رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب رسانه ها را اصلی ترین فرهنگسازان عرصه امر به معروف دانست و گفت: زمانی که دایره امر به معروف و نهی از منکر را محدود کنیم آن گاه مردم نیز پذیرای آن نخواهند بود.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، حجت الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب، رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب، در تبیین ضرورت امر به معروف و نهی از منکر، گفت: امر به معروف و نهی از منکر، فقط یک مسئله دینی و در چارچوب دین نیست؛ امر به معروف و نهی از منکر را می بایست یک امر فرادینی و در تمام جنبه های حیات بشر در نظر گرفت.
وی افزود: تعریف امام خمینی رحمه الله علیه از امر به معروف و نهی از منکر شامل امر به خوبی ها و نهی از بدی هاست.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب امر به قانون مداری در فضای اجتماعی را حتی در سطوح بسیار پایین از مصادیق امر به معروف دانست و گفت: ما اگر به طور مثال به کسی که زباله ای را در خیابان رها می کند، تذکر دهیم به امر به معروف و نهی از منکر عمل کرده ایم.
حجت الاسلام والمسلمین نواب تصریح کرد: در حال حاضر در اروپا امر به معروف و نهی از منکر را شاهد هستیم؛ در کشور آلمان بعد از ساعت ۳ شب هم اگر کسی از چراغ قرمز تخطی کرده و عبور نماید، گزارش وی را به پلیس می دهند؛ این از مصادیق امر به معروف و نهی از منکر است.
وی با اشاره به اینکه اگر در وهله اول امر به معروف و نهی از منکر را در سطح عمومی آن پیاده کنیم، آن گاه مردم مراتب دینی آن را نیز خواهند پذیرفت، افزود: متأسفانه به جای اینکه به هنجارشکنی های مختلف که در متن دین ممکن است نیامده باشند، بپردازیم، فقط مسائل دینی را مورد توجه قرار داده ایم.
مردم، منتظر واکنش روحانیت
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب اظهار داشت: مردم منتظر این هستند که روحانیت نسبت به مسائل عامه همچون مفاسد اقتصادی اعتراض نمایند و این اقدام باید قبل از هر امر به معروف دیگری قرار گیرد.
وی گفت: زمانی که دایره امر به معروف و نهی از منکر را محدود کنیم آن گاه مردم نیز پذیرای آن نخواهند بود؛ زیرا به عنوان مثال تمام منکرات در جامعه به بیرون بودن چند تار موی زنان و دختران خلاصه نمی شود؛ به دلیل همین محدودیت و عدم جامع نگری است که مردم می گویند به کسی ارتباطی ندارد و مثلاً نوع پوششی که دارند را مسئله شخصی خود می دانند.
حجت الاسلام والمسلمین نواب تصریح کرد: ما باید در مرحله اول سبدی از خوبی ها و سبدی از بدی ها را به معنی الاعم و به طور کلی طراحی و ترسیم کنیم و بعد از آن به سراغ کارهای جزئی برویم.
وی با تأکید بر نقش رسانه ها در نهادینه کردن امر به معروف و نهی از منکر عنوان داشت: وظیفه خبرنگاران و سایر اصحاب رسانه تقویت روحیه مطالبه گری در بین مردم است؛ مردم می توانند با تشکیل کمپین های مختلف، ارائه نامه ها و گزارش های متنوع به مجلس شورای اسلامی و سایر نهادهای نظارتی به مقابله با معضلات جاری جامعه بپردازند.
نباید امر به معروف و نهی از منکر دولتی می شد
حجت الاسلام والمسلمین نواب ادامه داد: یکی از خطاهای صورت گرفته، دولتی کردن مسئله امر به معروف و نهی از منکر است؛ این امر سبب شده هرگاه مردم از عملکرد دولت ناراضی شوند در مقابل این فریضه دینی نیز موضع گیری کنند.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب مشکلات مختلف معیشتی و اجتماعی که این سال ها مردم با آن درگیر بوده اند را از عوامل کم توجهی به فریضه امر به معروف و سایر فرایض دینی برشمرد و خاطرنشان کرد: مردم به اشکال مختلفی از عملکرد دولت (دوازدهم) ناراضی هستند و از طرف دیگر امر به معروف و نهی از منکر را امری دولتی می دانند پس به این نتیجه می رسند که اعتراضات خود را در قالب این کم توجهی ها ابراز نمایند.
وی گفت: بنا به گفته حضرت آیت الله جوادی آملی، وجود ۱۵ میلیون پرونده قضایی در دادگاه های کشور به طور کلی بیانگر درگیر بودن ۶۰ میلیون نفر با یکدیگر است.
ضرورت امر به معروف در این روزها
حجت الاسلام والمسلمین نواب در موضوع شیوع کرونا و برگزاری مراسمات عزاداری در محروم بیان داشت: در مراسمات محرم اگر کسی را مشاهده کردیم که شیوه نامه های بهداشتی را رعایت نمی کند، باید به صورت فوری به او تذکر دهیم.
وی ضمن بیان اینکه رسانه ها باید آمر به معروف و ناهی از منکر باشند، افزود: در حال حاضر نه یکی از راهکارها، بلکه تنها راهکار برای نهادینه کردن این فریضه الهی امر به معروف و نهی از منکر روشن کردن افکار عمومی توسط رسانه ها است؛ امام خمینی رحمه الله علیه با تنویر افکار عمومی انقلاب کردند و به پیروزی رسیدند.