این مقاله نشان میدهد که شیعیان غیر هزاره کمتر هدف حملات تروریستی در پاکستان بودهاند و از دیگر سو این نفرتپراکنیها و جنایتها از سوی قوم پشتون صورت گرفته، و نه مثلا اهل سنت بلوچ.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، روز گذشته سه انفجار در ورودی یک مدرسه و یک مرکز آموزشی در منطقه شیعه و هزاره نشین در غرب کابل دهها کشته و زخمی بر جای گذاشت. حدود ۲۰ روز پیش نیز در پی انفجار دو بمب در یک منطقه شیعهنشین هرات، ۲۵ نفر کشته و زخمی شدند.
داعش که مسئولیت این حملات را بر عهده گرفته است، چندی پیشتر (جمعه ۱۳ اسفند) نیز در یکی از خونبارترین جنایتها در پاکستان، حملهای را به یکی از مساجد شیعیان در پیشاور عملیاتی کرد که بیش از ۶۰ کشته و ۲۰۰ تن زخمی بر جای گذاشت.
چندی پیش (فوریه ۲۰۲۲) ماسیمو اینتروین (Massimo Introvigne)، استاد ایتالیایی جامعهشناسی ادیان و سردبیر مجله دینی و حقوق بشری Bitter Winter مقالهای مفصل از وضعیت هزارههای پاکستان را در پنج بخش در این مجله منتشر کرد. آنچه این مقاله خواندنی به خوبی برجسته میکند، عنصر مشترک «قومیت» در نسلکشی چند دههای شیعیان در افغانستان و پاکستان است.
این مقاله گزارشی دقیق و بدون پرگویی را از تاریخ معاصر حضور تلخ هزارهها در پاکستان و عوامل و ریشههای سالها جنایت خونین علیه این شیعیان ارائه میدهد. شیعیانی که در پاکستان طی دههها با افراطگرایی ضد شیعی و بارها با حملات مرگبار گروههای تروریستی، از لشکر جهنگوی گرفته تا داعش، روبهرو بودهاند، همان هزارههایی هستند که طی چندین موج مهاجرت و پی آزار و شکنجههای خونین از افغانستان به پاکستان پناه آوردهاند.
این مقاله نشان میدهد که شیعیان غیرهزاره کمتر هدف حملات تروریستی در پاکستان بودهاند و از دیگر سو این نفرتپراکنیها و جنایتها از سوی قوم پشتون صورت گرفته، و نه مثلا اهل سنت بلوچ.
نقش و انگیزههای دولت پاکستان در حمایت غیر رسمی از این جنایات نیز پردهای دیگر از تاریخ تلخ هزارهها در این کشور است که امید است با مطالعه این مقاله گوشههایی از آن روشن شود.