیم که دقیقاً به جعاله یا … برمی گردد. در این مسائل نهایتاً برخی فقها بیان نموده‌اند که تحت عموم قرار می‌‌گیرد ولی تطبیقات آن به وضوح نمایان نیست. من در این کتاب تعاریف مراجع و تعاریف علمای اهل‌سنت را آورده‌ام و در جمع‌بندی بیان کرده‌ام که چگونه این مسائل تحت ادله قرار نمی‌‌گیرد. در آنجا بیان کردم در نگاه بدوی این مسائل تحت ادله نیستند، اما با بحث و بررسی زیاد تحت ادله قرار می‌‌گیرند. در مورد مبانی و پیش‌فرض‌ها بنا بر ورود تفصیلی نبود بلکه هدف این بود که ذهنیت اصولیان شیعه منعکس شود.

وی در مورد بحث عدم ذکر تفاوت تاریخمندی فهم و تاریخمندی متن بیان داشت: اگر در اصول شیعه بین تاریخمندی فهم و تاریخمندی متن تفکیک نشده به این خاطر بوده است که این ذهنیت وجود نداشته است، ما خواستیم ظرفیت اصول در این مباحث بیان شود.

منبع دانشگاه ادیان
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.