خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

حقوق و منزلت ادیان و مذاهب در مناسبات سیاسی جمهوری اسلامی ایران

همایش منزلت ادیان و مذاهب در جمهوری اسلامی با حضور دیگر رهبران و نمایندگان دینی ایران در دانشگاه ادیان و مذاهب قم برگزار شد.

به گزارش ردنا (ادیان نیوز همایش منزلت ادیان و مذاهب در جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه ۲۱ بهمن ۱۴۰۰ با حضور و سخنرانی جمعی از علما و دیگر رهبران دینی جامعه اقلیت های مذهبی در دانشگاه ادیان و مذاهب قم برگزار شد.

در ابتدای نشست پس از قرائت بیانیه مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی به مناسبت همایش منزلت ادیان و مذاهب در جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر نظریه گام دوم انقلاب اسلامی، ریاست محترم دانشگاه ادیان و مذاهب نیز نظرات خویش را بیان کردند.

حجت الاسلام و المسلمین سید ابوالحسن نواب با تاکید بر اهمیت و ضرورت جایگاه گفتگویی میان ادیان و مذاهب مختلف در ایران و دیگر کشورهای جهان اشاره و بیان کردند: همزیستی مسالمت آمیز میان اندیشه و باورهای دینی اصل بسیار محترمی محسوب می شود. ایجاد فضای مناسب برای گفتگوگرایی میان باور و عقاید پیروان دیگر آئین دغدغه همیشگی ما بوده است. سوابق جمهوری اسلامی نشان دهنده مصادیق مهمی از وجود آزادی ادیان در ایران می باشد. اما به نام اسلام اروپایی کشورهای اروپایی و برخی از کشورهای حاضر در جهان که مدعی رعایت حقوق بشرند، به دنبال تغییر در محتوی دینی مسلمانان هستند.

به همین مناسبت در ادامه این نشست همایون سامه یح نجف‌آبادی (نماینده کلیمیان در مجلس شورای اسلامی)، بهزاد نیک‌دین موبد زرتشتیان اصفهان و مولوی عبدالحلیم قاضی مفتی اهل سنت سیستان و بلوچستان نیز درخصوص میزان رضایت بخشی سیاست، عملکرد و نحوه مواجهه جمهوری اسلامی با جامعه اقلیت های مذهبی و پیروان ادیان ابراهیمی و غیرتوحیدی در آستانه چهل و سومین سالروز انقلاب اسلامی ایران سخنرانی کردند.

منزلت ادیان و مذاهب در ایران

نماینده کلیمیان در مجلس شورای اسلامی به تفاوت های آشکار و پنهان جوامع غربی در عدم رعایت برخی موازین شرعی آئین دین یهودیت و نقض حقوقی در پرداخت با اقلیت های سایر ادیان اشاره و بیان کرد: یهودی‌ستیزی در اروپا موجب شده که در برخی از کشورها مانند فرانسه شاهد مهاجرت یهودیان باشیم. در ایران اما، بیانیه گام دوم در راستای بیانیه گام نخست و امتداد آرمان های واقعی رهبر و بنیان گذار انقلاب اسلامی ایران شکل گرفته است. سابقه و پیشینه حضور جامعه اقلیت های دینی در مناسبات اجتماعی ایران همواره نشان از این واقعیت داشته است و به معنای واقعی کلمه، آزادی ادیان در ایران یکی از واقعی ترین مصادیق آشکار حقوقی و حقیقی به شمار می آید.

رئیس انجمن کلیمیان تهران به بهانه نزدیکی مناسبت روز پدر و میلاد با سعادت حضرت علی علیه السلام به برخی از سجایای اخلاقی و رویکرد سیاسی ایشان پرداخت و تصریح کرد: عملکرد رضایت‌بخش اسلام علوی در تاریخ چندساله آغازین خویش نشان دهنده اهمیت مسئله عدالت و آزادی نزد این دین الهی را به وضوح نشان می دهد. حادثه اعتراض و واکنش شدید امام علی (ع) به واقعه بیرون آوردن خلخال از پای یک زن یهودی، نمونه و شاهد تاریخی آن محسوب می شود.

منزلت ادیان و مذاهب در ایران

در ادامه نشست موبد زرتشتیان اصفهان با تبریک سالروز انقلاب اسلامی در خصوص وضعیت و جایگاه پیروان سایر ادیان و مذاهب در نظام جمهوری اسلامی خاطرنشان کرد: در وهله نخست، اعتقاد ما در سرزمین اهورایی ایران بر همین اصل استوار است که تفاوت میان انسان ها بر اساس نژاد، اعتقاد و دین، کار پسندیده ای نیست و همواره تاریخ گواه این ماجرا می باشد که هر گاه سلسله های سیاسی از موضوع ولایت مداری تهی و خارج شده اند با شکست مواجهه می شوند. جمهوری اسلامی ایران نقش مهمی در وحدت ادیان داشته و عملکرد رضایت‌بخش انقلاب اسلامی در این سالها نشان می‌دهد که همواره سیاست‌های کلی در جهت هم‌افزایی و همزیستی مسالمت‌آمیز میان پیروان مختلف ادیان و مذاهب بوده است. ضمن اینکه، اگر کوچکترین خدشه ای بر فرزانه خردمند انقلاب  «مقام معظم رهبری» وارد آید، شیرازه این انقلاب نیز از بین خواهد رفت.

منزلت ادیان و مذاهب در ایران

معاون ارتباطات و امور بین الملل دانشگاه ادیان و مذاهب در ادامه نشست با اشاره به توافق بر اصل رعایت حقوق شهروندی و رجحان و برتری این موضوع بر اقلیت های دینی خاطرنشان کرد: انسجام میان پیروان مکتب اهل بیت (ع) در تمام جهان و حمایت از اقلیت‌های دینی در داخل و خارج از کشور از محور‌های مهم انقلاب اسلامی ایران به شمار می آید.

وی در ادامه بیان کرد: آمادگی جهت بسترسازی برای ظهور حضرت ولی عصر (عج) که لازمه آن توسط شکل گیری تمدن نوین اسلامی لازم الاجرا خواهد بود با مدیریت جهادی و حذف تنگ نظری‌ها از آرمان های انقلاب ایران پدیدار خواهد شد.

حجت الاسلام تسخیری به افزایش استفاده از مشارکت‌های مردمی در تمام صحنه ها اشاره و اظهار کرد: تلاش جهت تحقق عدالت و امکانات عمومی، هویت مستقل ملی به معنای آزادی ملت ایران و همچنین اجزا و ساختار اصلی حکومت از تحمیل دولت‌های سلطه‌گر و آزادی مذهبی پیروان ادیان توحیدی از ویژگی‌های انقلاب اسلامی ایران محسوب می شود.

معاون ارتباطات و امور بین الملل دانشگاه ادیان و مذاهب برای لازمه تحقق بیانیه گام دوم انقلاب معتقد است: باید فرهنگ پذیرش تمام اقلیت‌ها و احترام متقابل به صورت کامل به رسمیت شناخته شود و این مساله باید در مرحله اول از طریق اندیشمندان مذاهب و ادیان مختلف آغاز شود.

حجت الاسلام تسخیری با اشاره به اصل اساسی حقوق شهروندی و اهمیت آن در ساختار حقوقی جمهوری اسلامی بیان کرد: همه افراد ذیل جمهوری اسلامی ایران شهروند این کشور محسوب می شوند و بایستی اصل رعایت حقوق متقابل، تحمل و پذیرش دیگری و صبر و شکیبایی در مقابل ادیان مختلف، بصورت واقعی در بین آحاد مختلف مردم عملیاتی گردد و از پرداختن به هرگونه اختلاف انگیزی فرهنگی، سیاسی و اجتماعی ممانعت به عمل آید.

رئیس دانشکده ادیان دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به الگو و نمونه موفق آزادی مذهبی و جایگاه ادیان توحیدی در ایران معاصر تصریح کرد: اغلب ایرانیان از اهل سنت و شیعه تا مسیحیان، زرتشتیان و یهودیان در طول ادوار مختلفی از زمان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس تاکنون برای امنیت و حفظ ثبات مرز‌های سیاسی ازخودگذشتگی و فداکاری کرده‌اند.

ادیان و مذاهب در مناسبات سیاسی ایران

در ادامه احمدرضا مفتاح بیان کرد: یکی از اهداف مهم بیانیه گام دوم انقلاب، افزایش معنویت در جامعه است. به بیانی دیگر، تمام ادیان و مذاهب برای رشد و توسعه ابعاد معنوی انسان در جامعه سهیم هستند و بایستی مشارکت و همراهی نمایند.

رئیس دانشکده ادیان دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به رسالت دانشگاه ادیان و گام‌های عملی که در ایجاد تعامل بین مذاهب و ادیان در این سالها برداشته است، اظهار کرد: بسیاری از سوء تفاهم‌ها به خاطر بی‌اطلاعی پیروان مذاهب مختلف از یکدیگر است و دانشگاه ادیان نیز در این زمینه به دنبال این است تا همگان ادیان و مذاهب مختلف را آنگونه که هست بشناسند نه آنطور که برخی از آن‌ها بیان می‌کنند.

ادیان و مذاهب در مناسبات سیاسی ایران

وی در ادامه بیان کرد: پرداختن به مطالعات تطبیقی بین ادیان یکی از اهداف و گام‌های عملی این دانشگاه است، توسعه مطالعه تطبیقی بسیاری از موارد اختلاف بین پیروان ادیان را برطرف می‌کند.

مفتاح بر اهمیت افزایش مقوله تقریب بین مذاهب و ادیان ابراهیمی تاکید و در خصوص چالش های پیش روی ادیان مختلف خاطر نشان کرد: آسیب رسانی، تخریب و از بین بردن حقوق جامعه اقلیت های مذهبی از جانب هر نهاد و نیرویی اگر اتفاق بیافتد، به ضرر تمام ادیان و مذاهب خواهد بود و موجب آسیب دیدن دین داران در جهان می‌شود.

عکاس: علی جلالی – روابط عمومی دانشگاه ادیان و مذاهب

 

خبرنگار محمد پناه زاده
به خواندن ادامه دهید
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.