یک سال پس از سفر تاریخی پاپ فرانسیس به عراق، مسیحیان این کشور شاهد تغییرات مثبت عدیدهای هستند به خصوص در زمینه املاک و مستغلات که بسیاری از آن به مسیحیان بازگردانده شده است همچنین روستاها و شهرهای مسیحینشین که در جریان حملات گروه تروریستی داعش در نینوا تخریب شده بود، شاهد عملیات بازسازی و عمران است.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، مسئول اطلاعرسانی وقف مسیحیان در گفتوگو با العالم الجدید تصریح کرد: سفر یک سال پیش پاپ به عراق منجر به تغییرات مثبت و محسوسی به نفع مسیحیان شد به ویژه در موضوع املاک که پیشتر مورد تصاحب گروهها و افراد قرار گرفته بود، اکنون بسیاری از آن به صاحبانش بازگردانده شده است.
عزیز با بیان اینکه وضعیت مسیحیان در عراق عموما باثبات و همانند دیگر طیفهای مردم این کشور است، اظهار داشت: ما درخواستی برای افزایش بودجه دیوان وقف مسیحیان ارائه کرده ایم و وعدههایی در این باره به ما داده شده است اما تاکنون تحقق نیافته است.
عراق روز گذشته یعنی ۵ مارس را در نخستین سالگرد سفر پاپ به فرانسیس تحت عنوان روز رواداری و تسامح جشن گرفت.
در همین رابطه، «برهم صالح»، رئیس جمهوری عراق به این مناسبت در پیامی نوشت: با افتخار نخستین سالگرد سفر پاپ فرانسیس را گرامی می داریم، حضور وی در بغداد، نجف اشرف، اور، اربیل و نینوا پیام بزرگ همبستگی انسانی با کشور و همه طیفهای مردم ما بود؛ مردم که علیرغم گرفتاریها و سختیها برای حنایت از همزیستی مسالمتآمیز فداکاری کردند و خواهان امنیت، صلح و عدالت هستند.
«مصطفی الکاظمی»، نخست وزیر عراق ۵ مارس را روز رواداری و همزیستی ملی و یادآور انسجام عمیق اجتماعی در عراق توصیف کرد و افزود: سفر پاپ فرانسیس به کشور بین النهرین در میانه استقبال همه مردم عراق و گل سرسبد این سفر یعنی دیدار با آیتالله سیستانی مرجعیت عالیقدر تشیع نشانگر ماهیت مردم عراق و عمق تمدنی و انسانی آن است.
پاپ فرانسیس در ۵ مارس گذشته برای نخستین بار به عراق سفر کرد و از کلیساهای بغداد، شهر تاریخی اور در ذی قار دیدن کرد و ضمن سفر به موصل و اربیل، در نجف اشرف با حضرت آیت الله العظمی سیستانی، مرجعیت عالیقدر تشیع دیدار و گفتوگو کرد که مهمترین محور سفر وی به عراق به شمار می رود.
پس از این سفر تاریخی، الکاظمی در سفر خود به چند کشور اروپایی دوباره با پاپ فرانسیس دیدار کرد و متعهد شد که دولت عراق برای تحکیم موجودیت مسیحیان عراق و دیگر اقلیتها به عنوان جزء اساسی از بافت جامعه این کشور و تسهیل بازگشت آوارگان و مهاجران به مناطق اصلی خود تلاش خواهد کرد.
نخست وزیر عراق همچنین تاکید کرد دولت به بازسازی کیساهای ویران شده به دست گروه تروریستی داعش و عمران شهر اور به خاطر اهمیت تاریخی آن تلاش جدی خواهد کرد.
از سوی دیگر، «الخوری بیوس قاشا»، کشیش کلیسای مار یوسف در بغداد به العالم الجدید گفت: سفر پاپ فرانسیس به عراق سفری تاریخی بود و روز گذشته با حضور برهم صالح، رئیس جمهوری جشنی به این مناسبت با حضور مقامات دولتی و مسئولان کلیساها برگزار شد.
قاشا درباره وعدههای نخست وزیر خطاب به مسیحیان گفت: ما تنها منتظر تحقق این وعدهها برای مسیحیان نیستیم بلکه در انتظار ساخت و عمران میهن برای همه هستیم، باید با یکدیگر همکاری کنیم و الا فایده تحقق این وعدهها برای مسیحیان چیست؟ همه فرزندان این کشور مجروح هستیم و باید برای ساخت آن تلاش و همکاری کنیم.
اکثریت غالب مردم عراق مسلمان هستند اما طوایف قدیمی مسیحیان نیز که شمارشان بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار نفر برآورد میشود، در این کشور زندگی میکنند.
مسیحیان عراق در حال حاضر به ۵ گروه اصلی کلدانیان کاتولیک، آشوریان نسطوری، سریانیان ارتدکس (یعقوبی)، ارمنی، پروتستان تقسیم می شوند که هریک کلیساهای گوناگونی در نقاط مختلف عراق دارند. مرکز اصلی مسیحیان عراق بغداد و موصل و منطقه موسوم به سهل نینوا (دشت نینوا) است و بیش از ۷۰ کلیسا در بغداد وجود دارد.
در سال ۱۹۸۷ شمار مسیحیان عراق به اوج خود و به ۱.۴ میلیون رسید که معادل ۸.۵ درصد جمعیت عراق بود.
در سال ۲۰۰۳ و در پی سقوط رژیم بعث و بروز موج های تروریسم که بسیاری از شهروندان عراق به خصوص شیعیان را هدف توحش خود قرار داد، مسیحیان هم دچار مشکلات عمیقی شدند و به مهاجرت های دسته جمعی روی آوردند.
در سال ۲۰۰۳، بعد از بیش از یک دهه تحریم و شدت گرفتن دیکتاتوری در عراق، شمار مسیحیان عراق به ۸۰۰ هزار تن کاهش یافت که ۳.۱ درصد جمعیت عراق را تشکیل می دادند. این روند کاهشی در سال های بعد هم ادامه یافت و در سال ۲۰۱۴، که شاهد شکل گیری گروه تروریستی داعش بود، جمعیت مسیحیان ۴۰۰ هزار تن برآورد شده که ۱.۱ درصد جمعیت عراق بودند.
می دانیم که موصل مرکز فعالیت داعش در عراق و در عین حال از اصلی ترین مراکز تجمع مسیحیان در عراق بود و تروریست های داعش برخورد بسیار وحشیانه ای با همگان به خصوص اقلیت های مسیحی و ترکمانان شیعه و یزیدی داشتند. آنان بسیاری از کلیساهای کهن عراق در موصل را ویران کردند.