سید ابوالحسن نواب: ارمنی بودن یعنی انسان شریف و درستکار
در دیدار رئیس دانشگاه ملی ایروان و سفیر ارمنستان در ایران با حجت الاسلام نواب «رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب» مطرح شد: ارمنی ها در ایران بسیارخوشنام و نیکسرشت هستند و ارمنی بودن یعنی انسان شریف و درستکاری که با چنین ویژگیها و صفات متعالی در میان ما ایرانیان به زندگی روزمره مشغول هستند.
به گزارش خبرنگار ردنا (ادیان نیوز)، سفیر ارمنستان در جمهوری اسلامی ایران به همراه رئیس و جمعی از مدیران عالیرتبه دانشگاه ملی ایروان ظهر امروز ۱ تیرماه ۱۴۰۱ با حجتالاسلاموالمسلمین سید ابوالحسن نواب «رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب» درخصوص وضعیت ارمنی ها و جامعه ارامنه جهان و تاکید بر افزایش و توسعه تعاملات بین الادیانی، دیدار و گفتگو کردند.
در این جلسه ابتدا حجتالاسلام نواب با اشاره به جامعه ارامنه ایران، بیان کرد: بنده شناخت نسبتاً خوبی از ارمنیها و بهطورکلی جامعه ارامنه ایران دارم.
دلبستگی جامعه ارامنه نسبت به ایران
سیدابوالحسن نواب در ادامه تأکید کرد: هیچگونه جدایی و تفاوت خاصی میان ارامنه و دیگر ایرانیان وجود ندارد و با قاطعیت میتوان گفت دلبستگی جامعه ارامنه نسبت به ایران و میزان تعهد و علاقهشان چیزی کمتر از خود ایرانیها نیست.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب خاطرنشان کرد: ارمنیها در ایران بسیار خوشنام و نیکسرشت هستند و ارمنی بودن یعنی انسان شریف و درستکاری که با چنین ویژگیها و صفات متعالی در میان ما ایرانیان به زندگی روزمره مشغول هستند. جالب است که تاکنون صفت بد و مذمومی از ارمنیها در بین ما ذکر نشده است.
شهدای ارامنه مثال بارز وفاداری به ایران
وی افزود: هشت سال جنگ تحمیلی ایران و عراق نمونه و مصداق بارزی از ادعای بنده است. ارامنه در این جنگ وفاداری ملی خودشان را با تقدیم شهدای ارمنی اثبات کردند.
در ادامه این نشست هوانس هوانیسان «رئیس دانشگاه ملی ایروان» اظهار کرد: از اولین دقایقی که وارد ایران شدیم مورد استقبال بسیار گرم و صمیمی از جانب شما و دیگر ایرانیان قرار گرفتیم. این موضوع نشانههای بسیار خوبی از فرهنگ ایرانی را به نمایش میگذارد.
تدریس واحد ایرانشناسی در دانشگاه های ارمنستان
رئیس دانشگاه ملی ایروان اضافه کرد: چند کرسی و واحد درسی با گرایش ایرانشناسی زیرگروه رشته شرقشناسی وجود دارد که باافتخار در دانشگاه ما تدریس میشود و علاقهمندان فراوانی دارد. بهطوریکه رشته شرقشناسی و ایرانشناسی در این حوزه از برترین ها محسوب میشود.
سفیر ارمنستان در جمهوری اسلامی ایران نیز با اشاره بر لزوم ایجاد و عقد تفاهمنامههای مشترک بیان کرد: امروز قطعاً ثمرات دیدارها و ارتباطات قبلی مابین ایران و ارمنستان را میتوان کاملاً مشاهده کرد. کرسی درس ایرانشناسی و تدریس آن در دانشگاه سراسری ایروان یکی از مصادیق بارز آن قلمداد میشود.
در ادامه جلسه حجتالاسلاموالمسلمین تسخیری «معاونت بینالملل دانشگاه ادیان و مذاهب» نیز به سخنرانی پرداخت و در خصوص اهمیت ارتباط میان فرهنگی بین دو کشور بیان کرد: آرسن آواکیان «سفیر فعلی کشور ارمنستان در جمهوری اسلامی ایران» اقدامات شایسته و کارهای بزرگی را تابهحال محقق ساخته و همواره فعالیتهای ویژه و درخوری داشته است.
معاونت بینالملل دانشگاه ادیان و مذاهب ادامه داد: دانشگاه ادیان همواره بهعنوان رابط دانشگاهی و یکی از نمایندههای فرهنگی کشور و مردم ایران با سایر دُول و کشورهای مختلف در جهان تعامل و ارتباط داشته است و این حرکت از رسالت و اهداف اصلی ما محسوب میشود.
رئیس کرسی ایرانشناسی دانشگاه ملی ایروان در ارمنستان «وارتان وسکانیان» اظهار کرد: بنده خود را یک ایرانی میدانم. ایران بهعنوان پدیده فرهنگی توانسته از مرزهای سیاسی فراتر رود. نمونه چنین مدعایی را میتوانیم در محافل علمی و حوزوی و جامعه ایرانی مشاهده کنیم.
تسامح و بردباری ویژگی مهم ایرانیان است
وارتان وسکانیان ادامه داد: دو مؤلفه مهمی چون «تسامح» و «بردباری» یکی از ارکان فرهنگی مهم ایران در منطقه محسوب میشود. برخلاف گروهکهای تروریستی و جریانهای تکفیری در منطقه و خاورمیانه، ایران یکی از قلعههای مستحکم برای ارمنستان در خاورمیانه به شمار میرود.
رئیس کرسی ایرانشناسی دانشگاه ایروان افزود: پیشنهاد میشود ارتباطات میان ایران و ارمنستان نیز در حوزه سیستم آموزشی و دانشگاهی باید گسترش یابد و هدف ما نیز توسعه این نوع ارتباطات است.
در ادامه دکتر شاه رفعتی در خصوص بسترهای مناسب همکاری متقابل بیان کرد: ما در دانشگاه ادیان نیز کرسی ارمنی شناسی داریم. درواقع دروس مربوط به ارمنی شناسی ذیل گرایش اصلی در رشته مسیحیت و الهیات مسیحی تدریس میشود.
وی ادامه داد: امروز جایگاه ارمنستان در منطقه بسیار مهم است. ارمنستان حلقه وصل ایران و روسیه خواهد بود. با توجه به اهمیت جاده ابریشم و تفاهمات منعقد فیمابین ایران و چین، میتوان گفت تبادل بین ایران-ارمنستان نیز اهمیت ویژهای پیدا میکند. بهتر است بهموازات توسعه سیاسی، توسعه فرهنگی میان دو کشور نباید عقب بیافتد.
استفاده از ظرفیت رهبران دینی ارمنی و مسلمان در جهت تداوم ارتباطات فرهنگی
شاه رفعتی خاطرنشان کرد: با توجه به ارتباطات و تجارب فرهنگی بسیار خوب میان جامعه ارامنه و ایرانیان و مسلمانان وجود دارد، پیشنهاد میشود رهبران دینی جامعه ارامنه و شوراهای خلیفهگری ارامنه در ایران بهمثابه منبع و پتانسیل مطلوبی جهت ایجاد تبادلات و انجام ارتباطات مضاعف فرهنگی مورداستفاده قرار گیرد. دانشگاه ادیان و مذاهب نیز میتواند رابط بین رهبران دینی ارامنه و ایرانیان مسلمان باشد تا ارتباط فرهنگی تداوم یابد.
وی ادامه داد: ما در دانشگاه ادیان مرکز صلح و گفتگو داریم که میتواند منبع بسیار مهمی در این زمینه محسوب شود. جناب دکتر مظفری «مدیر وقت مرکز صلح و گفتگوی ادیان در دانشگاه» با توجه به سابقه حضور بهعنوان رایزن فرهنگی در سه کشور مختلف گزینه مناسب دیگری برای گسترش اینگونه تعاملات بهحساب میآید.
در پایان این جلسه، حجتالاسلام نواب چند پرسشی نسبت به تعداد جمعیت ارامنه حاضر در جهان داشتند که پاسخ سفیر در این زمینه جالبتوجه است، وی بیان کرد: در حال حاضر بنا بر دو روایت مختلف ارامنه جمعیتی بالغبر ۱۰ میلیون نفر را دارا هستند. بهطوریکه میزان سه میلیون نفر از ارمنیها در کشور ارمنستان ساکن هستند. یک و نیم میلیون ارمنی در کشور روسیه و آمریکا در حال زندگی میباشند و حدود ۲۰۰ هزار نفر از آنان نیز جامعه ارامنه ایران را تشکیل دادهاند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ارمنیها خصایص و ویژگیهای مهمی دارند، بهطوریکه بسیاری از جامعه ارامنه علاقه بسیار شدیدی به مطالعه و تحصیلدارند، بهطوریکه در ارمنستان برای جمعیتی حدود ۳ میلیون نفر، تعداد ۱۶ دانشگاه ملی و ۳۰ دانشگاه خصوصی در حال فعالیت است. اغلب ارمنیها اگر لازم باشد از میزان خوراک و پوشاک میکاهند و هزینه آن را برای مطالعه و تحصیل جایگزین میکنند. ارامنه ملتی محسوب میشوند که برای افزایش دانش و میزان مطالعه خود بسیار اهمیت قائل هستند.