خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

با حضور در بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب مسقط توانسته‌ایم منابع ارزشمند و کم‌نظیری را جمع‌آوری کنیم

در گفتگو با مهدی محمدی شجاعی مدیر کتابخانه تخصصی ادیان و مذاهب/

دبیر جدید مجمع تخصصی کتابخانه های استان و مدیر کتابخانه تخصصی دانشگاه ادیان و مذاهب ضمن اشاره به حضور گسترده در نمایشگاه های بین المللی، بیان کرد: دو مرتبه حضور کتابخانه تخصصی دانشگاه ادیان و مذاهب قم در نمایشگاه کشور مصر با هدف جمع آوری کتب تصوف در شمال آفریقا -که به هیچ عنوان نمونه مشابه آن در ایران وجود ندارد، مصادیقی از کارکرد و اقدامات مجموعه حاضر به شمار می آید.

به گزارش خبرنگار ردنا (ادیان نیوز)، حدود هفت سال پیش، نخستین نشست مدیران کتابخانه های تخصصی در سال ۱۳۹۳ به همت دوازده کتابخانه اصلی استان قم و به ابتکار کتابخانه تخصصی دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار شد. این مجمع با هدف رفع مشکلات کتابخانه ها، اشاعه فرهنگ کتاب خوانی، افزایش سطح مطالعه و گسترش میزان دسترسی پذیری علاقمندان، دانشجویان و پژوهشگران حوزه های مختلف طراحی شده است. به بهانه انتخاب و انتصاب مدیر کتابخانه دانشگاه ادیان و مذاهب از جانب شورای سیاستگذاری مجمع به عنوان دبیر کنونی مجمع کتابخانه های تخصصی استان قم به گفتگو با مهدی محمدی شجاعی پرداختیم؛

کتابخانه تخصصی دانشگاه ادیان و مذاهب

ایده اولیه در شکل گیری مجمع از کجا و برای چه هدف خاصی شکل گرفته است؟ به عنوان مدیر تازه برگزیده در این مجمع کمی از کارکردها و سیاست های آن برای ما بگویید.

در سی و دومین نشست فصلی شورای سیاستگذاری در تاریخ ۴ اسفند ۱۴۰۰ به اتفاق آراء اعضای سیاستگذاری اینجانب به عنوان دبیر مجمع کتابخانه تخصصی انتخاب شدم. از نکات و ویژگی های بارز این اتفاق می توان به دسترسی پژوهشگران و تمامی اعضا کتابخانه ها به بیش از سه میلیون جلد کتب تخصصی اشاره داشت. ضمن اینکه اشتراک منابع در این مجمع جایگزین مالکیت منابع شده است. ثمرات بسیار خوبی ذیل مطالبات دانشجویی رغم خورده است.

خوشبختانه تا به امروز این مجمع بیش از بیست مرکز بزرگ خارج استانی نظیر؛ کتابخانه مجلس شورای اسلامی، کتابخانه ملی، آستان قدس رضوی، دانشگاه تهران، دانشگاه کردستان، کتابخانه شهید بهشتی، مرکز منطقه ای شیراز و اصفهان نیز عضو آن هستند. طبق قرارداد و تفاهم نامه های صورت گرفته به راحتی می توانند از منابع آن استفاده نمایند.

اغلب کتابخانه های حاضر در استان دولتی نیستند و تحت عناوین مختلفی براساس وابستگی به نهاد و سازمان های مختلفی خدمات و سرویس دهی آنان هم محدود بود. اما باتوجه به تاسیس مکتا و  تلاش های صورت گرفته از سوی مجمع کتابخانه های تخصصی استان تاحدود زیادی از این محدودیت ها از بین رفته است.

به برخی از تحولات، حمایت های اجتماعی و اثرات فرهنگی مهمی که مجمع کتابخانه های تخصصی پدیدآورده است، اشاره بفرمایید؟

در ابتدای امر کمک بسیار شایان و خوبی برای استفاده پژوهشگران، دانشجویان و علاقمندان حوزه کتاب و مطالعه صورت گرفته است. ضمن اینکه مجمع توانسته بالغ بر ۱۵۰ جلسه و نشست و دوره های آموزشی تخصصی تدارک و برگزار نماید. کمیته و شوراهای متعددی در راستای کاهش موانع و مشکلات کتابداران انجام پذیرفته است. استفاده از تجارب متنوع برای گسترش و ایجاد مجموعه های جدید در حوزه دیجیتال، اشاعه اطلاعات همکاری و تبادل نظر صورت گرفته است. خوشبختانه اقدامات متعدد فرهنگی بدون هیچگونه حمایت مالی و سازمانی در حال پیگیری و انجام می باشد.

دریافت نسخ خطی و تامین منابع و مخازن کتابخانه ها با برقراری ارتباط و تعامل با دیگر نهادهای بین الملی از دیگر خدمات صورت گرفته و تلاش های بی دریغ شورای سیاست گذاری مجمع محسوب می شوند.

کتابخانه تخصصی دانشگاه ادیان و مذاهب

راهبرد و استراتژی خاص مجموعه کتابخانه تخصصی دانشگاه ادیان و مذاهب(به مثابه تنها مجموعه تخصصی فعال در این زمینه) با مدیریت حضرتعالی سوابق خوبی داشته است، لطف بفرمایید کمی در این مورد صحبت بفرمایید.

به جرعت می توان گفت کتابخانه تخصصی دانشگاه ادیان و مذاهب یکی از معدود کتابخانه های فعال در این حوزه به شمار می آید. ما توانسته ایم برای تامین مخازن کتابخانه با اغلب مجموعه های بین المللی در جهان تبادل و ارتباط متقابل داشته باشیم. حضور در بیش از بیست و چهار نمایشگاه بین المللی نظیر؛ نمایشگاه کتاب فرانکفورت، الشارجه، تونس، قاهره، یمن، عربستان و عمان و…، با هدف جمع آوری منابع ارزشمند انجام پذیرفته است.

به طور مثال، دو مرتبه حضور کتابخانه تخصصی دانشگاه ادیان و مذاهب قم در نمایشگاه بین المللی کتاب مصر با هدف جمع آوری کتب تصوف در شمال آفریقا -که به هیچ عنوان نمونه مشابه این منابع در ایران وجود ندارد و امکان دسترسی برای علاقمندان نیز فراهم نبود، مصادیقی از کارکرد و اقدامات مجموعه حاضر به شمار می آید.

گردآوری منابع در حوزه اهل سنت با حضور در نمایشگاه بین المللی کتاب عربستان، جمع آوری منابع در زمینه زیدیه از نمایشگاه کتاب کشور یمن، دریافت منابع فرق و مذاهب اسلامی با حضور در نمایشگاه بین‌المللی کتاب شارجه- به عنوان بزرگترین نمایشگاه کتاب جهان، نمونه هایی از دامنه وسیع ارتباطاتی در سطح بین المللی فی مابین کتابخانه دانشگاه ادیان و دیگر مراکز و رویدادهای فرهنگی در جهان محسوب می شود. در حال حاضر نیز عازم نمایشگاه بین المللی کتاب عمان هستیم.

در پایان اگر نکته خاصی وجود دارد، بفرمایید.

با افتخار می توان گفت، وجود ۱۱۰ هزار جلد کتاب در مرکز کتابخانه تخصصی دانشگاه حاصل ۲۵ سال فعالیت و تلاش هایی می باشد که تحت حمایت ویژه ریاست محترم دانشگاه ادیان و مذاهب «جناب سیدابوالحسن نواب» به ثمر رسیده است. چرا که همواره نگاه و جهان بینی توسعه طلبانه ریاست محترم به مقوله کتاب و کتاب داری در حوزه فرهنگ، توانسته نتایج پر خیر و برکتی برای ما داشته باشد.

مصاحبه کننده: محمد پناه زاده

خبرنگار محمد پناه زاده
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.