در این منطقه اقلیتهای دینی مختلف ساکن هستند که خداوند عنایت نمود و توانستم با گفتوگوی عقلی و قرآنی، آنها را مسلمان و پیرو مکتب اهل بیت(ع) کنم و این را بزرگترین توفیق و عنایت خدا میدانم.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، آیتالله سید رضی شیرازی، مجتهد، فیلسوف، فقیه، استاد حوزه و دانشگاه و از علمای برجسته حوزه علمیه تهران و از نوادگان میرزای بزرگ شیرازی شامگاه چهارشنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۰ دار فانی را وداع گفت. پیکر ایشان بعد از تشییع باشکوه در شهرهای تهران، قم، کربلای معلی و نجف اشرف، امروز سه شنبه ۱۶ آذرماه در جوار آستان علوی به خاک سپرده شد.
امیرمحسن سلطان احمدی از فعالان فرهنگی و رسانهای به این مناسبت، طی یادداشتی به زوایای شخصیتی این عالم شیعی و مردمی که توانست بیش از ۵۰۰ نفر را مسلمان نماید، پرداخته است. در ادامه متن این یادداشت تقدیم خوانندگان میشود:
در آخرین ماه خزان ۱۴۰۰ و در آستانهی ایام فاطمیه یکی دیگر از ستونهای معنوی پایتخت فرو ریخت و اهل معنا و معنویت را داغدار غمی دیگر نمود. این بار محله یوسفآباد تهران عالمی وارسته و مردمی، فقیهی فیلسوف، مفسری اخلاق مدار از نوادگان میرزای بزرگ شیرازی (صاحب فتوای تحریم تنباکو) مرحوم حضرت آیتالله سید رضی شیرازی (رضوانالله علیه) را از دست داد.
عالم بزرگواری که خود را وقف هدایتگری مردم نموده بود و برای این هدایتگری هر سختی و رنجی را میپذیرفت تا انسانی را هدایت و مسلمان کند. و بهحق ایشان یکی از ستونهای حوزه علمیه تهران بود که مرجع عالیقدر جهان تشیع حضرت آیتالله العظمی سیستانی نیز در پیام تسلیتی چنین فرمودند: «آن بزگوار سالیان متمادی از ستون های حوزه علمیه تهران و از جایگاه بالایی در ترویج علم و دین برخوردار بودند و زحمات فراوانی را در این راه متحمل شدند که همواره به یاد ماندنی است.»
بیش از پنج دهه در مسجدی اقامه نماز و منبر و وعظ داشت که این مسجد بنا به دستور آیتاللهالعظمی بروجردی ساخته شد و طی مراسمی با حضور آیتاللهالعظمی سید احمد خوانساری افتتاح گردید و آیتاللهالعظمی خوانساری، همان ابتدا ایشان را به امامت جماعت این مسجد که در یوسفآباد تهران واقعشده، منصوب کردند.
در دهه هشتاد در یک شب پنج شنبه توفیق اولین دیدار و آشنایی با این عالم زاهد و بیادعا و فیلسوف با اخلاق و قرآنی در این مسجد نصیبم شد. با اینکه اولین دیدار بود، ایشان با چهرهای خندان و رویی باز مرا پذیرفتند و با حوصله و وقت جواب سؤالات مرا دادند.
* ترور نافرجام و نجات معجزه آسا
در این دیدار، ایشان از ماجرای ترور نافرجامشان در همین محل توسط یک نوجوان صحبت کردند؛ ابتدا تعجب کردم که چرا چنین عالم مردمداری را دشمن هدف تیرِ کین قرار داده است! ولی بعد متوجه شدم که تفکر هدایتگرانهِ ایشان و اشتباه محاسباتی گروهک فرقان باعث شد تا در سالهای داغ ترور این عالم وارسته هم در لیست آنها قرار بگیرد، اما بهطور معجزهآسایی نجات یافتند.
امام خمینی (ره) نیز در پیامی این ترور را محکوم کردند. در بخشی از پیام امام خمینی (ره) آمده است: «سوءقصد به اشخاصی که در طول عمر به خدمت خالق و خلق اشتغال داشتهاند، ارادهٔ آنان را مصممتر و حقانیت مکتب را واضحتر مینماید. گروهی که به اسم اسلام، فرزندان اسلام را ترور میکنند و به اسم خلق، زندگی خلق را به تباهی میکشند، میتوان آنها را جز هواخواهان اجانب و خیانتکاران به اسلام و خلق مسلمان دانست؟»
* مسلمان نمودن بیش از ۵۰۰ نفر
در ادامه این گفتوگو ایشان از مهمترین توفیقی که در این منطقه نصیبشان شده صحبت کردند. ابتدا تعجب کردم چگونه در محلهِ یوسفآباد که آنچنان هم مذهبی نیست و مرکزی حوزوی هم در آنجا نیست، چه شده است که باعث توفیق ایشان شده است؟!
بعد گفتند: در این منطقه اقلیتهای مختلف دینی ساکن هستند که خداوند عنایت نمود و توانستم با گفتوگوی عقلی و قرآنی، آنها را مسلمان و پیرو مکتب اهل بیت(ع) کنم و این را بزرگترین توفیق و عنایت خدا میدانم. دفتری هم تهیه کردم که هر کس به دین اسلام مشرف میشود، در آن دفتر نامش را ثبت و امضاء نموده است که تاکنون بیش از ۵۰۰ نفر در این دفتر مشخصات خود را ثبت کرده و مسلمان شدهاند. بعد گفتند دوست دارم این دفتر هم با من دفن شود. هر چند بعد از این دیدار این تعداد بیشتر شد.
این سخنان ایشان مرا به فکر فرو بُرد که ایشان توانستهاند بیش از ۵۰۰ نفر را مسلمان کنند، درصورتیکه برخیها باعث دین زدگی مردم شدهاند و نه اینکه کسی را به دین نتوانستهاند جذب کنند، بلکه برعکس دینداران را هم بیدین کردهاند! و واقعاً توفیق بزرگی بود که خداوند آن را به ایشان عنایت کرده بود.
* ستاره فروزان و هدایتگر یوسفآباد تهران
پیش خود گفتم بهحق، آیتالله حاجآقا سید رضی شیرازی یک ستاره فروزان و هدایتگر در یوسفآباد تهران است که با قدمش به این منطقه همچون اجداد طاهرینش کلام او نیز در قلوب مردم اثر کرد و مسلمان و غیرمسلمان به ایشان جذب شدند و آنها را مرید مکتب اجداد طاهرینش نمود.
علاوه بر حوزه، قدم ایشان برای این منطقه هم باعث برکت شد و جمع عظیمی با اسلام ناب محمدی آشنا و حتی مسلمان شدند.
* مطالعه و تحقیق قبل از تدریس
سپس از میدان تعلیم و تدریس سخن گفتند و فرمودند: بدون مطالعه سر کلاس نمیروم و برای تدریس شبها تا پاسی از شب بیدار هستم و مطالعه و تحقیق میکنم که فردا بامطالعه به کلاس درس بروم، تا مدیون دانشپژوه نشوم. و در مسجد هم جلسه اخلاق و تفسیر را برای مسجدیها دارم که در سطح آنها سخن میگویم.
بعد از آشنایی با ایشان، توفیق بود در برخی از جلسات اخلاق و تفسیر ایشان شرکت کنم. در مباحث اخلاقی و تفسیری ایشان یک تازگی بیان وجود داشت که کمتر جایی شنیده بودم و یک تأثیرگذاری خاصی داشت که نشان میداد ایشان اول عامل به سخن خویش هستند.
* منبر و سخنرانی هم نوعی کلاس دین آموزی
حتی ایشان این جلسات را که در مسجد برگزار میشد را یک سخنرانی و جلسه عادی نمیدانست، بلکه با مطالعه سخنرانی میکردند و آن را هم کلاس درس میدانستند و خیلی هم حساس بودند که مسجدیها هم به مباحث دقت و توجه داشته باشند.
یک شب در حین سخنرانی در قسمت خانمها، سروصدا بود که باعث شد برخی متوجه سخنان ایشان نشوند، که ایشان گفتند: سخنرانی یک کلاس درس است و موقع سخنرانی نه مفاتیح باز کنید و بخوانید و نه حرف بزنید، کاملاً گوش کنید و یاد بگیرید که این مباحث، مطالب دین شما است که باید بفهمید و یاد بگیرید. اگر هم نمیخواهید درس را گوش کنید، بیرون بروید و مزاحم یادگیری دیگران نشوید.
تا این حد ایشان جلسات مسجد را هم جلسه درسی میدانستند و نسبت به یادگیری علوم دینی حساس بودند که مستمع خوب بفهمد و دیگران هم مزاحم یادگیری آنها نشوند.
با این مقام علمی و حساسیت در علم آموزی اما در مجالس عزاداری اهلبیت(ع) که ذکر شهادت معصومین بود، چشمانشان اشکبار و بارانی بود.
* آخرین وداعِ اهالی یوسفآباد
جمعه ۱۲ آذرماه اهالی یوسفآباد تهران، مسجدیهای مسجد شفا، مشرف شدگان به اسلام ناب محمدی، طلاب و دانشجویان، علما و عموم مردم در تشییعی باشکوه با پیکر مطهر این عالم خستگیناپذیر و مردمدار و هدایتگر وداع کردند و اینگونه ستاره فروزانو هدایتگر محله یوسفآباد تهران بعد از پنج دهه خاموش شد و به دیدار معبودش شتافت.
ولی حتی ایشان به فکر امروز نیز بود و یادگاری را نیز برای اهالی این محل گذاشت و آن فرزند برومندش حجتالاسلاموالمسلمین سید محمدحسین شیرازی است که او راه والد خویش که برگرفته از قرآن و مکتب اهلبیت (ع) است را در این منطقه ادامه دهد.
به قلم: امیرمحسن سلطان احمدی