عید پسح یا عید آزادی قوم یهود یکی از مهم ترین رویدادهای دینی و مذهبی یهودیان در سراسر دنیا است.
به گزارش سرویس ترجمه ردنا (ادیاننیوز)- عید پسح یا عید آزادی قوم یهود یکی از مهمترین رویدادهای دینی و مذهبی یهودیان در سراسر دنیا است. این جنگ که به آزادی قوم یهود از بردگی مصریان باستان دلالت دارد، حال با توجه به درگیری جمعیت بزرگی از یهودیان جهان در جنگ اوکراین، معنای متفاوتی پیدا کرده است.
عید پسح و آداب و رسوم آن
عید پسح در میان آیینهای دینی یهودیان جایگاه ویژهای دارد. این عید از ۱۵ تا ۲۳ ماه آوریل ۲۰۲۲ جشن گرفته میشود. پسح در عبری به معنای “عبور” است و ریشه آن به نجات پیدا کردن قوم یهود از بردگی مصریان، توسط خداوند در سال ۱۵۱۳ میلادی باز میگردد.
یهودیان این واقعه بزرگ را جشن میگیرند و مراسم دینی و مذهبی آنها از عصر اولین روز عید، یعنی جمعه ۱۵ آوریل، آغاز میشود. روز اول این جشن، تحت عنوان روز رهایی شناخته میشود و یادآور زمانی است که قوم بنی اسرائیل به رهبری حضرت موسی، مصر را ترک کردند.
روز آخر این جشن نیز یکی دیگر از روزهای بسیار مقدس برای یهودیان است که با شکافته شدن دریای سرخ و نجات قوم بنی اسرائیل از ظلم و ستم فرعونیان مصادف میباشد.
آغاز این جشن بسیار باشکوه است. خانوادهها دور هم جمع میشوند و با غذاهایی نمادین که یادآور خروج قوم بنی اسرائیل از مصر است، از میهمانان خود پذیرایی میکنند. ظروف نمادین و نان فطیر مهمترین نشانههای این روز مقدس هستند.
علاوه بر نان فطیر، بره بریان شده، سبزیهای تلخ مزه که یادآور تلخی بردگی هستند و دسری از سیب، آجیل و شراب که نمادی از اهرام ثلاثه مصر محسوب می شوند، نیز در این روز سرو می گردند. در روز عید، چهار لیوان شراب در فواصل زمانی معینی از یکدیگر نوشیده میشوند.
این چهار جام شراب نماد چهار وعده الهی به قوم بنی اسرائیل هستند. یهودیان همچنین پیش از شروع ایام جشن، خانههای خود را از هر گونه گرد و خاک و آلودگی پاک میکنند.
آزادی در سایه جنگ اوکراین
جشن پسح امسال برای یهودیان دنیا، رنگ و بوی دیگری دارد. یهودیان جهان با یاد و خاطره هم کیشان خود که در اوکراین گرفتار جنگی نابرابر هستند، پسح را امسال جشن میگیرند.
مراکز رفاهی یهودیان در سراسر اروپا تلاش کردهاند تا با ایجاد امکانات رفاهی، عید آزادی قوم یهود را به کام جنگ زدگان و پناهجویان اوکراینی شیرین کنند. خاخامهای اروپایی نیز تلاش کردهاند در شهرهای مختلف دنیا، از جمله مونیخ و چند شهر دیگر آلمان، امکاناتی را برای یهودیان اوکراینی جهت شرکت در جشنهای پسح فراهم کنند.
یهودیان در طول تاریخ مورد آماج ظلم و ستم فراوانی قرار داشتند. عید آزادی قوم یهود، در طول جنگ جهانی دوم و جنایتهای هولوکاست، توسط اقلیت تحت ستم یهودی پاس داشته شد.
حالا در طی جنگ اوکراین و آوارگی میلیونها یهودی، به نظر میرسد که این جشن میتواند فرصتی برای اندیشیدن به تاریخ پر فراز و نشیب قوم یهود و بهانهای برای پایداری و استقامت باشد.