پژوهشگر و استاد حوزه روانشناسی از دانشگاه بریگام یونگ کشور آمریکا با اشاره به ارتباط دینداری و سلامت روانی در خانواده ها، بیان کرد: تنوع دینی در این تحقیق بالا است و شامل ۱۴۲ خانواده مسیحی از فرقههای مختلف، ۳۱ خانواده یهودی و ۲۵ خانواده مسلمان اعم از شیعه و سنی است که بیش از نیمی از این افراد، نژادهای غیر سفید پوست آمریکایی هستند.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، پروفسور دیوید دولاهیته، پژوهشگر و استاد حوزه روانشناسی از دانشگاه بریگام یونگ کشور آمریکا در کنفرانس بینالمللی «یافتههای نوین مناسبات دین و خانواده» که عصر روز گذشته، ۱۸ اسفند در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه برگزار شد، در ارائه مقاله خود با عنوان «نقاط قوت رابطهای در خانوادههای مذهبی آمریکایی» بیان کرد: این مقاله کار مشترک با آقای مارکس متخصص مطالعات خانواده در خانوادههای آمریکایی دیندار انجام شده است. این تحقیق در ۱۹۸ خانواده شامل ۴۷۶ فرد اعم از مسلمان، یهودی و مسیحی انجام شده که دارای بیش از ۲۰ مذهب دینی بودند و نژادها و طبقات مختلف اجتماعی را شامل میشدند؛ سؤالات نیز مربوط به دین، ازدواج، والدین بودن و چالشهای مربوط به این موضوعات بوده است.
وی ادامه داد: تنوع دینی در این تحقیق بالا است و شامل ۱۴۲ خانواده مسیحی از فرقههای مختلف، ۳۱ خانواده یهودی و ۲۵ خانواده مسلمان اعم از شیعه و سنی است که بیش از نیمی از این افراد، نژادهای غیر سفید پوست آمریکایی هستند در حالیکه بیشتر پژوهشها در آمریکا از سفیدپوستان آمریکایی انجام میشود. در ضمن تمام خانوادهها در چارچوب ازدواج در خانواده حضور داشتند و میانگین سن زندگی مشترک آنها ۲۰ و میانگین سن فرزندان ۱۵ سال بوده است.
دولاهیته افزود: نتایج و خروجیهای این تحقیق در آثار مختلف در قالب کتاب و مقالات مختلف منتشر شده است، همچنین سؤال اصلی این تحقیق این است که چگونه خانوادههای مذهبی پس از ایجاد اختلاف و فاصله، آن را حل و رابطه را بازسازی میکنند؟ همچنین فرآیندهای حل بحرانها و تطبیق رابطهای در خانوادههای مذهبی چگونه است؟
وی ادامه داد: در این مطالعه به الگوی سه مرحلهای از رفتار افراد رسیدیم؛ ابتدا وجود یکسری چالشها بود، مرحله بعد گذر کردن از این چالشها به سمت انگیزهها است و سپس حل چالشها از طریق انگیزههای دینی که به خروجیها منجر میشود. این الگو دارای ۴ فرآیند شامل فرآیندهای مذهبی، فرآیندهای شخصی، فرآیندهای رابطهای و فرآیندهای رفتاری و کاربردی است که باهم، همپوشانی دارند.
وی در توضیح فرآیندها تشریح کرد: اولین مورد از این فرآیندها که خانوادههای مذهبی از آن استفاده میکنند دعا کردن و طلب کمک از خداوند است که جز فرآیند مذهبی محسوب میشود؛ دومین فرآیند پذیرفتن اشتباه و مسئولیت اشتباه است که جز فرآیند شخصی به حساب میآید یعنی در خانوادههای مذهبی افراد اشتباهات خود را پذیرفته و مسئولیت این اشتباه را برعهده میگیرند؛ سومین مورد بخشیدن و بخشیده شدن است که یک فرآیند رابطهای است و چهارمین مورد هم تلاش کردن برای حل مشکل و جبران مسئله است.
پژوهشگر حوزه روانشناسی در ادامه به دلالتهای این نتایج اشاره کرد و گفت: اولین مورد خوددرمانی است، این فرآیندهای چهارگانه ذکر شده عملاً به خانوادهها کمک میکند که در درون خود به بازسازی بپردازند و مشکلات درونی خود را حل کنند؛ دومین مورد بینیازی این افراد از مراجعه به مراکز و کلینیکها است که از این حیث به آنها قدرت میدهد و مورد سوم اشاره به پرکاربردترین واژهها اعم از تغییر، شروع تازه، پیشرفت ازدواج و زندگی مشترک، شرایط پاک و بهترشدن زندگی خانوادگی و نیز نزدیکتر شدن ارتباط بین فرزندان و والدین است.
وی در ادامه با بیان نمونههایی از گفتوگو با مسلمانان، احساسات مثبت آنها نسبت به اعمال عبادی از جمله تجربه مثبت افراد از نماز، ماه مبارک رمضان و تجربه روزهداری و کمک به داشتن زندگی بهتر را تشریح کرد.
دولاهیته در ادامه از افراد مذهبی که در این تحقیق به وی کمک کردند و اجازه ورود به مکانهای عبادی و مذهبی خود را دادند تشکر کرد و گفت: عاشقانه دوست داشتیم ببینیم و بدانیم که چگونه این باورها و اعتقادات دینی به این افراد کمک میکند که زندگی خانوادگی خود را قویتر و توانمندتر کنند و نیز به ما بیاموزند که چطور میشود بین ایمان و زندگی خانوادگی ارتباط برقرار و آن را تقویت کرد.
وی در پایان گفت: این تحقیق در قالب ۲ کتاب شامل کتاب آکادمیک مقدمهای به دین و خانواده که اولین کتاب درسی در آمریکا راجع به این موضوع است و نیز کتابی که نقاط قوت و تفاوت خانوادهها به لحاظ دینی را بررسی می کند به چاپ رسیده و همچنین در بیش از ۱۰۰ مقاله علمی منتشر شده است.