ارتش صرب؛ مسلمانان بوسنی نگران نابودی صلح شکننده هستند
۲۶ سال بعد از توافق صلح بوسنی معروف به پیمان دیتون، مسلمانان و کرواتها به شدت نگران نابودی این پیمان و به راه افتادن دوباره خشونت و جنگ داخلی هستند.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، بعد از تجاوز صربها به بوسنی و کشتار ۱۰۰ هزار نفر، صلح دیتون به ابتکار آمریکا و اروپا پا گرفت و با اینکه همه طرفها از آن راضی نبودند اما تاکنون به آن احترام گذاشتهاند. بر اساس قانون اساسی جدید، بوسنی به دو بخش تقریبا مساویِ مبتنی بر قومیت تبدیل شد: یک بخش این سرزمین «فدراسیون بوسنی و هرزگوین» نام گرفت که خانۀ بوسنیاییها و کرواتهای عمدتا مسلمان شد و در بخش دیگر آن «جمهوری صربسکا» نام گرفت که شهروندان صربتبار این سرزمین را در خود جای میداد.
هر کدام از این دو بخش رئیس جمهور و نخستوزیر خود و استقلالی گسترده دارند و یک دولت مرکزی تحت عنوان «شورای سه نفره ریاست جمهوری» نیز در سارایوو، پایتخت این کشور فدرالی دایر است و درنهایت رئیس جمهوری ملی که از مسیر این شورا تعیین میشود، بر هر دو بخش حکومت میکند.
هیچ مرز مشخص و بستهای میان این دو بخش وجود ندارد با این وجود مردم قومیتهای مختلف، جدای از یکدیگر و در میان اعضای قوم خود زندگی میکنند. همین موضوع باعث نگرانی است. چه اینکه سیاستمدارانی تندرو مانند «میلوراد دودیک» نیز جزء این شورای سه نفره رهبری است و هیچگاه تمایلات تندروانه خود مبنی بر تشکیل یک جمهوری مستقل صربسکا را مخفی نگه نداشته است. همین سیاستها باعث شده تا آمریکا او را تحریم کند. دست به اقداماتی قانونی برای افزایش قدرت خود و «جمهوری صربسکا» زد. به عنوان مثال در کنار نیروهای پلیس و نظامیان این کشور، سرویس اطلاعاتی خود را نیز تشکیل داد.
دودیک که تحت حمایت چین و روسیه است ماه گذشته خبر از تشکیل ارتش صرب بوسنی را داد. این خبر برای مسلمانان و کرواتهایی که ۲۶ سال است در آرامش نسبی زندگی میکنند خبر بدی است. صربها نشان دادهاند که در هنگام نبودن اراده لازم برای پاسبانی از صلح همواره علم استقلال و حمله به دیگر قومیتها را برخواهند داشت.
بسیاری از مردم بوسنی که باقیمانده نسلکشی وحشتناک صربها به خصوص در گوراژده، موستار و سربرنیتسا هستند با نگرانی اخبار مربوط به دودیک و ارتش صرب را دنبال میکنند. آنها نگران هستند کشور کوچک و آرامشان دوباره صحنه منازعات قومی، مذهبی و سیاسی شود و دوباره خاطره کشتارها زنده شود.
براساس گزارش رویترز کریستن اشمیت کمیسونر ارشد اتحادیه اروپا در مورد بوسنی در مورد هرگونه تلاش برای تغییر وضعیت فعلی جغرافیایی و سیاسی بوسنیوهرزگوین کل منطقه بالکان از جمله در کوزوو را تحت تاثیر قرار خواهد داد. اشمیت از بازیگران بینالمللی خواسته برای نابود نشدن تلاشهای نزدیک به سه دههای برای آرامش و صلح در منطقه جلوی جداییطلبان صرب را بگیرند.